Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семейное право,методичка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 6. Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування

    1. Поняття, підстави та порядок усиновлення дітей громадянами України.

    2. Скасування усиновлення. Підстави та порядок визнання усиновлення недійсним.

    3. Поняття, порядок та правові підстави встановлення опіки і піклування над дітьми.

    4. Права та обов’язки опікунів і піклувальників.

    5. Припинення опіки і піклування.

    6. Правове регулювання патронату. Договір про патронат.

    7. Прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу як форма улаштування дітей, позбавлених батьківського піклування.

Контрольні питання

  1. Які організаційно-правові заходи запроваджено в Україні для впорядкування процедури усиновлення?

  2. Які вимоги передбачає чинне законодавство до усиновителя?

  3. У чому полягає різниця між скасуванням усиновлення та визнанням усиновлення недійсним?

  4. У якому порядку розглядаються справи про усиновлення, про скасування усиновлення та визнання усиновлення недійсним?

  5. Визначте правові наслідки скасування усиновлення та визнання усиновлення недійсним.

  6. Над ким може бути встановлена опіка (піклування)?

  7. Охарактеризуйте порядок встановлення опіки (піклування) над дітьми.

  8. Охарактеризуйте права і обов’язки опікунів.

  9. Вкажіть підстави припинення опіки (піклування).

  10. Охарактеризуйте правове регулювання патронату.

  11. Назвіть особливості утворення прийомної сім’ї.

  12. Назвіть особливості утворення дитячого будинку сімейного типу.

  13. У чому сутність фактичного виховання?

Практичні завдання

Завдання 1. Після розірвання шлюбу батьків семирічного Сашка Голікова він залишився проживати з матір’ю, а батько за контрактом перебував у миротворчих військах за кордоном. Незабаром мати Сашка захворіла і померла. На запит органів опіки і піклування до військової частини, де перебував батько, відповідь з району військового конфлікту не прийшла. Органи опіки і піклування поставили Сашка на облік як сироту, і він був усиновлений. Через 6 місяців після усиновлення прибув до Донецька батько Сашка, який пояснив, що був поранений і потрапив до госпіталю, де перебував на лікуванні. Вважаючи дії органу опіки і піклування незаконними, він звернувся до суду з заявою про відміну усиновлення.

Чи законні були дії органу опіки і піклування при постановці Сашка на облік як сироту? Яке рішення за заявою батька Сашка повинен постановити суд?

Завдання 2. В травні 1999 року батьки Люди Лапікової поїхали до Російської Федерації працювати на будівництві у Москві. Дівчинка залишилася з бабусею. Спочатку батьки висилали гроші на утримання доньки, а з грудня 2002 року не давали про себе відомостей. У лютому 2005 року бабуся Люди померла. Сусіди не змогли встановити місце знаходження батьків Люди і сповістили про неї районну службу у справах неповнолітніх. Люда Лапікова була поставлена на облік як сирота. У липні 2005 року Люда була усиновлена.

Чи є законні підстави для усиновлення Люди? Чи мав право суд без згоди батьків постановити рішення про усиновлення Люди?

Завдання 3. Після розлучення з батьком дворічного Петра Горіна його мати зареєструвала шлюб з громадянином Стрельченко С., який подав до суду заяву про усиновлення Петра. Але суддя залишив заяву без руху, посилаючись на те, що до неї не додано 1) висновок органу опіки і піклування про доцільність усиновлення Петра Горіна, 2) письмову згоду на усиновлення батька Петра.

Дайте правову оцінку діям судді? Розкрийте порядок усиновлення дітей громадянами України.

Завдання 4. Дванадцятирічна Оленка Донченко була усиновлена подружжям Романових, після чого у свідоцтві про народження дівчинки було записано нове прізвище дівчинки - Романова, та по батькові замість Петрівна - Володимирівна- за іменем усиновителя. Після смерті батьків Оленка мріяла набути нову сім’ю, але хотіла зберегти своє прізвище, тобто прізвище рідних батьків.

Чи можна без згоди Оленки присвоїти їй прізвище та по батькові за іменем усиновителя?

Завдання 5. Після смерті матері Лященко Галини, 1998 року народження, над нею рішенням органу опіки та піклування, була встановлена опіка. Опікуном призначили Клименко Світлану – бабусю Галини. Романов – чоловік покійної матері вирішив удочерити Галину, але бабуся згоди на це не давала. Мати Галини була сиротою, а батько Галини помер раніше її матері ї виховувала дитину мати її батька, тому вона і не давала згоди на усиновлення Галини Романовим.

Чи обов’язкова згода опікуна на усиновлення? В якому порядку буде вирішено питання про усиновлення Галини?

Завдання 6. Батько семирічного Миколи Галана перебував під слідством, а мати в той час померла. Бабуся з боку матері вирішила взяти Миколу під опіку.

Чи є законні підстави для встановлення опіки над Миколою? До якого органу може звернутись бабуся Миколи, якщо Микола з батьками проживав у Краматорську, а бабуся в Калінінському районі м. Донецька? Відповідь обґрунтуйте посиланням на діюче законодавство.

Завдання 7. Мати Світлани Зінченко понад 6 місяців перебуває у туберкульозному диспансері, а батько в свідоцтві про народження Світлани записаний зі слів матері.

Чи є законні підстави для встановлення опіки над Світланою? Чи може взяти під опіку Світлану її старша сестра, яка навчається в одинадцятому класі загальноосвітньої школи? Відповідь обґрунтуйте посиланням на діюче законодавство.

Завдання 8. 28 березня 2007 року бабуся восьмирічної Оксани Шульженко звернулась з заявою до органа опіки і піклування про встановлення опіки над Оксаною в зв’язку з позбавленням її батьків батьківських прав.

Не пізніше якого строку (вкажіть дату) повинно бути прийняте рішення про встановлення опіки? Відповідь обґрунтуйте посиланням на діюче законодавство.

Завдання 9. Підопічний Сергійко Зубов був вписаний в приватизаційне свідоцтво на квартиру за адресою, де він проживав разом зі своїм опікуном — рідним братом його померлої матері та дружиною опікуна. Опікун Сергія та його дружина вирішили обміняти квартиру, забрати з собою Сергія і виїхати з Донецька до Маріуполя.

За яких умов в нотаріальній конторі може бути посвідчено договір міни вказаної квартири?

Завдання 10. Батько дванадцятирічної Ольги Зайченко визнаний судовим рішенням безвісно відсутнім, а мати покінчила життя самогубством. Рідна сестра покійної матері вирішила оформити над Ольгою опікунство.

Напишіть заяву від імені сестри матері Ольги до органу опіки і піклування про встановлення опіки над Ольгою. Вкажіть, які документи вона повинна додати до заяви?

Завдання 11. Під час транспортної аварії в Полтаві загинули батьки Луценко Сергія, 1995 року народження. Бабуся Сергія, яка проживала в Куйбишевському районі м. Донецька, вирішила взяти під опіку свого онука, про що звернулася з заявою до Куйбишевського райвиконкому, але голова райвиконкому їй відмовив у прийнятті заяви, посилаючись на те, що Сергій проживав разом з батьками в Полтаві, і на час подачі заяви перебуває там у лікарні.

Дайте правову оцінку діям голови Куйбишевського райвиконкому.

Завдання 12. Бабуся Амосової Марини, 1999 року народження, звернулася з заявою до органу опіки та піклування про встановлення опіки над Мариною в зв’язку з тим, що батьки Марини були позбавлені батьківських прав. Орган опіки та піклування постановив рішення про відмову у встановленні опіки над Мариною з боку її бабусі, тому що бабуся мала пенсійний вік.

Дайте правову оцінку діям органу опіки та піклування.

Завдання 13. Після смерті батьків п’ятирічного Сергія Головко оформили до будинку малюків, де він перебував на повному державному утриманні. Через рік повернувся зі служби у Збройних Силах його рідний брат і звернувся до органу опіки і піклування з заявою про встановлення опіки над Сергієм, але йому було відмовлено в зв’язку з тим, що Сергія вже було влаштовано до державного дитячого закладу.

Чи є законним у даному випадку рішення органу опіки і піклування?

Завдання 14. За договором про патронат орган опіки та піклування передав семирічного Павлика Бутейко, який є сиротою, на виховання у сім’ю Орлових.

Чи потрібна згода Павлика на передачу його патронатному вихователю? Які настають наслідки, якщо такої згоди в даному випадку не було в зв’язку з тим, що її у Павлика не питали? Відповідь мотивуйте посиланням на діюче законодавство.

Завдання 15. За заявою житлових органів удівець Тимофєєв Р. був визнаний судом безвісно відсутнім. При цьому в суді було встановлено, що у Тимофєєва Р. є восьмирічний син Тимофєєв А., що фактично проживає зі старшим братом безвісно відсутнього Тимофєєва Р. Охарактеризуйте порядок встановлення опіки над малолітнім Тимофєєвим А., якщо його дядько Тимофєєв Л., у родині якого він проживає, бажає стати опікуном хлопчика.

Завдання 16. Карцев Д., який зареєстрував шлюб з Миляєвою В., вирішив усиновити її п'ятирічного сина Миляєва Олега, батько якого є хронічним наркоманом, з дитиною не спілкується, матеріальної допомоги на його утримання не надає. Карцев Д. звернувся до адвоката з питанням про підстави і порядок усиновлення ним Миляєва Олега.

Ви адвокат. Дайте консультацію Карцеву, посилаючись на чинне законодавство.

Завдання 17. Мультан І. загинула в автомобільній катастрофі. Удівець Мультан Я., залишившись з п'ятирічною дочкою Мультан Машею, одружився на Кежаєвій Е., що виявила бажання удочерити дівчинку. Батьки померлої Мультан І. звернулися до адвоката з питанням про можливість і порядок збереження між ними і їхньою внучкою Мультан Машею правового зв'язку.

Ви адвокат. Дайте консультацію, посилаючись на чинне законодавство.