Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Torgovy_kapital.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
102.4 Кб
Скачать

Розрізняють кілька видів продажу через мережний маркетинг:

  • через торгових агентів, які наймані на роботу у цій фірмі, вони мають свої каталоги де вказані ціни на товар та його властивості. Ці дистриб’ютори відвідують будинки, фірми та інші заклади де і пропонують свій товар;

  • але є випадки коли торгові агенти набирають до себе помічників, людей з невисокими заробітками і ці, у свою чергу, вже в себе на підприємстві продають ці товари своїм колегам чи знайомим. У світовій практиці навіть застосовують метод зустрічей, коли ці помічники за певну плату організовують зустрічі, а вже самі дистриб’ютори пропонують товар покупцям.

Прикладом такого мережного маркетингу є дистриб’юторська торгівля від AVON. Вона за певну плату надає бажаючим каталоги із своєю продукцією, а ті, у свою чергу, продавши товар за цією ціною, що вказана в каталозі, отримують певний процент від прибутку. Важливо, щоб торгові агенти мали спеціальну підготовку: знали основні споживчі властивості пропонованих товарів, мали навички ділового спілкування, були знайомі з основами психології і чинним законодавством, що регулює торгову діяльність. В обов’язки агента входить виявлення потенційних покупців пропонованих товарів і їх рекламування по наявним зразкам, каталогам та іншим рекламним виданням. При цьому торговому агенту необхідно переконати покупця в існуванні раніше не виявленої потреби саме в цих товарах, у тім, що саме вони найкраще задовольнять його потреби.

Електронна торгівля. Появі електронної торгівлі сприяв розвиток електронної техніки і сучасних засобів телекомунікаційного зв’язку.

У вузькому сенсі під електронною торгівлею розуміється продаж товарів, що здійснюється за допомогою комп’ютерної мережі Internet (Internet-магазини), продажу товарів через телемагазини та торгівлю за допомогою телефону.

У даний час в Internet існує дуже велике число віртуальних магазинів, що пропонують широкий вибір самих різноманітних товарів, починаючи від мобільних телефонів і закінчуючи, автомобілями. Найбільш часто в таких магазинах представлені книги, комп’ютерна техніка, електропобутові прилади, аудіо-, відео- і фототовари, іграшки й ін.

Іншими методом є використання телемагазинів. Телемагазин – це рекламна фірма, яка здійснює на замовлення виробника чи певного продавця товару рекламу та його продаж. У певний період часу в ефірі телеканалів транслюється програма у якій представлений широкий вибір товарів (більшість нових та невідомих для споживачів товарів).

Маркетинг (від англ. market — ринок, торгівля, продаж, комерційна діяльність; за іншою версією — сполучення слів market getting — завоювання ринку) — термін, що виник на початку ХХ ст. у США. Хоча окремі елементи маркетингу використовувались в деяких країнах раніше, але практичне використання системи маркетингу було започатковане у США у перші десятиріччя ХХ ст.

Наприкінці 60-х років ХХ ст. маркетинг стає відомим у Європі, а у 80-х роках — і в колишньому СРСР. Але саме у США внаслідок посилення конкуренції, підвищення міри поінформованості й досвідченості споживачів, зростання виробничих можливостей і потреб, становлення ринку споживачів, де попит є меншим за пропозицію товарів, окремі елементи маркетингу вперше було об’єднано в систему, вперше створено відповідні маркетингові концепції та організаційні структури.

Заслуга визначення маркетингу як провідної функції підприємства, а створення цільової групи споживачів — як специфічної роботи менеджера, належить американцю Мак-Корміку (1809—1884 рр.) з Міжнародної компанії прибиральних машин. Механік за освітою, він запровадив у практику діяльності компанії маркетингові дослідження, концепцію створення цільового ринку фірми, цінову політику, сервісне обслуговування.

Найперше комплексне визначення маркетингу також належить американцям Р. Батлеру та А. Шоу. У книжці «Купівля, продаж та методи торгівлі» (Нью-Йорк, 1911) вони назвали маркетинг комбінацією чинників, які необхідно враховувати, організуючі діяльність, що сприяє продажу. П. Черрінгтон 1928 р. визначив маркетинг як науку, що пов’язана з розподілом товарів на шляху від виробника до споживача.

Згідно сучасного концептуального розуміння маркетингу, маркетинг — це інтегрована, орієнтована на споживача і прибуток фірми філософія бізнесу за умов конкуренції. Талановитий підприємець, котрий досяг успіху, — це той, хто перетворив філософію маркетингу на відповідні алгоритми власних дій стосовно суб’єктів, сил та умов навколишнього середовища, трансформував цю філософію у конкретну реальність.

Згідно Ф. Котлеру (1990 р.) маркетинг — це процес вивчення і формування споживчих запитів та переваг, а також використання всіх ресурсів і засобів фірми для їх задоволення з метою отримання прибутку та для особливої користі споживачів.

Отже, маркетинг — це: стиль мислення підприємця, який виходить із визнання пріоритетності споживача; управління фірмою через ринок (а не через виробництво), де головними суб’єктами є споживачі, користувачі, покупці (клієнти); розуміння ринку, що забезпечується системою маркетингових досліджень як власне ринкових умов, так і можливостей фірми претендувати на свій «шматок пирога»; творче використання ресурсів і можливостей фірми для досягнення відповідності між наявними потребами ринку та її власними цілями; активна наступальна діяльність підприємця з проникнення на ринок, розширення сфери свого впливу, формування запитів та попиту споживачів; інтегрована й чітко спланована, розрахована як на найближчий час, так і на тривалу перспективу система дій підприємця.

Маркетингові підрозділи фірм, які виробляють товари чи послуги, і самостійні, спеціалізовані на маркетингових дослідженнях фірми, намагаються найкращим чином вивчити специфічні потреби споживачів (або навіть сформувати ці потреби) з тим, щоб у виробників товарів і послуг не було проблем з їхньою реалізацією бо їх виробництво безпосередньо зорієнтовано на заздалегідь виявлену (або сформовану) потребу. Мета такої діяльності – створити ситуацію, коли товар чи послуга «самі себе продають», тобто точно відповідають потребам конкретних споживачів і не потребують особливих зусиль для реалізації.

Мета маркетингу - створити умови для пристосування виробництва до суспільного попиту, вимог ринку, специфічних потреб споживачів (сегментація і дослідження ринку в залежності від вікових, статевих, професійних, расових, національних і т.д. особливостей споживачів, а також рівня їхніх доходів), розробити систему організаційно-технічних заходів щодо вивчення ринку, інтенсифікації збуту, підвищення конкурентоспроможності товарів з метою отримання максимальних прибутків.

Основні функції маркетингу: вивчення попиту, питань ціноутворення, реклами і стимулювання збуту, планування товарного асортименту, збуту і торгових операцій, діяльність, пов'язана із зберіганням, транспортуванням товарів, управлінням торгово-комерційним персоналом, організацією обслуговування споживачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]