Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нирс.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
39.03 Кб
Скачать

IV етап

Передбачається установка вакуум-кисневого зневуглецювання для отримання легованих марок сталей, що вимагають спеціальної обробки. Продуктивність цеху складе 990 тис.т сталі на рік.

Утворюються в процесі перевантажень сипучих матеріалів запорошені потоки повітря від установки вакуум-кисневого зневуглецювання аспіріруются і спрямовуються на газоочистки печі ДСП-150.

Техпереоснащення сталеплавильного виробництва передбачається заміна морально застарілого мартенівського виробництва сталі на сучасне електросталеплавильне виробництво з безперервного розливання сталі.

Введена в експлуатацію електропіч ДСП0150 з системою подачі рідкого чавуну є однією з найдосконаліших з технологічної точки зору.

Технологія одержання сталі в ДСП-150 сприяє зменшенню викидів шкідливих речовин в атмосферу за рахунок наступних технологічних особливостей:

- Скорочення процесу плавлення за рахунок використання рідкого чавуну, а також скорочення процесів доведення та рафінування, завдяки перенесенню операцій рафінування в «піч-ківш», дозволяє знизити кількість сірки, яка переходить з шлаку в газову фазу.

- Більша кількість сірки залишається у шлаку, який при випуску сталі «відсікається» і не йде на установку «піч-ківш».

Для ведення оптимального технологічного процесу плавки в електропечі передбачається автоматизована система керування технологічним процесом (АСУТП). При цьому будуть забезпечені оптимальні витрати і співвідношення кисню і природного газу, що дозволяють значно знизити енергоємність продукції і викиди оксидів азоту в атмосферу.

Всі ці особливості, як технологічні, так і конструктивні значно знижують виділення неорганізованих викидів.

Щоб знизити підсмоктування повітря в плавильному просторі електропечі під склепінням підтримується нульовий тиск газів клапаном, встановленим на тракті видалення газів (організований викид) через четвертий отвір у склепінні. Зниження підсосу повітря обумовлює значне зменшення виділення оксидів азоту з електропечі. Викиди сірчистого ангідриду при електросталеплавильному виробництві так само більш низькі.

Для зменшення пікових викидів (г / с) шкідливих речовин в атмосферу при продувці ванни печі киснем цикли продувки ДСП-150 розподілені в часі.

«Піч-ківш» у своєму складі має водоохолоджувану кришку з системою відводу газоповітряної суміші. Відсмоктується від печі ковша газоповітряна суміш спрямовується на газоочистку у рукавні фільтри.

При розливанні сталі на МБЛЗ передбачаються наступні заходи щодо захисту атмосфери:

-Накривання сталерозливних ковшів кришкою;

- Розливання сталі на МБЛЗ ведеться з захистом струменя металу від окислення по дорозі:

- Сталерозливних ковшів - проміжний ківш - кристалізатор, із застосуванням захисних заглибних склянок і вогнетривкої труби;

- Розливання ведеться «під рівень», що знижує потрапляння окислів металу в атмосферу;

- Вторинна-охолодження заготовки відбувається в закритій камері, з котрої проводиться відсмоктування пари;

- При розливанні сталі в зливки, сталерозливних ковшів також накриваються кришкою для зменшення виділення шкідливих викидів в атмосферу.

Крім того, при розливанні сталі в ківш скорочується площа розливання металу в порівнянні з розливанням у виливниці, що також зменшує винос шкідливих речовин у ліхтар цеху.

Всі місця пересилань на конвеєрних лініях і бункерних естакадах обладнуються захисними кожухами, від яких проводиться аспіраційний відсмоктування запиленої суміші з подальшою передачею її на газоочистки.

Зниження шкідливих викидів в атмосферу при сушінні сталерозливних і проміжних ковшів досягається за рахунок таких технічних заходів:

- Скорочення витрат газу за рахунок скорочення втрат тепла через кладку, втрат тепла в навколишнє середовище.

- У міксерних відділенні передбачається пилопригнічення азоту при зливі чавуну з міксера, що зменшить пиловиділення через аераційний ліхтар.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]