Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Word Wide Web.

Крім того, у Internet застосовуються стандарти, що дозволяють "публікувати" інформацію і розміщати її на хост - вузлах, де з нею можуть працювати інші користувачі. Система комп'ютерів, що публікують таку інформацію, називається World Wide Web, а протокол, що складає основу Web і протоколом передачі гіпертексту (HTTP і Hypertext Transfer Protocol). Якщо TCP/IP дає можливість користувачам звертатися до хост-узлам Internet, то HTTP забезпечує їхній доступ до документів World Wide Web. Всесвітня мережа (World-Wide Web - WWW) у чомусь схожа на WAIS. Але вона розроблена на основі системи, відомої як Гіпертекст. Слова в одному документі "прив'язані" до інших документів. Це як працювати з енциклопедією - читаєш статтю, дивишся посилання, що тебе цікавлять, і перегортаєш сторінки, щоб на ці посилання подивитися.

Коли ми розглядаємо той чи інший програмний продукт, в першу чергу звертаємо увагу на його інтерфейс – тобто на засоби спілкування з користувачем. Перше, що визначає масовий успіх Windows – це інтуїтивно зрозумілий для будь-якої людини інтерфейс.

Зараз мільйони користувачів у всьому світі називають цю технологію WWW, W3 або просто Web (павутиння). Web можна назвати розширенням Інтернету, надбудовою до останньої або навіть графічним інтерфейсом Інтернету. Але як би ми не називали чи визначали Web, головне те, що воно революційним чином спростило доступ до інформації, яка зберігається на мільйонах комп’ютерів.

До створення Web, пошук та завантаження файлу на локальний комп’ютер були

часто непростою задачею, вимагання знання UNIX та цілого набору спеціалізованих засобів. Так для роботи з FTP користувач повинен був мати агента FTP, знати його команди і т. д., в той же час для роботи з Gopher потрібен був свій (інший) клієнт, знання команд, принципів функціонування. Оскільки Gopher базувався у першу чергу на так званих “великих” комп’ютерах, він був орієнтований на текстовий менюподібний інтерфейс. Сервіс, що його надавав Gopher, можна назвати службою змісту серверу. Це був великий крок вперед, але не завжди наші потреби обмежуються лише знайомством зі змістом книги. Через обмеженість Gopher - прстору ця служба не могла служити моделлю “інтеграції ресурсів” Інтернету для єдиної програми клієнта. Користувачі були вимушені вивчати та використовувати різні програми-клієнти для різних служб.

Коли ви вперше “потрапляєте” до Інтернету, то бачите так звану Web-сторінку. Слово сторінка у даному випадку є синонімом слова документ, тобто на відміну від реальної сторінки, сторінка Web не має фіксованого розміру, може повністю поміститися на екрані, а може потребувати прокручення.

Вузол Web, часто вживають термін Web-site (Web- майданчик), – це просто набір взаємопов’язаних сторінок. Зв’язки тут розуміються досить широко. Взаємопов’язаними ми їх називаємо тому, що вони містять посилання одна на одну, а не через тематичну чи іншу спорідненість. Прикладом Web-сайту є набір сторінок нашої кафедри.

З точки зору комп’ютерного дизайнера Web- сервер – це цілісність композиції елементів сторінок, які входять до складу Web- майданчика: графічних зображень, піктограм, кнопок, анімаційних елементів, гамми кольорів, звукового супроводу, тощо. Один комп’ютер-сервер Web здатен підтримувати багато Web- майданчиків. Тому таке визначення не може вважатися конкретним, але воно вживається. Як і у інших галузях комп’ютерних технологій тлумачення цього терміну залежить від контексту, у якому зустрічається.