Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник (Моя редакція) + Кучерук+3 частина 31...doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.97 Mб
Скачать

Питання та завдання для самоконтролю

1. Що являє собою датчик?

2. Залежно від принципу дії, як класифікуються електричні датчики?

3. Назвіть найважливішими параметрами датчиків.

2.3.2. Підсилювачі

Підсилювачі є одним з основних структурних елементів автоматики. У системах автоматики підсилювачі збільшують потужність вхідного сигналу, оскільки сигнали датчиків, як правило, мають потужність недостатню, щоб привести в дію виконавчий елемент. В деяких випадках одночасно з посиленням вхідного сигналу в підсилювачі здійснюється і якісне перетворення сигналу: постійний струм перетвориться в змінний, змінний - в постійний і т. д.

Найбільш важливими характеристиками підсилювачів є: коефіцієнт підсилення, тобто відношення вихідного сигналу до вхідного сигналу; амплітудно-частотна характеристика, тобто залежність коефіцієнта підсилення від частоти вхідного сигналу; статична характеристика, тобто залежність між вихідним і вхідним сигналом у статичному (сталому) режимі.

Для роботи підсилювачів необхідне додаткове джерело енергії. Залежно від виду енергії допоміжного джерела підсилювачі діляться на електричні, гідравлічні, пневматичні і комбіновані.

Основним видом підсилювачів систем автоматики є електричні, які залежно від фізичного принципу, встановленого в основу процесу підсилення, можуть бути електронними, іонними, магнітними, електромеханічними, діелектричними і ін.

У електронних підсилювачах в якості підсилювального приладу використовують електронні лампи, транзистори, тиристори, в іонних підсилювачах - тиратрони. Підсилювачі на електронних лампах і тиратронах майже не застосовуються, оскільки вони істотно поступаються по довговічності, надійності, ККД, габаритам, стійкості до механічних дій транзисторним і тиристорним підсилювачів.

До електромеханічних підсилювачів відносяться електромашинні підсилювачі і електромагнітні реле. Електромашинні підсилювачі зараз застосовуються рідко, оскільки поява потужних тиристорів, здатних перемикати струми до декількох тисяч ампер, дозволяє створювати досконаліші підсилювачі з вихідною потужністю до десятків кіловат.

Електромашинні підсилювачі (зважаючи на наявність в конструкції контактів, що труться, між щітками і колекторами) не відповідають сучасним вимогам по надійності і довговічності, мають малий ККД, великі габарити і вагу.

Електромагнітні реле, не дивлячись на порівняно невисоку надійність, довговічність і обмежену швидкодію, у ряді випадків успішно конкурують з транзисторними і тиристорними підсилювачами. Вони дозволяють істотно спростити схему підсилювача, зменшити габарити і масу апаратури, підвищити її стабільність по відношенню до змін навколишньої температури і радіоактивного випромінювання, зменшити дрейф вихідного сигналу.

Широко застосовуються в системах автоматики комбіновані підсилювачі, які можуть складатися з двох-трьох і більш типів підсилювачів. Комбіновані підсилювачі проектуються з таким розрахунком, щоб відбувалося поєднання переваг, властивих кожному типу підсилювачів окремо. Найбільше поширення набули транзисторно-магнітні, транзисторно-тиристорні, транзисторно-електромагнітні комбіновані підсилювачі.

Залежно від опору навантаження, що підключається до підсилювача, розрізняють підсилювачі потужності і підсилювачі напруги.

Підсилювачі потужності працюють на навантаження з опором від одиниць Ом до декількох сотень Ом і створюють в ній значний струм.

Підсилювачі напруги працюють на навантаження з опором від декількох КОм (кіло Ом) до десятків МОм (мега Ом). Підсилювачі напруги звичайно використовують для підсилення слабких сигналів, створюваних на виході датчиками і схемами порівняння в замкнутих системах автоматики.

У багатокаскадних підсилювачах перші каскади найчастіше є підсилювачами напруги, а кінцевий каскад - підсилювачем потужності. Як підсилювачі напруги зараз широко використовуються операційні підсилювачі в інтегральному виконанні, відмінні високою надійністю і стабільністю параметрів.

За родом підсилюючих сигналів розрізняють два типи підсилювачів: підсилювачі гармонійних сигналів і підсилювачі імпульсних сигналів.

Гармонійні підсилювачі служать для підсилення періодичних сигналів різної форми, зміна яких в часі відбувається порівняно повільно.

Імпульсні підсилювачі служать для підсилення імпульсних періодичних і неперіодичних сигналів різної форми. Імпульсні підсилювачі повинні мати високу швидкодію, що дозволяє без істотних спотворень відтворювати на виході фронти підсилюючих імпульсів.

Гармонійні підсилювачі по смузі підсилюваних частот діляться на підсилювачі постійного струму і підсилювачі змінного струму.

Підсилювачі постійного струму - призначені для підсилення сигналів з частотою, починаючи від нуля і до вищої робочої частоти. Вихідний сигнал в таких пристроях пропорційний сумі постійної і змінної складових вхідного сигналу.

Підсилювачі змінного струми - підсилюють сигнал в діапазоні частот, починаючи з нижчої, але більшої нуля і, до вищої робочої частоти. Вихідний сигнал пропорційний тільки змінній складовій вхідного сигналу.

В залежності від частоти підсилюючих сигналів підсилювачі змінного струму діляться на підсилювачі низької частоти (ПНЧ) і підсилювачі високої частоти (ПВЧ).

Залежно від ширини смуги підсилюючих частот підсилювачі змінного струму діляться на виборчі, підсилюючі сигнали у вузькій смузі частот - від декількох герц до декількох десятків герц; смугові, підсилюючі сигнали в смузі частот до декількох кілогерц; широкосмугові, підсилюючі сигнали в широкій смузі частот — до декількох мегагерц.