Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tezisi_lektsiy_po_Kriminalistike_1.rtf
Скачиваний:
152
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Тема 24. Методика розслідування злочинів, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів

План лекції

1.Криміналістична характеристика злочинів, що полягають в незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів.

2.Обставини, що підлягають встановленню під час розслідування злочинів, що полягають в незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів.

3.Типові дослідчі ситуації і програми перевірки заяв (повідомлень) про злочин на стадії порушення кримінальної справи.

4. Типові слідчі ситуації і програми розслідування початкового та наступного етапів.

5.Особливості тактики окремих слідчих дій при розслідуванні злочинів, що полягають в незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів.

1.Криміналістична характеристика злочинів, що полягають в незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів

Однією з найпоширенішою формою такої злочинної діяльності є обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, який є видом діяльності з: культивування рослин, включених до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, транзиту через територію України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що дозволяються і контролюються згідно з законом України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» за № 60/95 від 15.02.1995 р. Злочини, що полягають в незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів, передбачені ст.ст. 305, 307, 309, 310, 311, 320 КК України.

Предмет посягання. У злочинах, що полягають у незаконному обігу предметом посягання виступають наркотичні засоби рослинного та синтетичного походження, психотропні речовини або їх аналоги, прекурсори.

На думку науковців, які окремо проводили дослідження з цієї тематики, на території України поширений обіг наступних наркотичних засобів: макова солома; опій; маріхуана; гашиш (анаша); гашишна олія (екстракційний гашиш). Крім названих наркотичних засобі в Україні нечасто можна зустріти обіг таких наркотиків як героїн (напівсинтетичний з морфіну), кокаїн та крек (отримується різними способами з африканської рослини коки).

Спосіб вчинення злочину. Злочини, що полягають у незаконному обігу, передбачені різними статтями КК України та являють собою певну групу. Відповідно способи їх вчинення залежать від окремого виду злочину з цієї групи, передбаченого окремою статтею КК.

Відповідно до диспозиції ст.ст. 305, 307, 309, 310, 311, 320 КК України можна назвати наступні загальні способів вчинення злочинів, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Кожний з наведених нижче способів має свої прийоми на етапах підготовки, вчинення та приховування такого злочину.

1. Культивування рослин, включених до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів здійснюється шляхом посіву насіння, висаджування розсади, вирощування (догляд) рослин, що містять наркотичні речовини (маку, коноплі).

2. Виробництво наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів – це усі дії, пов’язані з незаконним одержанням наркотичної сировини, включаючи відокремлення частин рослин або наркотичних засобів, психотропних речовин від рослин, з яких їх одержують.

3. Виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів – це усі способи дій, включаючи рафінування, підвищення в препараті концентрації наркотичних засобів, психотропних речовин, чи їх переробку, у результаті яких на основі наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів одержуються готові до використання та (або) вживання форми наркотичних засобів, психотропних речовин, або лікарські засоби, що їх містять, чи інші наркотичні засоби, психотропні речовини. Так, наприклад, з коноплі в залежності від певного часу збору можна виготовити маріхуану, гашиш або гашишну олію. Виготовлення кожного з них має свою рецептуру, що й є відповідним способом виготовлення.

4. Зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів – це усі способи дії особи, що пов’зані з незаконним безпосереднім володінням наведеними засобами, наприклад перенесення наркотику в ручній кладі, у карманах, спеціальних тайниках на одязі. Також зберігання може здійснюватися у жилих приміщення, надворі, таємно або відкрито тощо.

5. Перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів – це їх незаконне переміщення будь-яким видом транспорту (неземний, повітряний, водний) у межах території України незалежно від способу транспортування.

6. Пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин, аналогів та прекурсорів – це незаконне їх переміщення шляхом відправлення поштою, багажем, посильним або іншим способом (за допомогою птиці) у межах України.

7. Придбання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів здійснюється такими способами, як купівля у продавців наркотиків, обмін на інші товари чи речі, прийняття у вигляді оплати за виконану роботу або надану послугу, предмета займу, дарунку чи оплати боргу або привласнення знайденого. Придбання може також вчинятися шляхом збору залишків наркотичних рослин на земельних ділянках, пристосованих спеціально для вирощування таких рослин у промислових цілях, або збору дикорослих росин.

8. Незаконний сбут (реалізація) наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів – це дії, що полягають у будь-яких оплатних або неоплатних формах їх реалізації, які суперечать чинному законодавству, зокрема здійснюється способами продажі наркотиків, обміну на інші товари чи речі, оплати наркотиками за виконану роботу або надану послугу, здійснення дарунку. Найбільш поширеним способом сбуту наркотиків є продаж їх у розницю через певну мережу продавців, які отримують свій процент від продажу у вигляді наркотичних засобів. Як спосіб приховування злочину може виступати безконтактний спосіб продажі наркотичних засобів, коли сбутчик приховує наркотик у якомусь місці віддаленому від місця отримання оплати (в щитку для електрики у під’їзді, у дуплі дерева, в урні для мусора тощо), яке після сплати покупцем вказує останньому.

9. Незаконне переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів без митного контролю (контрабанда) полягає у наступних способах: а) ввезення на територію України (імпорт) з території іншої держави на територію України; б) вивезення з території України (експорт) на територію іншої держави; в) транзит через територію України (тобто переміщення наведених засобів, вироблених або виготовлених за межами України будь-якими способами, з території однієї держави на територію іншої держави без використання цих наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів).

10. Використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів – це їх застосування у виробництві, виготовленні, медичній практиці, при розробленні наркотичних засобів і психотропних речовин, проведенні відповідних експертиз, для науково-дослідної роботи та навчальних цілей, передбачених цим Законом

Типова слідова картина. Матеріальні сліди злочину поділяють на: сліди-відображення (досліджувані трасологією), сліди-предмети (вони ж можуть бути джерелами слідів-відображень) та сліди-речовини (що досліджуються різними видами судових експертиз Найчастіше місцем розташування таких слідів виступають певні приміщення (квартира, гараж, кімната, надвірні будівлі).

Як сліди-предмети часто виступають: а) упаковки від фармацевтичних препаратів, ампули, рецепти, б) предмети, що використовувалися як знаряддя для вироблення наркотиків, зокрема: кавомолки, м’ясорубки, кухонна посуда з залишками імовірно сировини для виготовлення наркотиків, засоби для просіювання, процежування, випарювання (бинти, ковдри, поліетилен, сито тощо); в) лабораторне обладнання, ваги; г) устаткування для вживання наркотиків (трубки, шприці тощо); д) спеціалізована література по хімії, фізиці, ботаніці тощо; е) речі, що отримувалися як плата за отримання наркотиків (гроші, коштовності); ж) інші матеріальні речі, що несуть інформацію (листи, записники, щоденники, телефонні книжки тощо).

Як сліди-речовини виступають: а) тверді (таблетки, порошок) та рідкі фармацевтичні препарати, що використовуються як сировина для наркотиків; хімічні реактиви; б) безпосередньо наркотичні засоби, психотропні речовини, прекурсори (кустарного виробництва); в) суміші речовини, що є відходами виробництва (головки, лушпиння маку, солома коноплі, насіння коноплі тощо).

Сліди-відображення традиційні: сліди пальців рук, взуття, сліди вживання наркотичних засобів людиною (сліди ін’єкцій на тілі людини, помада на трубках, залишки слідів-речовин на предметах, що використовувалися для виготовлення). Типовим за цією категорією злочинів є наявність мікрооб’єктів (як правило, мікро частин в місцях контакту наркотичного засобу з тілом злочинця, найчастіше під нігтями та на долонях).

Дані про особу злочинця. Осіб, що причетні до вчинення злочинів, що полягають незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, можна умовно поділити на два типи: 1) особи, які хворіють на наркоманію (наркомани); 2) наркобізнесмени.

Наркобізнесмени – це особи, що виготовляють (виробляють) та збувають наркотичні речовини з корисливою метою, мають зв’язки з організованими злочинними групам, або входять до них. Приблизно кожний четвертий злочин, що полягає у незаконному обігу наркотичних засобів, вчиняється організованою групою осіб, де чітко визначені ролі кожного з учасників групи: «організатор», «виробники» або «виготовники», «перевізники», «особи, що збувають», можливі й інші ролі. Ці злочинні групи також можуть мати корумповані зв’язки з працівниками правоохоронних органів та державної влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]