Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ввідповіді на МК2.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
187.58 Кб
Скачать

21.Параметри та математичний опис процесу обслуговування вимог з тривалістю обслуговування, що залежить від параметрів вимог.

Відповідь 20.

22.Математичний опис випадкової тривалості обслуговування вимог.

Відповідь 20.

24.Поняття про дисципліну обслуговування вимог, її різновиди.

Під дисципліною обслуговування розуміють порядок вибору вимог на обслуговування. Розрізняють наступні види дисципліни обслуговування:

    • У порядку черги надходження в систему (обробка поїздів, розформування і т.д.).

    • Обслуговування з пріоритетами – коли вимоги можуть бути класифіковані на декілька категорій (з декількох поїздів в розформування обрати в першу чергу ті состави, які нададуть ефект прискорення формуванню поїздів). В разі перетину маршрутів прийому составів порядок їх обслуговування визначається за рангом.

    • Випадковий вибір на обслуговування коли вимоги вибираються з черги абсолютно випадково.

25.Визначення й оцінка залежності між факторами процесу на основі статистичних даних.

Зв’язок між окремими факторами процесу може бути або функціональним або кореляційним. Прикладом функціонального зв’язку може бути закон Ньютона. Розглянемо методику визначення кореляційних зв’язків на прикладі залежності тривалості подачі вагонів на вантажний фронт від їх кількості. Ступінь зв’язку між факторами можна оцінити за допомогою коефіцієнта кореляції . Kxy– кореляційний момент;- середньоквадратичне відхилення відповідних факторів.

26.Використання метода мінімальних квадратів для математичного опису процесів.

Для визначення залежності між тривалістю обслуговування та факторами, що впливають на неї використовують метод мінімальних квадратів. Його суть полягає в тому, щоб визначити таку функцію для якої сума квадратів відхилень статистичних значень від функціональних буде мінімальною . Розглянемо знаходження аналітичних записів функції залежності у вигляді лінійної функції.

Зміщений показниковий закон (закон Ерланга).

27.Поняття про стан транспортного об’єкта, показники стану.

Під станом будемо розуміти характеристику системи у довільний момент часу (кількість поїздів у парку, кількість поїздів у стані обробки, в очікуванні проведення операцій і т.д.). Система може бути у різних станах, які можна характеризувати відповідними ймовірностями Рі. А знаючи усі імовірності Ріможна розрахувати показники функціонування елементів транспортної системи і її взагалі. Формально процес функціонування системи можна визначити, як перехід з одного стану в інший і зображається у вигляді графа станів.

Рij– імовірність переходу станів з і вj

Рі– імовірність знаходження системи в відповідному стані і.

Задача математичного опису зводиться до опису таких форм за допомогою яких можна визначити вищезгадані імовірності, як функції часу. В залежності від того в які моменти часу система може змінити свій стан розрізняють системи з дискретним часом та неперервні, а також виділяють марківські процеси, що володіють властивістю відсутності післядії.

28.Поняття про випадковий процес в системі, параметри процесу.

Формально процес функціонування системи можна визначити, як перехід з одного стану в інший і зображається у вигляді графа станів.

Рij– імовірність переходу станів з і вj

Рі– імовірність знаходження системи в відповідному стані і.