Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод РПС Донбас 2008 укр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
316.42 Кб
Скачать
  1. Плани семінарських занять.

Семінарське заняття – організаційна форма учбового заняття, під час якого проводиться обговорення зі студентами питань по темах, визначених учбовою програмою. Семінарські заняття проводяться у формі бесіди, дискусій, обговорення рефератів або докладів. При підготовці до семінарських занять використовуються підручники і навчальні посібники, картографічні матеріали, монографії, статті, періодичні видання, статистичні довідники і матеріали з мережі Інтернет. Підготовка до семінарських занять є обов'язковим елементом учбового процесу.

Практичне заняття – це організаційна форма навчального заняття, на якому викладач організовує детальний розгляд студентами окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння і навички їх практичного застосування (письмове оформлення таблиць, схем, діаграм та інших робіт).

В процесі семінарських і практичних занять здійснюється поточна перевірка рівня засвоєння студентом навчального матеріалу з окремих тем дисципліни, які виносяться на ці заняття. Але поряд з цим під час семінарських і практичних занять передбачено проведення модульного контролю, тобто перевірка рівня засвоєння навчального матеріалу кількох або всіх тем дисципліни. На семінарські та практичні заняття виносяться не всі, а найважливіші та найскладніші питання дисципліни. Решту питань студенти опрацьовують самостійно.

При підготовці до семінарських і практичних занять потрібно передусім прочитати конспект лекцій з відповідних тем, вивчити понятійний апарат і осягнути логіку навчального матеріалу. Потім доцільно скористатися методичними порадами до відповідної теми. Нарешті, якщо деякі питання залишилися незрозумілими, звернутися до літературних джерел, рекомендованих у цьому розділі. При використанні літературних джерел слід мати на увазі, що навчальні посібники з часом старіють. Тому лише в лекціях викладач може оперативно висвітлювати можливі зміни в економічній теорії та практиці. Оскільки на заочній формі навчання обсяг годин, виділених на семінарські і практичні заняття, є незначним, то нижче подається план семінарських і практичних занять лише по денній формі навчання.

Семінар 1. Місце та роль Донбасу в економіці світу, снд і України. Предмет і методи курсу «рпс Донбасу».

Мета заняття: вивчити основні теоретичні положення курсу, визначити місце та роль Донбасу в економіці світу, СНД і України.

План заняття.

1. Предмет та об'єкт дослідження, основні методи вивчення. Поняття продуктивних сил (ПС) Донбасу.

  1. Місце та роль Донбасу в економіці світу, СНД і України.

  2. Загальна економіко-географічна характеристика Донбасу.

  3. Підготувати індивідуальні доповіді і реферати №1 і 2.

Основні поняття: продуктивні сили, розміщення продуктивних сил, регіональна економіка, економічний район, метод і методологія, балансовий, статистичний, картографічний, програмно-цільовий та ін. методи.

Література: 5, 7, 29, 31, 33, 51-55, 58

Семінар 2. Закономірності, принципи, фактори та особливості рпс Донбасу.

Мета заняття: повторити основні закономірності РПС, визначити принципи, фактори і особливості РПС у Донецьком регіоні