Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
I.История.Сессия ответы.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
86.23 Кб
Скачать

55). Назвіть основні складові перебудови в срср.Причини роспаду Радянського Союзу.

Перебудо́ва— загальна назва сукупності політичних і економічних реформ, що проводилися в СРСР у 1985—1991 роках. Складові частини Перебудови: у внутрішньополітичній сфері — демократизація суспільного життя; в економіці — введення елементів ринкових відносин; у зовнішній політиці — відмова від надмірної критики так званого капіталістичного ладу, значне поліпшення відносин зі США та демократичними країнами Західної Європи, визнання загальнолюдських цінностей і глобальних проблем. До початку 1990-х років Перебудова призвела до загострення кризи в усіх сферах життя суспільства, що спричинило ліквідацію влади КПРС і розпад СРСР. Причини Перебудови • Стагнація в економіці, наростання науково-технічного відставання від Заходу, провали в соціальній сфері. • Михайло Сергійович Горбачов — Генеральний секретар ЦК КПРС в 1985—1991 роках • Політична криза, яка виразилася у розкладанні керівництва, в його нездатності забезпечити економічний прогрес, у зрощенні партійно-державної номенклатури з ділками тіньової економіки та злочинністю, що призвело до формування в середині 1980-х рр. стійких мафіозних угруповань. • Апатія та негативні явища в духовній сфері суспільства. • Прихід до керівництва країни молодих політиків (М. С. Горбачов, М. І. Рижков, О. М. Яковлєв, Е. А. Шеварнадзе), які не тільки прагнули до зміцнення своєї влади, а й виступали за оновлення держави та суспільства Причини розпаду СРСР: - Загострення міжнаціональних відносин - Суверенізація республік СРСР - «Новоогарьовський процес» - Серпневий путч (19-22 серпня 1991) Після поразки путчу розпад СРСР прийняв неконтрольованого характеру. Політичні лідери багатьох республік заявляють про відділення від СРСР (до 16 грудня це зробили всі союзні республіки). У вересні 1991 колишнього Радянського Союзу вже фактично не існувало. Розпад СРСР завершили Біловезькі угоди. 8 грудня 1991 керівники трьох республік - Росії, України та Білорусії, що були державами - засновниками СРСР, оголосили, що Союз РСР як «суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування». Згодом було погоджено спільну заяву про утворення Співдружності Незалежних Держав (СНД) - 21 грудня 1991р.

56). Акт проголошення незалежності України. Конституційний процев в Україні.

У листопаді 1990р. була створена перша конституційна комісія, яка і почала розробляти новий основний закон країни. На початок 1992р. він в основному був вже готовий, але 24 серпня 1991 Україна стала незалежною, тому Конституцію треба було переробляти і в 1993р. влтку, проект конституції був опублікован для всенародного обговорення. Але в 1994р. відбулись зміни при влді - була ств. нова конституційна комісія, яку очолив голова ВР Кучма, Мороз.Тільки 17 червня 1996р. ВР почала розглядати текст нової Конституції.Виникло багато питань та дискусій, але вони завершилися 28 червня 1996р - була створена Конституція. Проголошення незалежності поставило нову задачу: перетворити Україну на сучасну європейську державу.

57). Внутрішня політика в Україні за правління л.М.Кравчука та л.Д.Кучми.

Після акту проголошення незалежності, постало інше питання - обрання президента України. Цьому передувала гостра передвиборна боротьба. З великої групи претендентів вибороли право стати кандидатами в Президенти України сім осіб : Л.Кравчук, В.Чорновіл, Л.Лук’яненко, І.Юхновський, В.Гриньов, О.Ткаченко та Л.Табурянський. Фаворитом вважався Голова Верховної Ради Л.М.Кравчук, котрий запропонував програму із п’яти «Д» — «Державність. Демократія. Добробут. Духовність. Довіра». 1 грудня 1991 Леонід Кравчук був обраний президентом України на перших прямих президентських виборах, набравши 61,6% голосів. За часів Кравчука: Приватизації промисловості країни супроводжувалася значною корупцією. Інфляція з 1992 по 1994 рік досягла тисячі відсотків. З'явилися багаторічні затримки з виплати заробітної плати для працівників промисловості, вчителів і т. д. Розпад Чорноморського пароплавства став сумним символом епохи Кравчука. Цей глобальний торговельний флот, найбільший в світі (базувався в основному в Одесі), був таємно проданий іноземним компаніям. Сотні моряків, які не отримали свої зарплати. Але все ж таки, не дивлячись на все це, з іменем першого Президента незалежної України традиційно пов’язують прийняття Акта про незалежність України, проведення референдуму 1 грудня 1991 р., ліквідацію СРСР, нові державні атрибути, дистанціювання від СНД, перші кроки щодо інтеграції України до європейських структур. Наступником Кравчука став Леонід Кучма. У внутрішній політиці Леонід Кучма відзначається обережноюпослідовністю і передбачуваністю. Його зусиллями врегульовано надзвичайно складну проблему кримського сепаратизму. Завдяки ініціативі Президента держави Верховна Рада України 28 червня 1996 р. ухвалила довгоочікувану Конституцію України. Врятовано стратегічно важливу для України аерокосмічну галузь, яскравими успіхами якої останніх років стали проекти «Морський старт» і «Глобал Стар». Утримується стабільність національної валюти. Завершується приватизація, розвиваються реальні елементи ринкової економіки — вільні економічні зони. Зміцнено підмурок відродження й оновлення вітчизняного виробництва. Ще на початку свого президентства Леонід Кучма окреслив основні напрямки розвитку України в доповіді «Курсом ринкових реформ» і з того часу не відступав від них ані словом, ані ділом. Він прагне виходу українського народу на шлях світового цивілізованого розвитку і протистоїть спробам повернення країни до часів тоталітарного минулого. Президент переконаний: «Добром, порядністю і рішучістю дій на обраному шляху ми збудуємо кращу Україну».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]