Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_Problemy teorii konst prava.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Задача 6.

Громадянка України Л., депутат Луцької міської ради, після укладання шлюбу з громадянином Італії Т. автоматично набула громадянства чоловіка, хоча й бажала надалі виконувати функції депутата міської ради відповідно до вимог Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” і не мала наміру змінювати громадянство України. У зв’язку з наявністю одночасно громадянства двох держав Л. висловила занепокоєння та звернулася за консультацією.

Проаналізуйте ситуацію, що склалася, підготуйте і обґрунтуйте відповідь на звернення Л.

Задачі до теми: «Актуальні питання законодавчого регулювання інституту безпосередньої демократії в Україні»

Задача 1.

Верховна Рада України за попереднім погодженням з Президентом України 2/3 від свого конституційного складу прийняла рішення про одночасне проведення дострокових парламентських і президентських виборів. Цей крок було мотивовано надзвичайно напруженим протистоянням політичних сил у країні, що призвів до громадського конфлікту. Голова Центральної виборчої комісії отримавши дане рішення одразу ж звернувся з конституційним поданням до Конституційного Суду України на предмет тлумачення низки статей виборчого законодавства в аспекті можливості одночасного проведення парламентських та президентських виборів.

Чи можливо згідно чинного виборчого законодавства України одночасно провести дострокові парламентські та президентські вибори? Відповідь обґрунтуйте відповідними нормами чинного виборчого законодавства України.

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Задача 2.

Громадянин України К. шляхом самовисунення подав до дільничної виборчої комісії усі необхідні документи для реєстрації кандидатом у депутати Липинської сільської ради. Голова виборчої комісії розглянувши надані документи, відмовив К. у його реєстрації. Аргументом цьому було названо те, що К. не проживає, а також не працює на території виборчого округу, за яким балотується до селищної ради.

Наскільки юридично обґрунтованою є відмова голови дільничної виборчої комісії у даному випадку?

Задача 3.

У день безпосереднього голосування на чергових виборах Президента України, виборець В. прийшовши на виборчу дільницю за місцем свого проживання з'ясував, що його прізвища немає у списку виборців. За дачним фактом член дільничної виборчої комісії пояснив В., що він повинен був завчасно себе перевірити у списках виборців як мінімум за п'ять днів до дня проведення виборів. Посадовець також повідомив виборцю, що він нажаль не зможе наразі проголосувати, оскільки чинним виборчим законодавством заборонено вносити зміни до списків виборців безпосередньо у день голосування. Це зумовлено насамперед унеможливленням будь-яких спроб фальсифікації у день проведення виборів.

Як Ви вважаєте, наскільки вірним є пояснення члена дільничної виборчої комісії виборцю у даному разі? Відповідь обґрунтуйте відповідними нормами чинного виборчого законодавства України.

Соседние файлы в предмете Конституционное право