Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spo.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
404.99 Кб
Скачать

25.Гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами як засада судочинстваУкраїни.

У ст. 129 Конституції, ст. 9 Закону України «Про судоустрій України» серед засад судочинства проголошено гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами.

Розгляд справ у всіх судах є відкритим, за винятком випадків, коли це суперечить інтересам охорони державної таємниці; за мотивованою ухвалою суду, щоб запобігти розголошенню відомостей про інтимні сторони життя осіб, які звернулися до суду, в справах про злочини осіб, які не досягли 16-річного віку, у справах про статеві злочини та в разі, коли цього потребують інтереси безпеки осіб, взятих під захист, а також для збереження таємниці усиновлення.

У господарських судах допускається закритий судовий розгляд, коли це суперечить вимогам щодо охорони комерційної або банківської таємниці або коли сторони чи одна зі сторін обґрунтовано вимагає конфіденційності розгляду справи й подає відповідне клопотання до початку розгляду справи по суті. Рішення й вирок судів у всіх випадках проголошують публічно, крім рішень про усиновлення. Зміст судових рішень може бути доведений до відома населення й засобами масової інформації. Однак у вироках і рішеннях у справах, які слухали у закритих судових засіданнях, не повинно бути відомостей, що стали підставою для проведення закритого судового розгляду.

Особи, які беруть участь у розгляді справи, а також інші присутні у відкритому судовому засіданні мають право робити письмові нотатки. Суд може в порядку, встановленому процесуальним законом, дозволити проводити в залі судового засідання фото- й кінозйомки, теле-, відео-, звукозаписи із застосуванням стаціонарної апаратури (п. 2 ст. 9 Закону України «Про судоустрій України»).

26. Забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду як засада судочинства України.

Діяльність апеляційної та касаційної інстанцій має важливе значення для виконання завдань суду із захисту прав і охоронюваних законом інтересів громадян та організацій, зміцнення законності й правопорядку, утвердження принципу справедливості, забезпечення розвитку демократії, її мають здійснювати за суворого виконання норм, що регулюють розгляд цивільних, адміністративних, кримінальних, господарських справ у апеляційному та

касаційному порядку. Касація - форма перегляду судових рішень, що набрали законної сили, судами касаційної інстанції (вищими спеціалізованими судами, Верховним Судом України).

Перевіряючи справу, апеляційна та касаційна інстанції у кожному випадку мають з'ясувати: чи повно суд першої інстанції дослідив обставини, що мають значення для справи; чи доведено обставини, які суд визнав встановленими; чи відповідають викладені в рішенні висновки суду обставинам справи; чи не порушено норми матеріального або процесуального права; чи правильно ці норми застосовано. Разом з тим суд касаційної інстанції не може проводити судове слідство.

Апеляція - форма перегляду постанов суду першої інстанції, що не набрали законної сили,судами вищоїінстанції.

27. Обов’язковість рішень суду як засада судочинства України.

Конституція України проголошує, що рішення ухвалюються судами іменем України й є обов'язковими на всій території України. Судове рішення - найважливіший акт здійснення правосуддя. Обов'язковість рішень суду підкреслює авторитет судової влади й сприяє утворенню режиму законності та зміцненню правопорядку в державі. Вирок, рішення, ухвала й постанова суду, які набрали законної сили, є обов'язковими для всіх державних і громадських підприємств і організацій, службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України.

За невиконання судового рішення може настати кримінальна чи адміністративна відповідальність. Зокрема, адміністративна відповідальність настає у випадках, коли службова особа не вживає заходів до виконання такого судового рішення, як окрема ухвала чи окрема постанова суду. Кримінальна відповідальність настає за умисне невиконання службовою особою, яка відповідно до своїх повноважень має вжити заходів щодо виконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду в кримінальній, цивільній, господарській справі й у справі про адміністративні правопорушення або перешкоджає їх виконанню.

28.Статус КонституційногоСуду України, його завдання і основні принципи діяльності.

Конституційний Суд України є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні.

КСУ приймає рішення та дає висновки у справах щодо:

1) конституційності законів та ін правових актів ВРУ, актів Президента Укр., актів Кабміну і правових актів ВР АРК

2) відповідності КУ, чинних міжнародних договорів України або тих міжнар дог, що вносяться до ВРУ для надання згоди на їх обов’язковість

3) додержання конст. процедури, розслідування і розгляду справ про усунення Президента Укр. з поста в порядку імпічменту

4) офіційного тлумачення КУ та ЗУ

До повноважень КСУ не належать:

- пит щодо законності актів, органів держ влади, органів влади АРК та органів місц самовр та ін. пит., віднесені до компетенції судів загальної юрисдикції.

Діяльність КСУ ґрунтується на принципах верховенства права, незалежності, колегіальності, рівноправності суддів, гласності, повноти і всебічності розгляду справ та обґрунтованості прийнятих рішень.

29. Повноваження Конституційного Суду України.

До повноважень Конституційного Суду України

належить:

1) вирішення питань про відповідність Конституції України (конституційність):

законів та інших правових актів Верховної Ради України; актів Президента України,актів Кабінету Міністрів України;правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.Ці питання розглядаються за зверненнями: Президента України; не менш як сорока п'яти народних депутатів України; Верховного Суду України; Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

2) офіційне тлумачення Конституції України та законів України.

З питань, передбачених цією статтею, Конституційний Суд України ухвалює рішення, які є обов'язковими до виконання на території України, остаточними і не можуть бути оскаржені.

30. Склад і порядок формування Конституційного Суду України, вимоги що ставляться до його суддів.

КСУ скл. з 18 суддів Конституційного Суду України.

Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду України.

Суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг сорока років, має вищу юридичну освіту і стаж роботи за фахом не менш як десять років, проживає в Україні протягом останніх двадцяти років та володіє державною мовою. Суддя Конституційного Суду України призначається на дев'ять

років без права бути призначеним на повторний строк. Голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду України шляхом.

31. ГоловаКонституційного СудуУкраїни і його заступники,порядокїх обрання та дострокового звільнення з посади.

Голова КСУ обирається на спеціальному пленарному засіданні КСУ зі складу суддів КСУ лише на один трирічний термін. Голосування проходить шляхом таємного подання бюлетенів. Головою КСУ вважається обраний кандидат, за якого проголосувало більше половини конституційного складу суддів КСУ.

Заступники Голови КСУ обираються за пропозицією Голови у порядку, передбаченому для обрання Голови Конституційного Суду України. Заступники Голови виконують за дорученням Голови Конституційного Суду України окремі його повноваження.

32. Суб'єкти права на конституційне подання та конституційне звернення до КСУ

Конституційне подання –це письмове клопотання до КСУ про визнання правового акта ( його окремих положень неконституційними, про визначення конституційності міжнародного договору або про необхідність тлумачення Конституції та законів України.

Суб*єкти права: Президент України, не менш як 45 народних депутатів,Верховний Суд України,

Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Верховна Рада АРК

Конституційне звернення – це письмове клопотання до КСУ про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та законів України з метою забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав і свобод людини громадянина, прав юридичних осіб

Суб*єкти права: Громадяни України, особи без громадянства, іноземці, юридичні особи.

33.Апарат і організаціяроботи Конституційного Суду України.

Для організаційного науково-експертного, інформаційно- довідкового та ін. забезпечення діяльності КСУ функціонує секретаріат КСУ. Допоміжними роб. органами з питань організації вн діял КСУє його постійні комісії. Для додаткового дослідження питань, пов’язаних з конст. провадженням у справі за участю фахівців у відповідних галузях права можуть створюватись тимчасові комісії. Також у КСУ діє архів, бібліотека. Друкованим органом КСУ є «Вісник КСУ».

34.Поняття судової системиУкраїни, принципи побудови та їх характеристика.

Система судів – це сукуп усіх судів, об’єднаних у відповідності з їх компетенцією, завданнями і цілями організації і функціонування, побудована на принципі територіальності та спеціалізації та грунт. на конст засадах правосуддя.

Судову систему України складають суди загальної юрисдикції та суд конституційної юрисдикції. Суди загальної юрисдикції утворюють єдину систему судів. Єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні є КСУ. Судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому КУ та ЗУ. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається. Порядок організації і діяльності КСУ встановлюється КУ та ЗУ "Про КСУ".

Принципи побудови: територіальність, спеціалізація, інстанційність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]