Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
338.94 Кб
Скачать

Тема 5. Бюджетне право і бюджетний устрій України

Бюджет з правової точки зору – затверджений законом України або рішенням місцевої ради план утворення та витрачання коштів держави або певної території з метою виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Правове значення бюджету полягає в тому, що закони про податки, видатки без актів про бюджет мають абстрактне значення. Тільки законом чи рішенням про бюджет на певні органи виконачої влади покладається конкретне завдання зібрати конкретну суму коштів та витратити їх на певні напрямки. Тобто деталізуються повноваження по збору коштів, їх розподілу, використання для забезпечення функцій держави.

Бюджетне право – складний інститут фінансового права, що регулює сукупність фінансово-правових норм, що регулюють відносини у сфері бюджетної діяльності, тобто утворення, розподілу, використання коштів державного та місцевого бюджетів.

Нормативні акти: закони - Конституція України (див. тема 1); Бюджетний кодекс; Закон “Про бюджет” на певний рік; підзаконні акти – Бюджетна класифікація, затверджена Наказом міністра фінансів 2001 р., Постанова Верховної Ради “Про схвалення основних напрямів бюджетної політики на наступний рік”

Структура Бюджетного кодексу

Загальна частина

Розділ 1. Загальні положення

Глава 1. Загальні положення. Глава 2. Бюджетна система та її принципи. Глава 3. Запозичення

Глава 4. Бюджетний процес та його учасники.

Особлива частина

Розділ 2. Державний бюджет України

Глава 5. Доходи і видатки державного бюджету України. Глава 6. Складання проекту державного бюджету України. Глава 7. Розгляд та прийняття державного бюджету України. Глава 8. Виконання державного бюджету України. Глава 9. Внесення змін до закону про державний бюджет України. Глава 10. Бухгалтерський облік та звітність про виконання державного бюджету України.

Розділ 3. Місцеві бюджети

Глава 11. Надходження та витрати місцевих бюджетів. Глава 12. Складання, розгляд, затвердження, виконання та звітність місцевих бюджетів.

Розділ 4. Міжбюджетні відносини.

Глава 13. Загальні положення. Глава 14. Розмежування видатків між бюджетами. Глава 15. Розрахунок видатків, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Глава 16. Міжбюджетні трансферти.

Розділ 5. Контроль за дотриманням бюджетного законодавства та відповідальність за бюджетні правопорушення

Глава 17. Контроль за дотриманням бюджетного законодавства

Глава 18. Відповідальність за бюджетні правопорушення

Розділ 6. Прикінцеві положення

Бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв’язок між окремими ланками бюдженої системи. Залежить від державного устрою і адміністративно-територіального поділу.

Бюджетні повноваження – права і обов’язки у сфері бюджетної діяльності.

Бюджетні повноваження України – розподіляються між її органами – встановлювати засади організації бюджетної системи, склад доходів та видатків, основи фінансової політики, складати, затверджувати, виконувати державний бюджет, контролювати за його виконанням.

Бюджетні повноваження органів місцевого самоврядування (Див. Конституцію) – а) по відношенню до державного бюджету – отримувати кошти для збалансування власного бюджету з державного бюджету; б) по відношенню до власного бюджету – затверджувати власні бюджети, встановлювати їх доходи та видатки; в) повноваження обласних та районних рад по відношенню до нищестоящих бюджетів – здійснювати об’єднання нищестоящих бюджетів, фінансування сільних проектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]