Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
monografia.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

3. Суб’єкти соціального розвитку.

«Суб'єкт соціального розвитку» є видовим поняттям, для якого родовим слугує поняття «суб'єкт» (лат. subjectus – той, що лежить внизу, знаходиться в основі, від sub– під і jaco– кидаю, кладу підвалини, основи, засади, підґрунтя).

Видове поняття, що нас цікавить, близьке за змістом з родовим і включає загальні ознаки, які характеризують будь-який суб'єкт. Воно означає активно діючого і такого, що пізнає, наділеного свідомістю і волею індивіда або групу людей. В той же час суб'єкт соціального розвитку має і свою специфіку, що зв’язана з особливістю його діяльності.

При розгляді основних понять соціальної філософії, діяльність постає у якості соціальної форми руху матерії і, в такий спосіб, означає зміну взагалі, що її потерпає соціальна матерія, соціальні утворення. Але серед великого різноманіття форм і видів діяльності особливе місце займає цілеспрямована діяльність, яка й відрізняє суб'єкт соціального розвитку. Звідси випливає, що «суб'єкт соціального розвитку» – це поняття, яке позначає наділеного свідомістю і волею індивіда або соціальну групу, що здійснюють цілеспрямовану діяльність.

Суб'єкт соціального розвитку завжди носить конкретний характер. Це проявляється, по-перше, у тому, що він виступає або як конкретна особистість, діюча свідомо і цілеспрямовано, відповідальна за свої дії, або ж як конкретне надособистісне соціальне утворення, за умови, що утворюючі його люди мають спільні інтереси, цілі, дії, що вони представляють собою певну цілісність. Конкретність суб’єкта соціального розвитку проявляється, по-друге, в тому, що його предметно-практична діяльність або пізнання націлені на конкретний соціальний об’єкт.

Об’єктами діяльності суб’єктів соціального розвитку є соціальні проблеми, тобто обумовлені потребами об’єктивно виникаючі у процесі соціального розвитку питання, вирішення яких представляє для даного соціального організму (особистості, соціальної групи, суспільства) практичний або теоретичний інтерес.

Чи можливо вважати, що кожна людина є суб’єктом соціального розвитку? Звичайно, ні. Ним може вважатися особистість, людина, яка усвідомлює світ і себе в ньому, яка свідомо і цілеспрямовано включається у розв’язання соціальних проблем і відповідає за свої дії. Суб'єктом соціального розвитку може бути і вчений-суспільствознавець, котрий об’єктивно осмислює соціальну реальність, сміливо розкриває нагальні соціальні проблеми і пропонує обґрунтовані шляхи їх розв’язання, політичний діяч, державний муж.

Оскільки мова йде про соціальну творчість і її місце в процесі соціального розвитку, то, як уже зазначалося, було б помилкою тлумачити поняття суб’єкта соціального розвитку лише в індивідуально-особистісному плані. Суб'єкти соціального розвитку можуть носити і надособистісний, колективно-груповий характер. Однак при цьому не слід забувати, що «поняття суб’єкту, застосоване до будь-якого надособистісного соціального утворення, наприклад, соціальної групи, набуває дещо інший сенс. Група може бути суб’єктом, якщо у неї є спільні інтереси, цілі дії, тобто, якщо вона представляє собою певну цілісність»10.

Такими перш за все є класи11.

Говорячи про суб’єкти соціального розвитку, слід зазначити, що у якості їх можуть виступати і такі соціальні спільноти, як народності та нації, коли у них формується самосвідомість і вони гуртуються в ім'я певної цілі. Однак їхній вплив на хід процесу соціального розвитку значною мірою залежить від підтримки основних класів суспільства, яка можлива лише за умови, що вона відповідає їх інтересам.

У якості суб’єктів соціального розвитку можуть виступати також і конкретні суспільства за наявності у об’єднуючих їх співгромадян спільних інтересів при розв’язанні виникаючих соціальних проблем. Прикладом цього, зокрема, є радянське суспільство, практично всі класи якого, інші соціальні групи, а разом з ними і переважну більшість громадян об'єднала потреба захисту Батьківщини від фашистської навали, а згодом – потреба відбудови зруйнованого війною народного господарства, що усвідомлювались як загальнодержавний інтерес, з'єднуючий все суспільство.

Тут хотілось би зазначити, що перед сучасним українським суспільством також стоїть немало важливих соціальних проблем, від розв’язання яких залежить подальший розвиток України у якості демократичної, правової, соціально орієнтованої держави. Саме тут, як нам уявляється, слід шукати той спільний інтерес, який буде сприяти об'єднанню нашого суспільства, перетворенню його на соціальний суб'єкт, здатний ефективно перетворювати соціальну реальність на добробут всіх і кожного.

Наявність глобальних проблем – найбільш важливих і нагальних загальнопланетарних проблем сучасної епохи, що торкаються людства в цілому, обумовлює необхідність формування загальнолюдського інтересу у їх розв’язанні, а разом з тим і перетворення людства на соціальний суб'єкт. Однак до перетворення цієї можливості в дійсність людству, очевидно, прийдеться пройти складний і важкий шлях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]