Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендаці.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
124.96 Кб
Скачать

Тема 11. Правовий режим використання і охорони надр

Надра як об'єкт використання і охорони. Законодавство про надра. Управління фондом надр. Право користування надрами і його види. Право користування землями, наданими для використання надр. Правова охорона надр. Відповідальність за порушення законодавства про надра.

Тема 12. Правовий режим використання і охорони вод

Води як об'єкт використання і охорони. Законодавство про води. Управління водним фондом. Право водокористування і його види, підстави виникнення і припинення права водокористування. Права та обов'язки водокористувачів. Правовий режим земель водного фонду. Право користування землями берегової смуги, санітарних зон охорони джерел водопостачання. Правова охорона вод від забруднення, засмічення, виснаження. Відповідальність за порушення водного законодавства.

Тема 13. Правовий режим використання і охорони лісів

Ліс як об'єкт використання і охорони. Лісове законодавство. Управління лісовим фондом. Право лісокористування і його види. Підстави виникнення і припинення лісокористування. Права і обов'язки лісокористувачів. Правова охорона і захист лісів. Відповідальність за порушення лісового законодавства. Правовий режим нелісової рослинності.

Тема 14. Правовий режим використання і охорони тваринного світу

Тваринний світ як об'єкт охорони і використання. Законодавство про охорону і використання тваринного світу. Управління охороною і використанням тваринного світу. Правові заходи охорони тваринного світу. Право користування тваринним світом і його види. Правове регулювання полювання і рибальства. Відповідальність за порушення законодавства про охорону і використання тваринного світу. Правова охорона живих ресурсів континентального шельфу і виняткової (морський) економічної зони.

Тема 15. Правовий режим охорони і використання атмосферного повітря

Атмосферне повітря як об'єкт охорони і використання. Законодавство про охоронуатмосферного повітря. Правові заходи охорони атмосферного повітря. Порядок регулювання споживання атмосферного повітря для виробничих потреб. Державний контроль за охороною атмосферного повітря. Відповідальність за порушення законодавства про охорону атмосферного повітря.

Тема 16. Правові засади охорони та використання природних ресурсів континентального шельфу та виключної (морської) зони України

Поняття виключної (морської) економічної зони і континентального шельфу України. Правове регулювання використання та охорони природних ресурсів виключної (морської) економічної зони України та континентального шельфу. Юридична відповідальність за порушення законодавства про використання та охорону природних ресурсів виключної (морської) економічної зони України та континентального шельфу.

Тема 17. Правові засади формування, збереження та раціонального використання національної екологічної мережі України

Поняття та основні складові національної екологічної мережі України. Природні території та об’єкти особливої державної охорони як ключові складові екологічної мережі. Природно-заповідного фонд України. Курортні та лікувально-оздоровчі території. Рекреаційні зони. Водоохоронні зони. Полезахисні природні (лісові) смуги. Правові заходи охорони рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин. Червона книга України. Природні рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги України. Водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення як місця перебування водоплавних птахів. Відновлювальні території, що підлягають включенню до національної екологічної мережі України.