Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семейное право,методичка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 4. Особисті та майнові правовідносини подружжя

  1. Характеристика особистих немайнових прав подружжя.

  2. Правовий режим майна подружжя.

  3. Поділ спільного сумісного майна подружжя.

  4. Договори подружжя між собою та третіми особами.

  5. Шлюбний договір.

  6. Обов’язки подружжя по взаємному утриманню та правові наслідки невиконання цих обов’язків.

Контрольні питання

  1. У чому полягає право подружжя на зміну прізвища?

  2. Яке майно є особистою приватною власністю одного з подружжя?

  3. Яке майно є спільною сумісною власністю подружжя?

  4. За яких умов роздільне майно одного з подружжя може бути визнано спільною сумісною власністю подружжя?

  5. Які обставини впливають на розмір часток кожного з подружжя у разі поділу майна між ними?

  6. Які договори можуть укладати між собою подружжя?

  7. Назвіть форму, зміст та порядок укладання шлюбного договору.

  8. Наведіть правила укладання майнових правочинів подружжя з третіми особами.

  9. Дайте визначення аліментів.

  10. За яких умов на одного з подружжя може бути покладено обов’язок сплачувати аліменти іншому з подружжя?

  11. За яких обставин один із подружжя може бути звільнений від сплати аліментів на користь другого?

Практичні завдання

Завдання 1. Шульженко С., незважаючи на поради рідних прийняти прізвище чоловіка після реєстрації шлюбу, вирішила залишити своє дошлюбне прізвище. Чи має Шульженко С. право змінити прізвище під час шлюбу? Відповідь мотивуйте посиланням на закон.

Завдання 2. Під час відрядження чоловіка Зуєва С. подарувала на весілля своїй сестрі килим, який вони придбали з чоловіком після реєстрації шлюбу за 650 грн. Повернувшись з відрядження, чоловік Зуєвої С. вимагав, щоб дружина повернула килим додому, бо він має іншу жінку, хоче розірвати шлюб із Зуєвою С. і буде ставити питання про розподіл спільного майна.

Чи можна вважати договір дарування килима Зуєвої С. своїй сестрі дійсним? Відповідь мотивуйте посиланням на діюче законодавство.

Завдання 3. Під час подружнього життя Гончаруків було проведено капітальний ремонт будинку, який належав чоловіку - Гончарук В. до реєстрації шлюбу . В позовній заяві Гончарук С. про розірвання шлюбу та розподіл спільного сумісного майна в перелік спільного майна було включено цей будинок.

За яких умов вказаний будинок може бути визнаний судом спільною сумісною власністю подружжя Гончаруків?

Завдання 4. Сорокина звернулась до суду з позовом до Сорокина про поділ майна. Позивачка зазначила, що мотоцикл, який відповідач придбав до реєстрації шлюбу, старий і на його ремонт було витрачено коштів значно більше ніж він коштував на час придбання, тому його слід визнати спільною сумісною власністю і включити до поділу. Заперечуючи проти позову, відповідач пояснив, що мотоцикл належав відповідачу до укладення шлюбу, а тому є його особистою приватною власністю і поділу не підлягає. В судовому засіданні позивачка посилалась на те, що під час шлюбу було придбано двигун, люльку та інші запчастини, на що витрачено спільні кошти.

Чи підлягає позов задоволенню та чи підлягає поділу мотоцикл?

Завдання 5. Андрієнко В. пред’явив позов до Андрієнко Л. про розподіл будинку. Позивач вказував, що у 1979 р. він уклав шлюб з відповідачкою, який був розірваний у 2003 р. В період шлюбу вони збудували будинок, який є їх спільною власністю. Просив виділити йому ½ частину будинку. Заперечуючи проти позову, відповідачка пояснила, що під час зведення будинку вона та позивач спільно не проживали і фактично шлюбні відносини між ними були припинені, будинок був побудований в 1999-2000 р.р. У цей час Андрієнко В. перебував на лікуванні у тубдиспансері.

Визначте правовий режим будинку. Як слід вирішити справу?

Завдання 6. У грудні 2007 р. Роженко Н. звернувся з позовом про розподіл спільного майна до Роженко О. У позовній заяві він просив визнати право власності на частину будинку, провести його розподіл, виділивши йому частку в натурі, та поділити домашнє майно, загальною вартістю 3000 грн., посилаючись на таке: з 20.01.2000р. по 01.02.2007р. він перебував у зареєстрованому шлюбі з відповідачкою, у листопаді 2002 р. вони придбали житловий будинок, договір купівлі-продажу будинку був укладений від імені відповідачки. Крім того, сторонами було придбано під час шлюбу інше майно вартістю 3000 грн. Відповідачка проти позову заперечувала, посилаючись на те, що майно було нажите під час шлюбу, який є недійсним. Вона пояснила, що укладаючи шлюб з позивачем, вона перебувала у іншому шлюбі, який не могла розірвати у зв’язку з тим, що не знала і не знає місця проживання першого чоловіка.

Якими нормами регулюються відносини між Роженко Н. і Роженко О.?

Які обставини повинен з’ясувати суд при поділі майна між ними?

Завдання 7. При розгляді судом позову Бобрикової О. до колишнього чоловіка про розподіл сумісного майна, останній не погодився з вимогою дружини про розподіл в рівних частках отриманої їм премії за наукове відкриття. На думку Бобрикова Г., названа премія є його особистим майном і не підлягає розподілу, але Бобрикова О., заявила, що успіхи її чоловіка в науковій діяльності досягнуті завдяки її турботи та уваги до нього під час подружнього життя.

Яке рішення повинен постановити суд?

Завдання 8. При розподілі спільного майна подружжя Горіних, судом було постановлено рішення про виключення з переліку спільного майна арфи та скрипки і передачі цих музичних інструментів дружині, бо вона є вчителькою у музичній школі. Одночасно чоловікові була присуджена грошова компенсація в розмірі ½ всього іншого спірного майна, тому що в натурі інше майно також відійшло дружині, бо з нею залишився неповнолітній син Горіних.

Який правовий режим речей професійних занять подружжя? Дайте правову оцінку такого рішення судді.

Завдання 9. До реєстрації шлюбу Зорін Г. мав велику колекцію компактдисків і аудіокасет. Музичний центр подружжя Зоріні придбали після реєстрації шлюбу. З урахуванням прибутків цієї сім’ї музичний центр - коштовний предмет. Зорін Г., особисто користувався музичним центром, бо дружина не поділяла його музичних інтересів. Після сварки дружина звернулась до суду з позовом про розірвання шлюбу та розподіл спільного сумісного майна. До переліку спірного майна вона включила комплект меблі (весільний дарунок батьків чоловіка) та музичний центр.

Яким має бути рішення суду про розподіл майна подружжя Зоріних?

Завдання 10. На підставі архівних матеріалів судової практики у справах про розподіл майна подружжя зробіть аналіз застосування норм сімейного права України.

Завдання 11. Кальченко Н. звернулася до адвоката з питанням, чи має право подружжя відмовитися від шлюбного договору. Якщо так, то з якого моменту припиняються права й обов'язки чоловіка і жінки, встановлені шлюбним договором.

Ви адвокат. Дайте консультацію Кальченко Н., посилаючись на чинне законодавство.

Завдання 12. Левин Н. звернувся до адвоката з питанням про можливість розподілу майна, що належить йому і його дружині Левиній Г. на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Ви адвокат. Дайте консультацію Левину Н., посилаючись на чинне законодавство.

Завдання 13. 10 січня 2007р. був розірваний шлюб між Любченко К. (15 березня 1952р. народження) і Донниковим Р. (6 червня 1951р. народження), що працює викладачем ДонТУ. Любченко К. у період перебування в шлюбі з Донниковим Р. ніде не працювала. 14 лютого 2007 року Любченко К. звернулася до адвоката з питанням про можливість одержання нею матеріальної допомоги від колишнього чоловіка на своє утримання, оскільки вона не може працевлаштуватися.

Ви адвокат. Дайте консультацію Любченко К., посилаючись на чинне законодавство.

Завдання 14. 16 жовтня 2006 року до громадської приймальні з юридичних питань звернулася Антонова Н.Л. із проханням надати їй юридичну консультацію. Вона повідомила, що 20 серпня 1964 року між нею та Антоновим Л.П. був зареєстрований шлюб. У 1970 році подружжя придбали будинок. 31 серпня 2005 року її чоловік Антонов Л.П. пішов з будинку і не повернувся. Місце його проживання і які-небудь відомості про нього невідомі. У зв'язку з його зникненням Антонова Н.Л. звернулася до органів міліції, але місце проживання Антонова Л.П. або інші відомості про нього не були встановлені.

Антонову цікавить, чи може вона розірвати шлюб з чоловіком і в якому порядку? Чи має вона право після розірвання шлюбу на продаж будинку? Підготуйте письмову консультацію.

Завдання 15. Подружжя Троїцький і Євтушенко уклали до реєстрації шлюбу шлюбний договір. Через рік Євтушенко звернулася до суду з позовом про розірвання шлюбного договору у зв'язку з неможливістю виконання пункту 6 договору.

Проаналізуйте умови нижченаведеного шлюбного договору і підготуйте письмовий висновок по відповідність їх чинному законодавству.

ШЛЮБНИЙ ДОГОВІР

Ми, Троїцький Ігор Миколайович, що проживає в м. Донецьку по вул. Разинкова, 15, і Євтушенко Оксана Миколаївна, що проживає в м. Донецьку по вул. Демисовкий, 51, кв. 28, у присутності свідків Поливьян Тетяни Дмитрівни, що проживає в м. Донецьку по вул. Забакайкальська, 18, і Струка Анатолія Григоровича, що проживає в м. Донецьку по вул. Столетова, 127, маючи намір зареєструвати шлюб і врегулювати майнові права і подружні обов'язки, уклали цей договір про наступне:

1. З майна, що буде нажито нами під час шлюбу, 2/3 (дві треті) його частини належать мені, Євтушенко Оксані Миколаївні, 1/3 (одна третя) частина – мені, Троїцькому Ігорю Миколайовичу.

Це право зберігається за нами і у випадку, коли один з нас буде зайнятий веденням домашнього господарства або доглядом за дітьми.

2. Приналежний мені, Євтушенко Оксані Миколаївні, на підставі технічного паспорта НУ №961236, виданого МРЕВ ДАІ 12.06.92 р., автомобіль «Москвич-412», двигун № 653232, шасі № 841236, кузов №121530, державний номерний знак А 5713 ЧН, зареєстрований у МРЕВ ДАІ м. Донецька 11.06.92р., після укладання шлюбу в органах РАЦС переходить у нашу з чоловіком, Троїцьким Ігорем Миколайовичем, спільну власність і підлягає перереєстрації на його (чоловіка) ім'я.

3. До нашого спільного майна буде належати і майно, подароване кожному з нас у період перебування в зареєстрованому шлюбі, а також придбані нами за цей час коштовності і предмети розкоші.

4. Інше майно, що належало кожному з нас до укладення шлюбу, а також отримане нами під час шлюбу в порядку спадкування, є майном кожного з нас.

5. Я, Троїцький Ігор Миколайович, зобов'язуюся разом зі своєю дружиною, Євтушенко Оксаною Миколаївною, утримувати її недієздатного батька – Євтушенко Миколу Івановича, надати йому можливість для проживання разом з нами, виділивши йому окрему кімнату, а також надавати щомісяця грошову суму розміром 100 гривень. У зв'язку з цим у випадку розподілу майна, що буде придбано під час шлюбу, розмір частки Євтушенко Оксани Миколаївни зменшується відповідно до суми, що буде витрачена на утримання її батька.

6. Я, Євтушенко Оксана Миколаївна, зобов'язуюся бережливо ставитися до сімейного бюджету, здійснювати облік проведених розтрат на покупки на суму більше 20 грн., про що повідомляти чоловіка. Придбання речей на суму більше 50 грн. відбувається за спільною згодою чоловіка і жінки.

7. У випадку втрати одним з подружжя працездатності, другий зобов'язується забезпечувати йому матеріальну допомогу розміром не менше 1 мінімальної заробітної плати щомісяця.

8. Прізвище чоловіка обирається як загальне прізвище подружжя.

9. Невиконання нами хоча б однієї з перерахованих умов договору або прийнятих на себе обов'язків може бути підставою для розірвання шлюбу.

10. Розтрати по укладенню цього договору сторони несуть порівну.

11. Дія договору може бути припинена тільки після припинення шлюбу.

II. Цей шлюбний договір складений у трьох примірниках, один із яких зберігається в справах нотаріальної кантори, а два інших передаються кожному з подружжя.

Підписи: 1. Євтушенко О.М. Свідки: 1. Поливьян Т.Д.

2. Троїцький І.М. 2. Струк А.Г.