Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
I.История.Сессия ответы.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
86.23 Кб
Скачать

48). Охарактеризуйте політичне життя на теріторії західноукраїнських земель між двома світовими війнами.

Західноукраїнські землі були об’єктом соціально-економічного, національного гноблення з боку Польщі, Чехословаччини, Румунії. Міжвоєнний період (1921-1939 рр.) у Західній Україні по¬значений напруженою політичною боротьбою. У ній брали участь різні верстви населення. Політичні режими, що існували в країнах, до яких входили західноукраїнські землі, допускали певну свободу політичної діяльності, тому політична боротьба найяскравіше виявлялася в діяльності партій. Великий вплив серед населення західноукраїнських земель мала Організація українських націоналістів, заснована у 1929 р. на засадах інтегрального націоналізму.

49). Проаналізуйте договори між срср та Німеччиною напередодні та початковому етапі Другої світової війни. Визначте основні етапи Другої світової війни.

Наприкінці 1930х рр. в Європі сформувал. 2 протилежні табори. До Антикомінтермінського пакту підписалися нациська Німеччина, Японія та Італія. На сході їм протистояв Рад.Союз. 23 серпня 1939р. в Москві було підписано рад-нім. пакт "Про ненапад". А таємний протокол Молотова-Ріббентропа при цьому пакті задовольняв теріторіальні потреби 2х держав, за рахунок розчленування Польщі.Результатом цього пакту став початок 2 Світової Війни 1 вересня 1939р. 28 вересня Рад.Нім військово-пол. альянс був підтв.новим договором "Про дружбу та кордон". Цей союз з Нім. дав змогу СРСР повернути собі Буковину та Бесарабію. Основні етапи Другої Світової війни: 1 етап (1 вересня 1939 - 21 червня 1941) - початок війни, та вторгнення німецьких військ у країни Західної Європи. 2 етап (22 червня 1941 - 18 листопада 1942) - початок Великої Вітчизняної війни, тимчасові поразки Червоної армії, ств. Антигітлирівської коаліції, війскові дії в Африці. 3 етап (19 листопада 1942 - грудень 1943) - корінний перелом в ході війни, Сталінградська та Курська битви 4 етап (січень 1944 - 8 травня 1945) - звільнення теріторії СРСР, відкриття другого фронту союзниками, розгром нім. військ в Берліні та підписання Нім. беззастережної капітуляції 5 етап (9 травня 1945 - 2 вересня 1945) - розгром японської армії та капітуляція мілітаристичної Японії

50) Охарактеризуйте основні напрямки руху Опору в Україні: склад учасників, програмну мету, методи боротьби.

З перших днів окупації на території України розгорнулася антифашистська боротьба. Існували дві основні течії руху Опору: 1. Радянський, партизанський і підпільний рух. 2. Національний рух очолений ОУН 1) Нійбільш відомими партизанськими керівниками були: - Ковпак - Фьодоров - Сабуров - Медвєдєв Партизани знищували ворожі комендатури та комунікації, підривали залізничі колії, добували таємну інфо і передавали армії, звільняли військово-полонених тощо. В містах діяли підпільні організації, найбільш відомі: - "Молодая Гвардия" - "Партизанська іскра" в червні 1942р. - ств. укр. штаб партизанського руху, який очолив генерал Строкач. 2) Нац. рух опору організований ОУН, розд. на 2 течії: -ОУН-Б("бандеровці") -ОУН-М("мельникові") 30 червня 1941р. у Львові провідники ОУН проголосили "Акт проголошення відновлення укр. держави", і ств. укр. уряд, який очолив Я.Стецько, але 9 липня 1941р.німці розігнали укр.уряд та заарештували його лідерів Стецька та Бандеру. 14 жовтня 1942р. ОУН ств. Українську Повстанську армію, яку очолив Р.Шухевич Ще раніше, на Волині був створен військовий підрозділ "Поліська Січ", яку очолив Т.Боровець

51). Окупаційний режим в Україні 1941-1944рр.

22 липня 1942р. - вся Україна була окупована, на окупованій теріторії встановлений "новий порядок". Ще в 1940р. в Німеччині було розроблено план "Ост", який передбачав економ. експлуатацію завойованих країн. Згідно з планом, Україна перетворювалась в колонію - аграрно-сировинний придаток рейху, та життєвий простір для "вищої" раси. Значну частину населення планувалось знищити, а молодих та здорових зробити рабами. Теріторія України розділялась на 5 частин: - пд-зх обл. під назвою "Трансністрія" - передані Румунії - зх-укр. обл, разом з польськими землями об'єднані в "Галичина"(губернаторство) - Чернігівська, сумська, харківська обл. і Донбас оголошувались прифронтовою зоною - останні теріторії оголошувались рейхскомісаріат "Україна", очолював Еріх Кох - Закарпаття залишилось в "руках" Угорщини На теріторії України ств. Управлінська адміністрація. Доказом страшного окупаційного режиму є місця масового знищення людей, які були в кожному місці, найбільш відомий - Бабин Яр. Окупаційні власті вивозили з України всі цінності та чорноземи, а молодих, здорових людей вивозили в рабство.

52). Україна у перше повоєнне десятиліття: голод 1946-1947рр., основні напрямки та особливості відбудови народного господарства України.

У повоєнний час на селі склалось вкрай несприятливе становище: за роки війни скоротились посівні площі, зменшилось поголів'я худоби, не вистачало техніки, а особливо робочих рук. Але сталінське керівництво і думки не мало про якісь зміни, село мало стати одним з головних джерел для проведення відбудови. 1946 р. Україну вразила посуха. Керівники областей почали наполегливо звертатися до уряду з проханням зменшити планові завдання хлібозаготівлі. Відповіддю на звернення про допомогу стали репресивні заходи. Було відновлено дію "Закону про 5 колосків". У той час коли за межі України ешелонами вивозився хліб, розпочався голод, жертвами якого стали майже 1. млн. чоловік. Отже, головним винуватцем третього голодомору в Україні було сталінське керівництво, яке нехтувало долею мільйонів українців заради імперських інтересів. Голодомор, який влаштувала народам СРСР російсько-комуністична диктатура 1946—1947, був спричинений не так повоєнним неврожаєм, як спланованою акцією сталінського Політбюро з метою забрати в селян залишки зерна і продати чи подарувати його братнім режимам в соціалістичному таборі. Так 1946 з СРСР вивезено 350 тисяч тонн зерна до Румунії, у 1947 — 600 тисяч тонн зерна — до Чехословаччини, за тих два роки Польща отримала з Радянського Союзу 900 тисяч тонн хліба. А в Молдові, Бессарабії й південних областях України шаленів голод і лише за перше півріччя 1947 офіційно зареєстровано 130 випадків людоїдства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]