Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нім.мова-методичка для спеціалістів.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
769.54 Кб
Скачать

Text 10. Факти, події, коментарі: у небі – гордий птах із запорізьким “серцем”

«ЗАПОРІЗЬКА ПРАВДА», субота, 13 листопада 2010

Тягач притяг на моторсічівський аеродром Мі-8Т – сріблясто-білий гвинтокрил. Біля нього, немов мурахи, заворушилися інженери, техніки й льотчики – готували машину до польоту. Тягач від'їхав. За десять-п'ятнадцять хвилин почулося потужне ревіння моторів, лопаті почали крутитися все з більшою силою. А ще хвилин за п'ять гелікоптер під оплески присутніх поволі, мов горда птиця, піднявся в повітря. Його політ тривав недовго, злетів він метрів на п'ятдесят над аеродромом, а потім потихеньку сів на своє місце.

У цьому процесі не було б нічого дивного, якби не такий факт – двигуни на вертольоті модернізовані, виготовлені спеціалістами й робітниками ВАТ "Мотор Січ". Свого часу випустили 12 тисяч Мі-8Т. Нині більшість із них потребує капітального ремонту, переоснащення новітніми двигунами. Саме переоснащений гвинтокрил і піднявся цього дня на аеродромі відкритого акціонерного товариства "Мотор Січ". Моторів старої конструкції на складах не "залишилося", саме тому моторсічівцям довелося виготовляти нові, більш сучасні. Тепер "серця" гелікоптерів – двигуни – мають більшу потужність та надійність, особливо за високої температури повітря. Тому цей гвинтокрил просто незамінний у пустелях Африки, на Близькому Сході, в інших краях із гарячим кліматом. Конструктори й випробувачі впевнені, що тепер цей Мі-8Т безперебійно працюватиме ще два десятиліття.

Мі-8 входить до списку найбільш масових вертольотів в історії авіації. Широко використовується для виконання безлічі цивільних і військових завдань. Гелікоптери Мі-8Т і Мі-8Г експлуатуються в авіакомпаніях і військово-повітряних силах понад 50 країн. Тому саме цей гвинтокрил вважається найпоширенішим у світі. Він використовується як десантний, транспортний, медичний, а також як літаючий командний пункт. Ретельно продумана конструкція Мі-8 мала величезний ресурс модифікацій. Наступна модернізація Мі-8Т потребуватиме додаткових інженерних рішень. Нині для цього вже створений колектив конструкторів у Запоріжжі. Підготували технічну базу, щоб на дослідному етапі проводити роботи саме в Запоріжжі. (Пилип Юрик)

Lexik zum Einprägen und zum Aktivieren:

1. die Zugmaschine; der Schlepper; der Trecker – тягач

2. heranziehen; heranschleppen – притягнути

3. silberweiß – сріблясто-білий

4. der Hubschrauber; der Helikopter – гвинтокрил

5. stolz – гордий

6. der Flugplatz – аеродром

7.die Generalreparatur – капітальний ремонт

8. die Publikumsaktiengesellschaft – відкрите акціонерне товариство

9. unersetzlich – незамінний

10. fehlerlos; störungsfrei – безперебійно

Beantworten Sie die Fragen:

1. Warum sind die Hubschrauber Мі-8Т und Мі-8Г sehr bekannt? 2. Wozu brauchte man neue und moderne Motoren? 3. Wie sehen die Hubschrauber aus? 4. Welche Perspektiven haben diese Hubschrauber? 5. Welche Aufgaben sollen die Konstrukteure noch lösen?