Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
459
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
824.32 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я україни

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ

МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фізичної реабілітації, спортивної медицини,

фізичного виховання і здоров`я

БІОЛОГІЧНИЙ ВІК ТА КІЛЬКІСНА ОЦІНКА РІВНЯ ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Навчально-методичний посібник

Запоріжжя, 2011 р.

Михалюк Є.Л., Черепок О.О., Малахова С.М. Біологічний вік та кількісна оцінка рівня фізичного здоров’я людини. Навчально-методичний посібник.- ЗДМУ, 2011. - 115 с.

Укладачі:

Михалюк Є.Л., д.мед.н., професор, завідувач кафедри фізичної реабілітації, спортивної медицини, фізичного виховання і здоров`я Запорізького державного медичного університету.

Черепок О.О., к.мед.н., асистент кафедри фізичної реабілітації, спортивної медицини, фізичного виховання і здоров`я Запорізького державного медичного університету.

Малахова С.М., к.мед.н., асистент кафедри фізичної реабілітації, спортивної медицини, фізичного виховання і здоров`я Запорізького державного медичного університету.

Рецензенти:

Філімонов В.І., д.мед.н., професор, завідувач кафедри нормальної фізіології Запорізького державного медичного університету.

Маліков М.В., д.біол.н., професор, завідувач кафедри фізичної реабілітації Запорізького національного університету.

Навчально-методичний посібник складено на основі діючого навчального плану та програми з навчальної дисципліни «Фізична реабілітація та спортивна медицина» для студентів вищих медичних навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації для напрямку підготовки “Медицина” 1101, для спеціальностей 7.110101 “Лікувальна справа”, 7.110104 “Педіатрія”, відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики і освітньо-професійної програми підготовки фахівців, затвердженими наказами МОН України від 16.04.03 № 239 і від 28.07.03 № 504, та експериментального навчального плану МОЗ України, розробленого на принципах Європейської кредитно-трансферної системи і затвердженого наказом МОЗ України від 31.01.2005 р., № 52.

Посібник призначено для самостійної роботи студентів IV курсу медичних факультетів при підготовці до практичного заняття з навчальної дисципліни «Фізична реабілітація та спортивна медицина».

Навчально-методичний посібник обговорено та затверджено на засіданні циклової методичної комісії ЗДМУ з терапевтичних дисциплін та рекомендовано до видання Центральною методичною радою ЗДМУ (протокол № 3 від 24.02.2011 р.)

ВСТУП

Актуальність теми: За думкою дослідників, медицина і суспільство в цілому наближається до розуміння того, що стратегія досягнення оптимального рівня здоров’я людини тільки через лікування хвороб не може вирішити всіх проблем і є безперспективною й безвихідною. Стає все більш очевидним, що перевагу слід віддавати другому напрямку, а саме охороні здоров’я практично здорової людини. Проте збереження і зміцнення здоров’я не можливо без чіткого уявлення його сутності.

Навчальна мета:

Навчитись визначати біологічний вік людини, оцінювати кількісний рівень фізичного (соматичного) здоров’я і на підставі цього складати диференційовані рекреаційно-оздоровчі рухові режими та рекомендувати оптимальну межову і тренувальну частоту серцевих скорочень залежно від фізичного стану.

Конкретні цілі:

Знати:

  • теоретичні основи визначення біологічного віку людини та його значення в клінічній медицині;

  • теоретичні основи проведення кількісної оцінки рівня фізичного (соматичного) здоров’я та його значення в клінічній медицині;

  • визначення поняття “фізичне (соматичне) здоров’я” організму і фактори, що на нього впливають.

Вміти:

  • визначати біологічний вік людини;

  • аналізувати отримані при тестуванні дані;

  • робити висновки за результатами проведеного тестування;

  • надавати рекомендації щодо вибору виду занять фізичними вправами та рекреаційно-оздоровчих або тренуючих рухових режимів з визначенням оптимальної межової та тренувальної частоти серцевих скорочень залежно від фізичного стану.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов