Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеждмент.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
36.81 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Дніпропетровський державний аграрний університет

Навчально-науковий інститут економіки

Факультету менеджменту і маркетинга

Кафедра менеджменту і права

Самостійна робота студента

з дисципліни "Основи менеджменту"

Iндивiдуальне завдання

модуль 7.Лідерство, відповідальність, етика та ефектівність менежмен

на тему:

Фундаментальні положення менеджменту введенням Г.Емерсоном.”

Виконала:

Студентка 3 курсу

Факультету менеджмента i маркетингу

гр.МТ-3-10 Д.Р. Рябошапка

Перевiрів: O.О.Миронова

Дніпропетровськ-2012

Вступ

Фахівець з енергетичного менеджменту призначений для роботи в міністерствах та адміністраціях, на підприємствах, в установах різного профілю та форм власності, науково-дослідних лабораторіях і центрах, які займаються питаннями енергозбереження та управління енергоспоживанням.

Важливе значення в реалізації цілей організації енергетичної сфери мають принципи управління, яких дотримуються керівники. Принцип – основне, вихідне положення теорії, правило діяльності організації в будь-якій сфері або правило поведінки особистості.

Принципи управління – це правила, норми управлінської діяльності, відповідно до яких має створюватися, функціонувати і розвиватись система менеджменту організації (підприємства).

Управління — складний і динамічний процес, керований і здійснюваний людьми для досягнення поставленої мети. Після того як встановлено цілі управління, необхідно знайти найбільш ефективні шляхи та методи досягнення їх. Інакше кажучи, якщо при визначенні цілей потрібно відповісти на запитання "чого потрібно досягти?", то слідом за цим виникає запитання: "як найбільш раціонально досягти мети?". Отже, виникає потреба у застосуванні арсеналу засобів, що забезпечують досягнення цілей управління, тобто методів управління.

Методом називається захід або сукупність заходів у будь-якій людській діяльності, спосіб досягнення мети, шлях вирішення певного завдання.

Засоби цілеспрямованого впливу на трудовий колектив або на окремих його членів називають методами управління. Методи являють собою важливий елемент процесу управління (Наявність прогресивних методів управління та вміле використання їх є передумовою ефективності управління і господарських процесів)

1.Система Тейлора і Емерсона

І за темпераментом, і за методологією підходу до управління Емерсона сильно відрізнявся то Тейлора. Він не прагнув до суворої систематизації ідей. З усього арсеналу "наукового менеджменту" він застосовував лише хронометраж і заохочувальні системи. Сампфорд Томпсон згодом скаже: "Тейлоровской система починається там, де кінчається емерсоновская". Тейлор не раз критикував Емерсона за некомплектованность, вважаючи, що той більше цікавиться грошима, а не реальними справою. Багатогранна і суперечлива постать Г.Емерсона заслуговує того, щоб зупинитися на ній детальніше. Зазвичай вона залишається в тіні, історики менеджменту пишуть про його системі неохоче, вважаючи, що в порівнянні з Тейлоровской, а ній мало оригінального. Дійсно, в технічних методах раціоналізації він не винайшов нового. Але Емерсон цікавий тим, що являє собою яскравого і в чомусь типового філософа менеджменту. Свою філософію менеджменту він виклав у своїй популярній книзі "Дванадцять принципів ефективності", яка у нас видана в 1931 році під назвою "Дванадцять принципів продуктивності".