Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_Problemy teorii konst prava.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Задача 3.

На засіданні РНБО Секретар Ради оголосила результати перевірки діяльності низки дипломатичних представництв України. Зокрема, Секретар зауважила, що вкрай неефективною є діяльність посольства України в Республіці Болівія. У проекті рішення РНБО передбачалося усунення надзвичайного і повноважного посла України в Республіці Болівія Д. із займаної посади. За це рішення проголосували всі присутні на засіданні Ради високопосадовці крім Прем'єр-міністра та Міністра закордонних справ, які утрималися від голосування. Відразу після цього Президент України своїм указом ввів у дію вказане рішення РНБО.

Які юридичні наслідки матиме таке рішення РНБО? Проаналізуйте повноваження РНБО у сфері контролю органів державної влади. У чому полягає сутність інституту контрасигнації актів Президента України?

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Задача 4.

Перед поїздкою на багатосторонню міжнародну зустріч міністрів у сфері промисловості країн-членів світової організації торгівлі від Президента України на ім’я Міністра промислової політики України були направлені Директиви з приводу ведення переговорів та підписання багатосторонньої угоди з питань співробітництва в галузі важкого машинобудування. Однак Міністр відмовився діяти відповідно до Директив, посилаючись на те, що згідно з Конституцією України він як член Кабінету Міністрів виконуватиме лише акти Президента України, якими відповідно до Основного Закону визнаються укази і розпорядження.

Проаналізуйте повноваження Президента України, в зовнішньополітичній сфері. Наскільки обґрунтованою з конституційно-правової точки зору є відмова Міністра виконувати Директиви?

Задача 5.

Прем'єр-міністр України звернувся з поданням до Президента України про звільнення Л. з посади Міністра внутрішніх справ, яке було аргументоване неодноразовим порушенням посадовцем урядової дисципліни. Президент України підтримав внесене подання Прем'єр-міністра України та звільнив Л. із займаної ним посади. Останній не погодився зі своїм звільненням, оскільки при цьому не було дотримано норм Кодексу України про працю, та звернувся з відповідним позовом до суду.

Як Ви вважаєте, яке повинен прийняти рішення суд виходячи з вище наведених фактів та обставин?

Задача 6.

Президент України видав указ про створення державного слідчого комітету як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом. Згідно з цим указом названий комітет мав підпорядковуватися безпосередньо РНБО. Кабінет Міністрів оскаржив цей указ до Вищого адміністративного суду України.

Порівняйте установчі повноваження Президента України і Кабінету Міністрів України. Яким чином має бути вирішений цей спір?

Задача 7.

На засіданні парламенту після виступу Міністра освіти і науки України один із народних депутатів висунув вимогу про відставку цього Міністра, посилаючись на вкрай неефективну роботу міністерства. Депутати з фракції політичної партії "Відродження" обурилися на цю пропозицію колеги, посилаючись на те, що парламент не має права розглядати питання про відставку Міністра, оскільки пройшло лише 6 місяців з дня затвердження Кабінетом Міністрів на своєму засіданні програми діяльності уряду і відсутнє відповідне подання Прем'єр-міністра про відставку Міністра освіти і науки.

Проаналізуйте механізм притягнення Кабінету Міністрів та його членів до парламентської відповідальності. Дайте конституційно-правовий аналіз заявам народних депутатів.

Соседние файлы в предмете Конституционное право