Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_Problemy teorii konst prava.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Задача 8.

Представники опозиційної до міського голови політичної партії «Удар» звернулися до міської влади з клопотанням прийняти рішення щодо зменшення тарифів на проїзд у міському транспорті на 20 %. Даний крок вони аргументували досить суттєвим погіршенням добробуту мешканців міста, унаслідок скрутного економічного становища у державі. У виконавчому комітеті міської ради розглянувши подане клопотання, відмовили заявникам у його задоволенні, пославшись на необґрунтованість наведених аргументів. Представники політичної партії «Удар» натомість запропонували міській владі спитати з цього питання територіальну громаду шляхом проведення щодо нього місцевого референдуму. Міський голова у відповідь наголосив, що політична партія у такий спосіб намагається підвищити власні електоральні рейтинги на передодні чергових місцевих виборів та зазначив, що не допустить проведення відповідного місцевого референдуму.

Як Ви вважаєте, наскільки юридично вірними є дії міського голови щодо відмови у проведені вище вказаного місцевого референдуму?

Задача 9.

Ініціативна група проводить збір підписів про проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, ідея проведення референдуму отримала підтримку у десятьох областях України у кожній по 200 000 громадян України, які мають право голосу; у п'ятьох областях України у кожній по 210 000 громадян України, які мають право голосу; у ще одній області України 90 500 громадян України, які мають право голосу. У всіх інших областях ідея референдуму підтримки не знайшла.

Підтримки якої мінімальної кількості громадян не вистачило, щоб проголосити всеукраїнський референдум за народною ініціативою?

Задачі до теми: «Актуальні питання сучасного парламентаризму в Україні»

Задача 1.

У вітчизняній юридичній науці та політикумі неодноразово порушувалося питання щодо необхідності впровадження моделі двопалатного парламенту в Україні, за якого одна із палат буде представляти інтереси регіонів України, а інша – інтереси усього Українського народу. Дане питання також було одною із підстав для проголошення Указом Президента України всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Як Ви відноситися до реалізації ідеї бікамералізму в Україні? Вкажіть позитивні та негативні сторони упровадження моделі двопалатного парламенту в Україні?

Задача 2.

Опозиційними депутатськими фракціями з мотивів відвертого ігнорування їхніх законодавчих ініціатив парламентською коаліцією, було заблоковано у будинку Верховної Ради України вхід до зали для проведення пленарних засідань. Зважаючи на цей факт та на безрезультатні перемовини з опозицією, народні депутати України від коаліції через тиждень зібралися в одному із конференц-залів м. Києва. На даному засіданні парламентарі від коаліції депутатських фракцій ухвалили рішення більшістю від конституційного складу Верховної Ради України проводити пленарні засідання у цьому місті до моменту розблокування опозицією приміщення у будинку парламенту.

Дайте конституційно-правову оцінку діям як опозиції, так і коаліції. Чи можливо проводити пленарні засідання Верховної Ради України поза межами її приміщення?

Задача 3.

До Верховної Ради України обрано 448 народних депутатів повноваження яких визнані та не припинені у встановленому законом порядку. На пленарне засідання з'явилось 399 народних депутатів. В голосуванні з питання про перенесення столиці України з м. Києва до м. Львова взяло участь 345 депутатів. За прийняття даного рішення проголосувало 298 депутатів.

Скільки голосів не вистачило для прийняття даного рішення?

Задача 4.

Народний депутат України Н. у міжсесійний період роботи Верховної Ради України під час зустрічі з виборцями, дізнався про системні порушення у діяльності Регіонального відділення центру занятості в Рівненській області. З метою їх усунення Н. направив керівнику даної державної установи Л. депутатський запит, оформлений на бланку народного депутата України із зазначенням номера його посвідчення. У запиті депутат насамперед вимагав надати йому інформацію про всі працевлаштування за останній рік та провести службові розслідування щодо низки посадовців. Л. попередньо ознайомившись зі змістом надісланого запиту відмовився його розглядати пославшись на те, що на ньому не має вихідного номеру Верховної Ради України.

Наскільки юридично вмотивованою є позиція Л. щодо відмови розглядати отриманий депутатський запит?

Соседние файлы в предмете Конституционное право