Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chast1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Норми штучної освітленості

Об’єкт кар’єру

Найменша освітленість, лк

Площина, в якій нормується освітленість

Примітки

Територія в районі ведення робіт, територія щойно намитих відвалів

0,2

Горизонтальна та на рівні поверхні, що освітлюється

Район освітлювання встановлюється технічним керівником

підприємства

Автошляхи, колії залізниць у межах кар’єру залежно від інтенсивності руху

0,5-0,3

Горизонтальна

Освітленість забезпечується

на рівні руху транспорту

Постійні шляхи пересування працюючих, сходи, спуски з уступу на уступ у кар’єрі

1-3

Горизонтальна

Місця розвантаження залізничних составів, автомобілів, поїздів на відвалах; приймальні

та перевантажувальні пункти

3

Горизонтальна

Освітленість забезпечується на рівні поверхні, що освітлюється

124

Місця роботи машин у кар’єрі, місця ручних робіт, місця укладки породи у відвал, конвеєрні потокові лінії, роботи гідромоніторів

5

Горизонтальна

Освітленість має бути забезпечена по всій глибині і висоті дії робочого устаткування

Район роботи бульдозерів, транспортних машин, місця проведення бурових робіт, земленасосного устаткування, роторних екскаваторів

10

Горизонтальна і вертикальна

Район, який підлягає освітленню, має бути встановлений паспортом гірничих робіт

Зона маневрування роторного екскаватора та відвалоутворювача

10

15

Горизонтальна

Вертикальна

Те саме

Ремонтні площадки роторних екскаваторів

20

25

Горизонтальна

Вертикальна

Те саме

Кабіни машин і механізмів

30

Горизонтальна

На висоті 0,8 м від підлоги

Конвеєрні стрічки в місцях ручного відбивання породи

50

На поверхні конвеєрної стрічки

На відстані не менше, як 1,5 м від породи відбірника

Приміщення на дільницях для обігрівання працюючих

10

Горизонтальна

2.5.3. Види і системи освітлення в кар'єрах

Користуючись наведеними нормами освітленості залежно від конкретних умов відкритих гірничих робіт, повинні бути виконані світлотехнічні розрахунки штучного освітлення як всієї території кар'єру, так і окремих робочих місць. У практиці відкритих гірничих робіт використовують системи загального, місцевого і комбінованого штучного освітлення.

Загальне штучне освітлення використовується для освітлення всієї території в районі ведення робіт у кар'єрах.

Місцеве освітлення використовується для створення необхідного освітлення в зоні виконання окремих технологічних процесів – для роботи бурових верстатів, екскаваторів, бульдозерів, в кабінах машин і механізмів. Для місцевого освітлення використовуються стаціонарні або переносні світильники, конструкція кріплення яких має шарнірно-фіксуючі елементи, що дозволяє вибрати найраціональніше їх положення. Світильники місцевого освітлення з будь-якими лампами забезпечуються відби­вачами із захисним кутом не менше 30°.

Найчастіше на кар'єрах використовується комбіноване штучне освітлення – загальне освітлення території в районі ведення робіт і місцеве освітлення окремих робочих місць. Комбіноване освітлення має проектуватися там, де виникає необхідність спрямовувати світловий потік безпосередньо на робочу поверхню, коли характер робіт вимагає напруження зору.

За призначенням штучне освітлення буває робочим, аварійним, евакуаційним чи охоронним. Робоче освітлення служить для створення нормального освітлення робочих місць і виробничих приміщень.

Аварійне освітлення проектується на випадок виходу з ладу робочого освітлення, причому розрізняють два його різновиди: аварійне освітлення для продовження роботи; аварійне освітлення для безпечної евакуації людей з кар'єру чи приміщення. Аварійне освітлення для продовження роботи передбачається у виробничих приміщеннях у тому випадку, коли вимикання робочого освітлення і порушення в зв'язку з цим нормальної роботи може викликати вибух, пожежу, отруєння людей, порушення нормальної роботи життєво важливих об'єктів – електростанцій, диспетчерських пунктів, вузлів радіопередачі і зв'язку, насосних та вентиляційних установок.

На згаданих і аналогічних за характером об'єктах необхідно передбачати одночасно як робоче, так і аварійне освітлення, яке має незалежне джерело струму. Воно повинно забезпечувати на робочих поверхнях не менше, ніж 10% робочого освітлення, але не менше 2 лк всередині приміщення і не менше 1 лк на території. Евакуаційне освітлення передбачають у місцях виходу з території виробництва та приміщень. Охоронне освітлення влаштовують у випадках, коли відсутні спеціальні технічні засоби охорони. Таке освітлення влаштовується вздовж кордонів території, освітленість на рівні землі повинна бути не нижче ніж 0,5 лк.

Освітлювальні установки на кар'єрах можна поділити на дві групи: світильники – для освітлення близько розміщених предметів у радіусі 20- 30 м, прожектори – для освітлення віддалених територій у радіусі 200 м і більше. В освітлювальних установках джерелом світла є лампи розжарювання, люмінесцентні та газорозрядні лампи ви­сокого тиску.

Сучасні лампи розжарювання мають цілий ряд недоліків: у спектрі їх випромінювання домінує жовта та червона частина спектру – велика яскравість і близькість, невеликий термін експлуатації (до 1000 годин), низький коефіцієнт корисної дії (ККД) – 0,8-2,8%.

Люмінесцентні лампи мають значні переваги перед лампами розжарювання: ККД становить 4,9-9,6%, термін експлуатації досягає 3000-7000 годин, мають м'яке розсіяне світло, незначну ступінь яскравості. Недоліком цих ламп вважається виникнення стробоскопічного ефекту, тому ці лампи не використовуються для місцевого освітлення, а лише для потреб загального освітлення.

Найбільш розповсюджені для освітлення лампи «білого світла» (ЛБ) як найбільш економні й найкраще задовольняють сприймання кольорів.

Для освітлення території, доріг і кар'єрних просторів використовують дугові ртутно-люмінесцентні лампи високого тиску (ДРЛ) і газорозрядні ксенонові лампи. Світловий ККД їх становить 5,9-8,1%, термін експлуатації – до 10000 год., світловий потік досягає 60 000 лм, вони мають високу світлову віддачу і велику яскравість. Перевага цих ламп полягає в тому, що вони створюють біле світло і забезпечують точну передачу кольорів.

Для освітлення кар'єрів використовують світильники зовнішнього освітлення, прожектори заливаючого світла типу ПЗС-25, ПЗС-35 і ПЗС-45 з лампами розжарювання відповідно 150, 350-500 і 1000 Вт, а іноді спеціальні прожектори типу ПФС-35 і ПФС-45.

Зараз на кар'єрах Кривбасу, КМАруди та інших використовуються потужні ксенонові світильники типу ДКСТ-20000, які мають потужність 20 кВт при напрузі 380 В і світловий потік до 600000 лм. Світильники розраховані для розташування на висоті не менше 25-30 м. При захисному куті 20° і відстані до опори 20 м вони забезпечують освітленість 40 лк, а на відстані 80 м – 5 лк.

Світильник зовнішнього освітлення використовують для освітлення під'їзних шляхів, стрілок, роз'їздів, сходів, спусків, окремих робочих місць у забоях, на відвалах, біля працюючих механізмів, а також для охоронного освітлення на бортах кар'єрів. Прожектори і ксенонові світильники використовують для освітлення великих кар'єрних просторів. Світильники і прожектори розмішують на стаціонарних і переносних опорах на висоті від 3-15 м і більше, які повинні розміщуватися за зоною обвалення уступів. Для освітлення великих просторів на кар'єрах групи прожекторів розташовують на спеціальних щоглах висотою 17-30 м.

Незалежно від стану освітленості кар'єру всі гірничотран-спортні машини повинні мати власне штучне освітлення, без якого робота машин і механізмів не дозволяється. Важливим питанням для кар'єрів є захист освітлювальних установок і мереж від дії підривних робіт, особливо від розльоту осколків. На час підривних робіт прожектори та інші світильники переміщують у безпечну зону або захищають їх щитами, металевими сітками і спеціальними пристроями (обертові консолі, спеціальні візки, що підвішуються і, за необхідності, переміщуються по несучому канату).

Для освітлювальних мереж у кар'єрі, а також світильників на пересувних машинах, механізмах і агрегатах повинна застосовуватися електрична мережа з ізольованою нейтраллю трансформаторів при напрузі не вище як 220 В. Для живлення ручних переносних ламп повинна застосовуватися напруга не вища, ніж 36 В змінного струму і 42 В постійного струму. При застосуванні тепловозної тяги допускається використання для освітлення постійного струму напругою до 75 В.

Для освітлення відвалів і автошляхів поза межами кар'єру при живленні від окремих трансформаторних підстанцій дозволяється застосування напруги 380/220 В у мережі з заземленою нейтраллю.

Для створення безпечних умов праці необхідно здійснювати систематичний контроль за освітленістю кар'єрів. Для цього на плані розробки кар'єру наносять ізолінії (ізо-люкси), місце розміщення освітлювальних установок і освітлювальних мереж, тобто розробляється карта освітле­ності кар'єру. Контроль за виконанням проекту освітленості кар'єру здійснюється за допомогою об'єктивних люксметрів (Ю-16, Ю-17,Ю-116, Ю-117).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]