Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІНАНСИ БАКАЛ. М. В..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
444.93 Кб
Скачать

7.4. Графічний матеріал

Обов'язковою частиною кваліфікаційної роботи є графічний матеріал (плакати, графіки, схеми).

Графічний матеріал характеризує об'єкт дипломної роботи, динаміку його основних техніко-економічних показників, проблемну ситуацію, що склалася на об'єкті, методи рішення завдань, алгоритми і результати виконаних розрахунків, висновки і рекомендації. Всі графічні матеріали повинні бути відбиті в тексті пояснювальної записки.

Для презентації роботи графічний матеріал може бути оформлений на стандартних аркушах ватману або на прозорих плівках для графопроектора „Полілюкс”. В останньому випадку бажано зробити кілька ксерокопій за числом членів ДЕК.

Серед обов'язкових корисним є плакат, що коротко характеризує актуальність, мету, завдання, наукову новизну і практичну цінність дипломної роботи. Рекомендується підготувати плакат, що характеризує загальну схему, логіку дослідження. Доцільним є плакат з динамікою основних показників фінансово-господарської діяльності об'єкта дослідження. Бажано підготувати плакат, що описує типові та оригінальні методи дослідження. Основні результати дослідження бажано представити у вигляді графіків, таблиць, діаграм, які дозволять краще викласти матеріал доповіді. Можливо, подібну інформацію доведеться дати не на одному, а на декількох плакатах.

Цінується наявність у дипломній роботі не тільки якісного опису процесів, але й методів оцінки кількісних показників: наявність формул і розшифровка умовних позначок, а також глосарій спеціальних термінів з проблеми, що досліджується.

Дуже важливим є плакат з оцінки економічної ефективності/ результативності пропозицій дипломника, а також про впровадження результатів роботи у виробництво, навчальний процес або наукові розробки.

За узгодженням з керівником можуть бути підготовлені інші плакати.

Як додатковий матеріал, дозволяється використовувати економічну документацію, методичні розробки, рекламні матеріали і зразки продукції фірм.

7.5. Довідка про впровадження результатів

У довідці про впровадження результатів варто вказати точну назву теми дипломної роботи, прізвище автора або колективу авторів для комплексних дипломних робіт. Далі треба навести перелік використаних у виробництві пропозицій, розроблених за особистою участю дипломника, публікації його матеріалів у методичних розробках, аналітичних записках, на конференціях, семінарах, по лінії поширення передового досвіду.

У даній формі необхідно відбити соціально-економічний або організаційний ефект, отриманий за рахунок впровадження запропонованих рекомендацій.

Вірогідність інформації в довідці підтверджується підписом одного з перших керівників організації або структурного підрозділу й засвідчується печаткою.

7.6. Зовнішня рецензія

Для одержання незалежної об'єктивної оцінки праці дипломника здійснюється зовнішнє резензування дипломних робіт науковцями або фахівцями у відповідній професійній галузі.

Список рецензентів затверджується ректором за поданням випускаючої кафедри.

У рецензії (додаток К) відзначається значення дослідження даної теми, її актуальність, наскільки успішно дипломник упорався з розглядом теоретичних і практичних питань. Потім дається розгорнута характеристика кожного розділу дипломної роботи з виділенням позитивних сторін і недоліків. У висновку рецензент викладає свою точку зору про загальний рівень кваліфікаційної роботи магістра і оцінює її. За умови своєчасного подання магістерської роботи рецензія повинна бути передана студентові не пізніше ніж за три дні до захисту.

На захист дипломної роботи в ДЕК треба додатково представити відгук провідної організації, за матеріалами або за замовленням якої виконувалася дипломна робота. У ньому повинна бути відзначена практична цінність отриманих результатів і стадія їх впровадження.