Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ввідповіді на МК2.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
187.58 Кб
Скачать

45.. Різновиди відмов у функціонуванні транспортних об’єктів і систем.

Кожна відмова може мати різні наслідки і по різному впливати на працездатність. В теорії надійності розрізняють наступні види відмов:

  • Повна відмова внаслідок якої взагалі неможливо використовувати системи за призначенням;

  • Часткова – використання системи можливе але при функціонуванні виходить за межі встановлених норм;

  • Раптові – це стрибкоподібна зміна стану системи;

  • Поступова – коли при функціонуванні помалу знижується працездатність внаслідок поступового зношення елементів технічних засобів;

  • Конструкційна – втрата працездатності внаслідок помилок при будівництві чи проектуванні;

  • Експлуатаційні – внаслідок порушень правил експлуатації або незапланованого зростання обсягів роботи.

46.Класифікація причин відмов функціонування транспортних об’єктів і систем.

Причиною зниження працездатності називають відмови, які за природою поділяють на 2 групи. Це відмови технічних засобів та організаційно – технічні відмови. Прикладом відмови технічних засобів можуть бути вихід з ладу постійних споруд чи рухомого складу. До організаційно – технічних відмов відносять порушення ПТЕ, інструкцій чи наказів, несвоєчасне виконання технічних операцій, помилки інформування, комерційні браки, невідповідне завантаження вантажів. Кожна відмова може мати різні наслідки і по різному вплинути на працездатність.

47.Показники надійності об’єктів, її зміст та методика визначення.

Надійність системи є складним поняттям, що включає в себе працездатність та безвідмовність роботи. Під працездатністю розуміють такий стан системи, коли вона виконує свої функції з показниками, що знаходяться в межах її нормативної технічної документації. Працездатність будь-якої системи можна оцінити рівнем її переробної або пропускної здатності в заявках за одиницю часу, а також можна оцінити у відносному вимірнику за формулою: , деWn– поточна переробна здатність;W– нормативна переробна здатність.

Під безвідмовністю роботи розуміють властивість системи безперервно у часі зберігати свою працездатність. Основна кількісна міра оцінки безвідмовності роботи, це її тривалість, яку зазвичай показують у вигляді діаграми працездатності.