Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Електронна пошта.

Електронна пошта - це ваш персональний зв'язок зі світом Мережі. Усі ті мільйони людей по усьому світлу, що використовують Мережу, мають свою адресу електронної пошти, або електронна адреса. Усе зростаюче число "шлюзів" ("gateways") щодня зв'язують з Мережею усе більше і більше людей. Коли ви зареєструвалися у своїй місцевій системі, на даний момент, працюєте, то вона вже автоматично згенерувала для вас адреса.

Основні поняття, на яких побудована електронна пошта, рівнобіжні основним концепціям побудови звичайної пошти. Посилаєте людям листи по їхніх конкретних адресах. Вони, у свою чергу, пишуть вам на вашу поштову адресу. Ви можете підписатися на електронні аналоги газет і журналів. Можна навіть одержувати застарілу електронну пошту (electronic junk mail). Електронна пошта має дві серйозних переваги в порівнянні зі звичайною поштою. Найбільш очевидне - швидкість. Ваше повідомлення буде йти на інший кінець світу не кілька днів, а кілька годин, хвилин або навіть секунд. Інша перевага полягає втому, що після оволодіння основами ви зможете одержати доступ до баз даних і файлам бібліотек. Як це робиться, ви побачите пізніше, при вивченні питання про те, як передавати файли програм або даних по електронній пошті. Електронна пошта має переваги і перед телефоном. Своє повідомлення ви відправляєте тоді, коли це вам зручно. Ваш адресат відповідає тоді, коли це зручно йому. Не треба організовувати одночасну присутність двох абонентів на двох кінцях. І якщо телефонна розмова через усю країну швидко виливається в солідний рахунок, те електронна пошта дозволяє обмінюватися великими обсягами інформації порівняно недорого.

Однак посилка пошти за межі вашої системи вимагає використання еквівалентів кодів регіону для Мережі, називаних "доменами" (domains) Звичайна адреса в Мережі виглядає приблизно так:

Vitaliya@Ukr.net

Vitaliya - це чийсь ідентифікатор користувача, і він знаходиться при (знак @ - комерційне "при") підсистемі (або "домені"), відомому як Ukr.net.

Електронні конференції.

Телеконференції або групи новин – засіб, створений для спілкування групи людей, які мають спільні інтереси, розділених відстанню, але об’єднаних мережею. Телеконференція – свого роду електронна газета, під пищиками якої є одночасно і її кореспондентами.

Найбільш відомі телеконференції, проведені в рамках мережі Usenet. Usenet вміщує групи новин, розбиті по темам. Кожний підписник має можливість звернутися до зацікавленого йому розділу та отримувати всі новини, які туди потрапляють або посилати свою інформацію. Розділи з’являються і зникають в залежності від зацікавлення, проявленого підписниками.

Для більшості людей Usenet – це і є сама Мережа. Хоча Usenet – лише один із інструментів, доступний в Internet, більшість користувачів розглядають його як основний засіб пошуку інформації. При цьому вони забувають, що в потоці обговорень легко загубитися та знайти зовсім не те, що шукали. Однак, не дивлячись ні на що, конференції були, є і залишаться улюбленим місцем спілкування.

Для полегшення орієнтації в цьому

морі інформації існують правила, які визначають ієрархічні імена конференцій. Імена конференцій представленні групами слів, розділених крапками, при чому кожне слово служить для уточнення змісту питань, обговорюваних в конференції. Перше слово визначає відношення групи конференції до певного тематичного розділу або ієрархії.

Конференції RELCOM входять в світову систему телеконференцій Usenet, дякуючи чому користувачі RELKOM можуть брати участь в обговоренні з іншими користувачами Мережі.

Міжнародні конференції RELCOM проводяться, як правило, на англійській мові і в них обговорюються питання, які на наш погляд, цікаві для усього світу.

Поза конференціями, розповсюджених по всій мережі RELCOM, існують конференції, розповсюдженні в окремих регіонах. В них, як правило, обговорюються регіональні проблеми.