Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємство.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
70.05 Кб
Скачать

Висновки

Ключова роль у формулюванні стратегічного напряму розвитку підприємств і, водночас, відповідальність за його підготовку та реалі­зацію належить менеджерам. Адже їхні рішення, прийняті в процесі змін, є надзвичайно важливими, часто складними й організаційно проблематичними, оскільки вони стосуються природи самих підпри­ємств, множинності та складності їхніх взаємозв'язків і зв'язків із ближнім і далеким оточенням.

Зміст менеджерських рішень, їхні обсяг і структура мають базу­ватися на знаннях, досвіді, таланті менеджера. Сьогодні не викликає сумнівів те, що менеджери і/або власники не можуть вирішувати долю підприємства на підставі тільки власної інтуїції та способів, що ба­зуються на повсякденності, звичках, навиках чи на стандартних про­цедурах. Менеджери повинні прагнути до постійного пошуку нових результативніших і ефективніших способів впровадження змін, прис­тосовуючи до них методи, форми і стилі управління, системи мотивації та співпраці.

В еру нової економіки підприємства повинні пристосовувати функції, завдання, методи організації роботи й управління до зміни умов діяльності, з огляду на процеси трансформації, економічної інтеграції, технологічні та інформативні вимоги. Метою цих заходів є дивер­сифікація дій і модернізація структури виробництва і послуг, активі­зація продажу, завоювання кращої стратегічної позиції на ринку, а в наслідок цього підвищення конкурентоспроможності, досягнення кращих економічних результатів, тобто зростання ринкової вартості.

Із усіх рішень, які в умовах нової економіки мають приймати власники і/або менеджери, ключовими є ті, що стосуються саме зрос­тання конкурентоспроможності підприємства і поліпшення результатів господарювання, а також зростання його ринкової вартості. Вони мають вирішити складну проблему вдосконалення організації й управління, починаючи з виявлення потреби у змінах, підготовки та вибору оптимальних рішень, і закінчуючи повною їх реалізацією.

Здійснення в епоху глобальної економіки частих, а іноді й ради­кальних, змін на підприємстві зумовлене нестабільністю, бурхливістю конкурентного оточення, науково-технічним прогресом, розвитком Інтернет-технологій і зростаючою роллю інформації. Ці зміни потре­бують безперервного аналізу діяльності сучасних підприємств щодо використання можливостей та уникання генерованих оточенням заг­роз. Отже, підприємства XXI ст. вийшли на зовсім новий етап своєї діяльності - етап постійної трансформації, яка є інструментом ефек­тивності, творчості, ґрунтовних принципових змін на підприємствах, а також створює умови для досягнення успіху в сучасних економічних реаліях.

Список використаних джерел

1.Бай, С. Система координат розвитку підприємств [Текст] / С. Бай // Вісник КНТЕУ. – 2008. – 6. – С.65-72.

2.Боровєцкі, Р. Трансформація підприємств в умовах нової економіки [Текст] / Р. Боровєцкі // Вісник КНТЕУ. – 2008. – 4. – С.32-39.

3.Букреєва, І. Проблеми становлення ринкових відносин в економіці України [Текст] / І. Букреєва // Держава та регіони. – 2006. – 1. – С. 19-22.

4.Бобров, В. Я. Основи ринкової економіки і підприємництва [Текст] : Підручник / В. Я. Бобров. – Київ : Вища школа, 2003. – 719с. – ISBN 966-642-165-8 : 25.00.

5.Васільєва, Л. Зміст, суб'єкти та об'єкти ринку [Текст] / Л. Васільєва // Держава та регіони. – 2006. – 1. – С. 22-26.

6.Вашків, О. Підприємство як суб'єкт і об'єкт інституційної пастки [Текст] / О. Вашків, А. Пода // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2010. – № 4. – С.96-109.

7.Грігорян, Г. М. Аналіз тенденцій рівня розвитку економічних процесів підприємства [Текст] / Г. М. Грігорян, О. Є. Гапоненко // Економіка промисловості. – 2010. – № 2. – С.147-150.

8.Пашнюк, Л. Теоретичні аспекти адаптації підприємства до ринкових умов господарювання [Текст] / Л. Пашнюк // Актуальні проблеми економіки. – 2007. – № 1. – С.76-81.

9.Райко, Д. В. Підприємство, партнер, споживач: теорія та практика взаємодії : Монографія / Д. В. Райко. – Харків : ФОП Александрова К.М.;ВД "ИНЖЭК", 2010. – 320 с. – ISBN 978-966-392-298-0 : 114.00.

10.Шваб, Л. І. Економіка підприємства [Текст] : Навчальний посібник / Л. І. Шваб. – 2-ге вид. – Київ : "Каравела", 2006. – 568 с. – ISBN 966-8019-29-6.