Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 3 Тема: Гістограми

Мета роботи:

Отримати практичні навички використання пакету Excel по використанню інструмента - гістограм.

Теоретичні відомості

Гістограма застосовується в тих випадках, коли необхідно дослідити та представити розподіл значень вимірюваної величини за допомогою стовпчикового графіка.

Гістограма - це серія стовпчиків однакової ширини, але різної висоти, що показує розсіювання і розподіл даних. Ширина стовпчика - це інтервал у діапазоні спостережень, висота - кількість даних, що припадають на той чи інший інтервал, тобто частота.

Діаграма Парето представляє у вигляді стовпчикового графіка частоту прояву кожної з подій. Тому діаграма Парето має справу тільки з характеристиками продукції чи послуги: типами дефектів, проблемами, загрозою безпеці тощо.

Гістограма має справу з вимірюваними даними (температура, вага, геометричні розміри тощо) та їх розподілом. При побудові діаграми зовсім не важливо, у якому порядку було проведено виміри, хоча багато повторюваних подій дають результати, що змінюються в часі. Гістограма дозволяє оцінити характер розсіювання показника і розібратися в тому, на чому слід зосередити зусилля з поліпшення.

Гістограми можуть мати одну вершину. Однак не всі вони симетричні, тобто форма такого розподілу не завжди нагадує дзвін. Кількість стовпчиків на графіку гістограми в першу чергу визначається числом зроблених спостережень. Якщо при дуже великій кількості спостережень на гістограмі з'являється не одна вершина, а дві, то це означає, що дані зібрано з двох чи навіть більше джерел.

Характерні типи гістограм представлені на рис. 3.1.

Рис 3.1. Характерні типи гістограм

На рис. 3.1, а представлений тип гістограми з двосторонньою симетрією, що вказує на стабільність процесу.

На рис. 3.1, б в розподілі маємо два піки (двогорба гістограма). Таку гістограму отримуємо внаслідок поєднання двох розподілів, наприклад, у випадку двох видів сировини, зміни налаштувань процесу або об’єднання в одну партію виробів, оброблених на двох різних станках. В цьому випадку необхідно проводити розшарування продукції.

На рис. 3.1, в представлена гістограма з обривом. Такий розподіл маємо тоді, коли неможливо отримати значення нижче (або вище) певної величини. Подібне розподілення має місце також тоді, коли з партії виключені всі вироби з показником нижче (та/або вище) норми, тобто спочатку це була партія з великою кількістю дефектних виробів. Такий же розподіл отримуємо тоді, коли вимірювальні прилади були несправні.

На рис. 3.1, г представлена гістограма із острівцем. Такий вид гістограми утворюється через помилки у вимірюваннях або коли деяка кількість дефектних виробів змішана із якісними.

На рис. 3.1, д представлена гістограма з прогалинами («Гребінець»). Утворюється, коли ширина інтервалу не кратна одиниці вимірювання або при помилках оператора.

На рис. 3.1, е представлена гістограма у формі плато. Отримуємо тоді, коли поєднуються декілька розподілень за невеликою різницею середніх показників. В такому випадку потрібне розшарування даних.