Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІНАНСИ БАКАЛ. М. В..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
444.93 Кб
Скачать

7.7. Резюме на випускника

Один із найефективніших заходів самомаркетингу на ринку праці – це вдале резюме на випускника. Робота над ним починається на першому курсі в рамках навчальної дисципліни „Вступ до спеціальності” і триває до захисту магістерської роботи.

В резюме слід обов'язково включити такі блоки.

  1. Особисті дані дипломника (прізвище, ім'я, по батькові, адреса, контактний телефон).

  2. Мета: короткий опис тієї роботи, на яку він претендує.

  3. Досвід роботи (звичайно у зворотному хронологічному порядку) із вказівкою місця виробничої практики, досвіду роботи, займаної посади й іншій інформації.

  4. Освіта (рік і середній бал по закінченні середньої школи, ліцею або коледжу), відомості про закінчення додаткових спеціальних навчальних курсів, участь у науково-дослідній роботі.

  5. Додаткова інформація: володіння прикладними комп'ютерними програмами, іноземними мовами, наявність прав водія, членство в громадських організаціях, уподобання.

Резюме служить інструментом презентації випускників на ярмарках робочих місць, на електронних сайтах з працевлаштування тощо.

7.8. Рішення про допуск дипломної роботи до захисту

Завідувач кафедри вивчає зміст поданого студентом комплекту документів і формулює висновок про допуск.

Якщо подана робота відповідає встановленим вимогам, завідувач підписує роботу і допускає студента до її захисту. Якщо завідувач кафедри вважає неможливим допустити студента до захисту, це питання розглядається на засіданні кафедри в присутності студента і керівника роботи. У результаті може бути прийняте одне з наступних рішень:

  • допустити дипломну роботу до захисту;

  • перенести строк захисту роботи;

  • видати академічну довідку про складені іспити і заліки за період навчання в університеті без присвоєння кваліфікації економіста за спеціальністю „Фінанси”.

Витяг з протоколу рішення кафедри про перенесення строку захисту кваліфікаційної роботи або про видачу довідки подається на затвердження ректору університету.

8. Захист дипломних робіт

Присвоєння кваліфікації за спеціальністю „Фінанси” провадить Державна екзаменаційна комісія НТУ «ХПІ», голову якої затверджує Міністерство освіти і науки України.

Захист випускних робіт проходить на засіданнях ДЕК. На засідання ДЕК подаються наступні документи:

  • направлення на захист, підписаний нормоконтролером і завідувачем кафедри;

  • навчальна картка студента;

  • пояснювальна записка разом із графічним матеріалом, підписана студентом, керівником, консультантам з охорони праці й навколишнього середовища, цивільної оборони, з позначкою завідувача кафедрою про допуск до захисту;

  • відгук керівника;

  • зовнішня рецензія;

  • лист-відгук організації, що була об'єктом дослідження або розробки.

До ДЕК можуть бути подані матеріали, які характеризують науково-дослідну і практичну цінність дипломної роботи, документи, що підтверджують впровадження результатів роботи у виробництво тощо.

8.1. Підготовка доповіді і презентація роботи

Для доповіді студенту надається 10 ‑ 15 хвилин часу. У ході доповіді студент повинен: назвати тему роботи, охарактеризувати проблемну ситуацію, що склалася на об'єкті, обґрунтувати прийнятий варіант рішення проблеми, практичну (наукову) значимість результатів і поле ефективного використання наведених рекомендацій. У структурному відношенні доповідь можна розділити на три частини. Перша частина доповіді у своїх основних моментах повторює вступ до дипломної роботи. Тут обґрунтовується актуальність обраної теми, дається характеристика наукової проблеми, формулюються мета, завдання дипломної роботи, об'єкт і предмет дослідження. Далі потрібно назвати методи дослідження, на основі яких отримані основні результати роботи, дати загальну характеристику структури й логічного взаємозв'язку окремих частин роботи.

Друга, найбільш ємна частина доповіді характеризує в логічній послідовності отримані наукові результати, програму та результати аналітично-дослідницького розділу, аргументацію прикладних результатів.

Закінчується доповідь заключною частиною, що будується на основі тексту висновків дипломної роботи.

Доповідь має бути узгоджена з графічним матеріалом. У процесі доповіді необхідно зробити посилання на всі плакати.

Для успішної презентації роботи студенту рекомендується заздалегідь скласти короткі тези, а також пройти попередній захист.

Крім доповіді, захист включає:

  • відповіді студента на питання членів ДЕК і осіб, які присутні на захисті;

  • заслуховування зовнішньої рецензії і відгуку керівника;

  • відповіді випускника на відзначені у рецензії і відгуку недоліки та зауваження.

У своїх відповідях студент повинен продемонструвати знання всіх розділів роботи, достатній рівень теоретичної і професійної підготовки.