Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

1. Розробити комплексне заняття з декоративного малювання за мотивами українських писанок для дітей старшого дошкільного віку.

"Великодній кошик"

Мета: продовжувати знайомити дітей з народними традиціями – розмальовування яєць до Великодніх свят, закріпити знання про відмі­нність між писанкою, крашанкою, дряпанкою, мальованкою. Спонукати до самостійного створення візерунка. Розвивати художньо-творчі здібності, естетичний смак. Виховувати повагу до народних традицій.

Завдання:

  1. Розвивати естетичні почуття дошкільників, ціннісні орієнтири, бажання спілкуватися з мистецтвом.

  2. Виховувати цікавість до народних свят, звичаїв.

  3. Навчати дітей наносити візерунок

Обладнання: демонстраційний матеріал, зразки писанок, пензлики, серветки, підставки для розмалювання писанок, вірш "Писанка".

Хід заняття:

Організвційний момент: вихователь читає дітям вірш "Писанка", розповідає про великодні свята та звичай на свято великодня розмальовувати писанки.

Показує дітям зразки писанок. Спонукає до розмальовування. Діти беруть необхідні матеріали та разом з вихователем починають працювати. Вихователь допомагає дітям, спостерігає за їх роботою. По закінченню заняття проводиться аналіз дитячих робіт.

2. Розробити заняття з колективного сюжетно-тематичного ліплення для дітей старшого дошкільного віку.

Мета: удосконалювати навички роботи з пластиліном, вміння визначати форму і пластику окремих частин тіла тварин і відтворювати їхні образи в ліпленні; розвивати образне мислення, уяву, фантазію; розвивати гнучкість та вправність руки.

Обладнання : сюжет казки "Колобок", картки із послідовним зображенням ліплення тварин, ілюстрації, іграшкові тварини, пластилін, стеки, дошки для ліплення, серветки.

Хід заняття:

  1. Вихователь задає загадки про тварин, згадує сюжет казки колобок.

  2. Перегляд демонстраційного матеріалу . Обговорення особливостей будови тіла різних тварин.

  3. Послідовність ліплення вихователем й дітьми лисички. Для ліплення лисички потрібно поділити пластилін на чотири частини. З найбільшого шматочка зліпити тулуб. З другого голову, витягнувши мордочку і вуха. Третю частину поділити на чотири однакових шматочка - це будуть лапи. З останнього шматочка зліпіть хвіст. Потім частини з єднайте. Так само можна виліпити й іншу тваринку.

  4. Самостійна робота учнів.

  5. Перегляд та виставка дитячих робіт.

3.

Скласти методичну розробку тематичного заняття з образотворчої діяльності «Мій улюблений казковий герой».

Тема: Малювання за казкою «Дід, баба та курочка Ряба».

Мета: спонукати дітей самостійно зображати прості епізоди з народних казок, малювати предмети, що схожі за формою на овал, установлювати схожість. Формувати композиційні вміння, здатність емоційно реагувати на зображення. Розвивати уяву, образне мислення. Виховувати цілеспрямованість.

Обладнання: ілюстрації до казки, папір, гуашеві фарби, пензлі, серветки.

4. Скласти розповідь для дітей старшого дошкільного віку про мистецтво української кераміки

Із VII століття по Різдві Христовому починається слов'янська доба у розвитку української кераміки. У темно-сірій кераміці цієї доби спостерігаємо багато рис римської із тисненим (ритим) орнаментом (паралельні і хвилясті лінії, насічки, зірки). Вже у княжу добу (Х - ХІІІ століття) керамічне виробництво стає мистецьки довершеним і перетворюється на справжній промисел. Саме з того часу починає вживатися гончарське коло (круг), вдосконалюється розчин, випалювання, а на межі Х-ХІ століть відкрито спосіб обробітку каолінової глини, що стоїть дуже близько до порцеляни XVII-XVIII століть. Окрім посуду з витончено простою орнаментикою, виготовляють також ліплені фіґурки людей і тварин, предмети релігійного вжитку. Небувало досконалою стає технічна кераміка для будівельних потреб: цегла, плитки, кахлі, архітектурні деталі та орнаментика, нерідко полив'яні. Плиткою й орнаментованими кахлями викладались чудові килимові узори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]