Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник (Моя редакція) + Кучерук+3 частина 31...doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.97 Mб
Скачать

Питання та завдання для самоконтролю.

1. Що являє собою процес складання нарядів на роботу водіїв та кондукторів?

2. Що враховується при складанні нарядів на роботу водіїв та кондукторів?

3. Які методи використовують при формуванні нарядів на роботу водіїв та кондукторів?

3.6.4. Диспетчерський облік

3.6.4.1. Внутрішньо-паркова диспетчеризація

Внутрішньо-паркова диспетчеризація вирішує задачі забезпечення випуску рухомого складу на маршрути з гаражів і депо відповідно до встановленого наряду, повернення транспортних засобів з маршрутів, контролю і аналізу повноти випуску рухомого складу на маршрути, ведення диспетчерської документації. Дані задачі покладені на диспетчерську групу відділу експлуатації організації міського пасажирського транспорту. Керує роботою цієї групи старший змінний диспетчер.

На початку зміни диспетчери вивчають добовий наряд випуску рухомого складу по групі закріплених маршрутів, включаючи план напряму транспортних засобів на маршрути, в резерви внутрішньо-паркової і центральної диспетчерської служби, а також наряд напрямку рухомих одиниць (автобусів) в замовлені рейси. Спільно з черговим механіком колони (автозагону) диспетчер уточнює технічну готовність запланованих до роботи одиниць рухомого складу. Диспетчер перевіряє наявність і готовність до видачі водіям документації (шляхові листи, схеми конкретних маршрутів з вказівкою небезпечних ділянок на них, розклади руху), засобу екіпіровки рухомого складу (якщо вони видаються диспетчером, а не в колоні). Старший диспетчер уточнює готовність до роботи медичних працівників, техніків по обліку паливно-змащувальних матеріалів, квиткових касирів, механіків контрольно-технічного пункту, вживає необхідні заходи при виявленні недоліків та порушень.

Медичний працівник готує кабінет (медпункт), устаткування і документацію до проведення передрейсових оглядів водіїв. Технік по обліку паливно-змащувальних матеріалів готує до видачі водіям талони на паливо і особисті картки водіїв для внесення в них даних про витрату палива (автобус). Квитковий касир готує до видачі водіям квитки, абонементні талони, довгострокові проїзні квитки, квитково-облікові листи і особові рахунки водіїв для внесення в них записів про передачу квитків під звіт.

Згідно з нормативною документацією також заборонена експлуатація тролейбусів і трамваїв за наявності хоча б однієї несправності, встановленої відповідними правилами технічної експлуатації тролейбуса або трамвая. В правилах технічної експлуатації тролейбуса або трамвая приведені вимоги до рухомого складу, безпеки контактно-кабельної мережі і рейкового шляху трамвая.

Технік по обліку паливно-змащувальних матеріалів видає водію автобуса талони на паливо в кількості не більш добової потреби по встановлених нормах, фіксує видачу талонів в шляховому листі, в особистій картці водія і у відомості видачі талонів.

Квитковий касир видає водію при роботі без кондуктора квитково-обліковий лист, разові квитки, абонементні талони, квитанції штрафів за безквитковий проїзд на міському пасажирському транспорті. Номери виданих квитків фіксуються в квитково-обліковому листку.

Кількість виданих документів на проїзд і квитанцій кожного виду і їх сумарну номінальну вартість записують в особовий рахунок водія і закріплюють його підписом. Водій несе повну матеріальну відповідальність за видані йому проїзні документи відповідно до договору, що укладається між організацією, що займається міськими пасажирськими перевезеннями і водієм.

При неможливості забезпечити випуск рухомого складу на маршрути в запланованій кількості, диспетчер відділу експлуатації застосовує прийоми регулювання випуску. Для забезпечення повноти випуску на лінію найважливіше значення мають організація і планування внутрішньо паркового резерву рухомого складу і водіїв. Водії, що спізнилися на роботу, дають письмове пояснення.

Диспетчер відділу експлуатації в процесі випуску рухомого складу на лінію передає інформацію про стан виконання плану випуску: щогодини - у відділ експлуатації організації, що займається міськими пасажирськими перевезеннями, або заступнику директора по експлуатації для оперативного контролю ситуації, що складається з випуском на лінію; по мірі появи зривів випуску на маршрути - старшому диспетчеру або маршрутним диспетчерам центральної диспетчерської служби для вживання оперативних заходів по застосуванню прийомів лінійної диспетчеризації, перш за все для залучення до роботи на маршрутах резерву лінійної диспетчерської служби.

Транспортний засіб вважається випущеним з гаража (депо) на лінію з моменту відмічення на відділі технічного контролю механіком часу виїзду і переміщення за лінію виїзних воріт. Час роботи на маршруті обчислюється з моменту явки водія до диспетчера лінійного диспетчерського пункту, а при експлуатації автоматизованої системи диспетчерського управління з моменту першої відмітки при русі по маршруту за допомогою засобів диспетчерського зв’язку.

Час виїзду на лінію і початку роботи на маршруті з метою обліку і стимулювання водіїв приймається:

- відповідним плановому часу, за умови, що фактичний час не перевищує плановий більш ніж на 1 хв. (у виняткових випадках, коли на даному маршруті встановлений норматив допуску на відхилення від регулярних рейсів ±2 хв., - не більш 2 хв.);

- фактичним в решті випадків.

Для контролю часу повинен застосовуватися годинник з добовим відхиленням не більш 15 сек. і що повіряються щоденно перед початком роботи в один і той же час по сигналах точного часу. Показання такого годинника є обліковим часом. Обліковий час повинен відображатися на годинниках, встановлених в приміщеннях для водіїв. Водії перед виїздом на лінію повинні повірити свій годинник відповідно до свідчень годинника, що відображає обліковий час.

Повернення транспортного засобу в гараж (депо) фіксують після закінчення роботи на маршруті (планове повернення) і при сході з маршруту (передчасне повернення).

При поверненні механік відділу технічного контролю оглядає транспортний засіб і з урахуванням зауважень водія визначає при необхідності попередній об’єм робіт з приведення транспортного засобу в технічно справний стан. У шляховому листі роблять записи про час повернення (переважно відміткою штамп-годинами), пробіг по бортовому лічильнику пробігу (одометру), технічному стані транспортного засобу, залишку палива в баках автобуса за результатами заміру. При необхідності заявочного ремонту транспортного засобу механік відділу технічного контролю виписує ремонтний листок, який передається у виробничо-технічну службу парку (депо).

У разі передчасного повернення з лінії механік відділу технічного контролю робить відповідні записи в журналі обліку передчасних повернень з лінії.

Для підвищення продуктивності праці диспетчера відділу експлуатації використовують технічні засоби управління: автомат видачі путніх листів водіям; АРМ (автоматизоване робоче місце) диспетчера, що складається з комп'ютера, принтера і комплексу програмного забезпечення; інформаційні електронні табло, що дозволяють відображати символами, що світяться, стан різних одиниць рухомого складу (на лінії, при технічному огляді, ремонті, гаражі або депо і інше).