Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spo.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
404.99 Кб
Скачать

115.Кваліфікаційні комісії нотаріату, їх склад та повноваження. Право на заняття нотаріальною діяльністю.

Для визначення рівня професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю, при Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України в АРК, головних управліннях юстиції в областях, містах Києві та Севастополі утворюються кваліфікаційні комісії нотаріату.

Положення про кваліфікаційну комісію нотаріату затверджується Міністерством юстиції України.

Строк повноважень кваліфікаційної комісії нотаріату становить три роки, починаючи з дня видання наказу про її утворення.

Після проходження стажування особи, які мають намір скласти кваліфікаційний іспит на право на зайняття нотаріальною діяльністю, допускаються кваліфікаційною комісією нотаріату до

його складання.

Порядок проведення кваліфікаційних іспитів установлюється Міністерством юстиції України.

На підставі результатів складеного іспиту кваліфікаційна комісія нотаріату приймає рішення про внесення Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі подання до Міністерства юстиції України про видачу свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Особи, які не склали кваліфікаційний іспит, допускаються до його повторного складання не раніше ніж

через один рік.

Особа, приватна нотаріальна діяльність якої протягом трьох років після отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю не була зареєстрована і яка не працювала нотаріусом, консультантом державної нотаріальної контори чи помічником (консультантом) приватного нотаріуса, не була посадовою особою, яка здійснює керівництво та контроль за діяльністю нотаріату, до подання заяви про реєстрацію нотаріальної діяльності повинна підтвердити свою кваліфікацію шляхом складання кваліфікаційного іспиту в установленому Міністерством юстиції України порядку.

Кваліфікаційна комісія нотаріату:

1) вирішує питання про допуск або відмову в допуску до складання кваліфікаційного іспиту;

2) приймає кваліфікаційні іспити на право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Рішення кваліфікаційної комісії може бути оскаржено у Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату при Міністерстві юстиції України в місячний строк з дня вручення його копії заінтересованій особі або до суду.

Нотаріусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менше трьох років, пройшов стажування протягом одного

року в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, склав кваліфікаційний іспит, одержав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість за вчинення злочину, обмежена у дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду.

Нотаріус не може займатися підприємницькою або адвокатською діяльністю, бути засновником адвокатських об'єднань, перебувати на державній службі або на службі в органах місцевого самоврядування,

перебувати у штаті інших юридичних осіб, входити самостійно, через представника або підставних осіб до складу правління чи інших виконавчих органів господарських організацій, кредитно-фінансових установ, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької, наукової і творчої, у вільний від роботи час.

116.Державна виконавча служба, система, завдання таповноваження.

Держ.виконав.служба вход.до системи органів Мінюст Укр і зд.виконання рішень судів,посад.осіб

Завд.:своєчасне,повне і неупередж.примусове викон.рішень,переб.законом.

Виконав.провадж.як заверш.стадія судвого провадж.та примусове викон.рішень ін.органів(посад.

осіб) – це сукупн.дій органів і посад.осіб,зазнач.у цьомц Законі,спрямов.на примусове викон.рішень судів та інш.орг(посад.осіб).

Правову основу діялн.держ.виконав.служби становлять КУ,ЗУ Про виконавче провадж,та Про держ.виконав.службу.

Органами держ.виконав.служби є:

1.департамент держ.виконав.служби Мінюст Укр. 2. відділи держ.викон.служби Голов.управл.

юстиції Сінюст Укрв АРК,обласних,Київського та Севастопол..міських управл.юстиції

3.районні,міські(міст обл.знач),районні в містах відділи держ.викон.служби відпов.управл.юстиції

Виконання рішень,перелік яких встанов.законом,поклад.на держ.виконавців. Районні,міські(міст обл.знач),районні в містах відділи держ.викон.служби є юрид.особами,мають поточні та вкладні (депозитні) рахунки,гербову печатку.

117.Інститут Уповноваженого Верховної Ради України з правлюдини.

Інститут Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини перебуває в стадії становлення. Першого Уповноваженого з прав людини в Україні було призначено на посаду в травні 1998 року.

Необхідність утвор. цього інституту обумовлена багатьма обставинами. По-перше, недостатнім рівнем захисту прав і свобод громадян традиційними процедурами захисту. По-друге, збільшенням імовірності порушень прав громадян пос. особами в умовах не досить визначеного законодавства. По-третє, проголошенням приєднання Укр. держави до розвинених міжнар. стандартів демократії. І, по-четверте, демократичністю цього правозахисного інституту, а саме: незалежністю від державних органів, відкритістю, відсутністю формалізованих процедур розгляду заяв і скарг, безплатним наданням громадянам допомоги.

Загалом, історичний досвід свідчить, що необхідність утворити інститут постає тоді, коли наявні інститути захисту прав людини недостатньо ефективні, внаслідок чого й виникає потреба в додаткових механізмах їхнього захисту.

Уповноважений здійснює свою діял. незалежно від ін держ. органів та пос. осіб. Діял. Уповноваженого

доповнює існуючі засоби захисту конст. прав і свобод людини і гр.., не відміняє їх і не тягне перегляду компетенції держ. органів, які забезпеч. захист і поновлення порушених прав і свобод. Повноваження Уповноваженого не можуть бути припинені чи обмежені у разі закінчення строку повноважень ВРУ або її розпуску.

Уповноважений призначається на посаду і звільняється з посади ВРУ таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів. Не може бути призначено Уповноваженим особу, яка має судимість за вчинення злочину, якщо ця судимість не погашена та не знята в установленому законом порядку.Уповноважений призначається строком на п'ять років, який починається з дня складення ним присяги на сесії Верховної Ради України.

Для забезпечення діяльності Уповноваженого утворюється секретаріат, який є юридичною особою, має свій рахунок у банку та печатку встановленого зразка.

Права Уповноваженого: невідкладного прийому Президентом Укр., бути присутнім на засіданнях ВРУ, ознайомлення з секретними документами, відвідувати у будь-який час місця тримання затриманих,

попереднього ув'язнення, бути присутнім на засіданнях судів усіх інстанцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]