Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семейное право,методичка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Модуль 2.

Особисті та майнові права і обов’язки матері, батька і дитини, інших членів сім’ї та родичів. Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування.

Тема 5. Особисті і майнові права і обов’язки матері, батька і дитини

  1. Підстави виникнення батьківських прав.

  2. Визначення походження дитини від батьків, які перебувають у шлюбі між собою.

  3. Визначення походження дитини від батьків, які не перебувають у шлюбі між собою. Умови та порядок визнання батьківства.

  4. Порядок оспорювання батьківства, материнства.

  5. Право дітей на батьківську турботу та належне виховання в сім’ї. Особливості його захисту в позовному та окремому провадженні.

6. Аліментні зобов’язання батьків і дітей.

Контрольні питання

  1. Як визначається батьківство щодо дитини, народженої в шлюбі?

  2. У яких випадках батьківство встановлюється в судовому порядку? Хто може бути ініціатором порушення цих справ?

  3. Які обставини є підставою оспорювання батьківства?

  4. В який строк мають бути заявлені позови про оспорювання батьківства?

  5. В якому порядку розглядаються спори про місце проживання дитини?

  6. Хто має право на спілкування з дітьми?

  7. В якому порядку розглядаються спори про участь у вихованні дитини та спілкування з нею?

  8. За яких підстав батьки можуть бути позбавлені батьківських прав?

  9. Хто може бути ініціатором порушення справ про позбавлення батьківських прав?

  10. Охарактеризуйте порядок позбавлення батьківських прав.

  11. За яких підстав можна відібрати дитину у батьків без позбавлення їх батьківських прав?

  12. Назвіть правові наслідки позбавлення батьківських прав.

  13. У якому розмірі стягують аліменти на дітей?

  14. Які обставини є підставами для зменшення розміру аліментів на дітей?

  15. Хто та в яких випадках може притягатися до участі у додаткових виплатах по утриманню дітей?

  16. У яких випадках батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх дітей?

  17. Як визначається розмір аліментів на користь батьків?

  18. За яких умов діти можуть бути звільнені від сплати аліментів на батьків?

Практичні завдання

Завдання 1. Ямкіна Г. звернулась з позовом про визнання батьківства громадянина Чукова С. відносно її сина Сергія, 25 липня 1999 року народження. В позовній заяві вона вказала, що з 1 жовтня по 20 грудня 1998 року вона, перебуваючи на педагогічній практиці в м. Слов`янську проживала на квартирі у матері відповідача, де мешкав і сам відповідач. Вони покохали один одного, фактично проживали однією сім’єю. Відповідач знав, що вона вагітна, чекав дитину, говорив про це своїй сестрі Чуковій М., своїй матері Чуковій О., своєму другу Бобріну А. Але коли позивачка повернулась до м. Донецька, де продовжувала навчання на філологічному факультеті ДонНУ, відповідач забув про неї і більше з нею не спілкувався, а 25.07.99р. народився син, якого позивачка назвала іменем відповідача - Сергій.

Чи є підстави для визнання батьківства в судовому порядку? Якими доказами позивачка може підтвердити свої вимоги?

Завдання 2. Ященко А., перебуваючи в зареєстрованому шлюбі з Ященко Г., народила 5 березня 2003 року доньку, народження якої зареєструвала за власною заявою, пред’явивши Свідоцтво про шлюб з Ященко Г. В Свідоцтві про народження дитини Ященко Г був записаний її батьком, але з 8 квітня по 8 жовтня 2002 року Ященко Г. відбував покарання в ВТК за хуліганство.

Чи може він оспорити батьківство? Охарактеризуйте порядок і строки оспорювання батьківства.

Завдання 3. Після смерті доньки під час пологів її мати забрала до себе живу народжену дитину - онука, якого виховувала 3 роки, не оформивши опікунство. Її зять в цей час навчався на денному відділенні Університету внутрішніх справ м. Харкова, приїздив до м. Донецька і спілкувався з сином та тещею. Коли після закінчення вузу батько дитини приїхав до тещі, щоб забрати сина, йому сина не віддали, посилаючись на те, що він дуже молодий, одружиться, у нього будуть інші діти від іншої дружини, а бабуся ще працездатна (має 51 рік), сама виховає онука.

Які суб’єктивні права дитини порушуються в даному випадку? Як батько дитини може захистити своє право на виховання дитини? Свої міркування мотивуйте посиланням на закон.

Завдання 4. В позовній заяві про розірвання шлюбу Гапченко С. вказала, що дитина – син, 15 травня 1998 року народження, буде проживати з нею, але відповідач заперечував проти цього, вважаючи, що сину буде краще з ним, бо Гапченко С. працює стюардесою і дитина іноді буде сама дома. До того ж дитина має хронічний бронхіт, а відповідач працює лікарем-педіатром.

Які рішення по цій справі повинен постановити суд? Чи повинен суд з`ясувати думку дитини про місце її проживання в цьому випадку? Чи буде обов`язковим для суду бажання дитини?

Завдання 5. Після розлучення з чоловіком Лазученко Л. перешкоджала колишньому чоловіку спілкуватись з сином, 23 квітня 1994 року народження: не відчиняла двері, коли батько приходив до сина; ображала сина зрадником, коли той плакав і хотів бачити батька.

У кого та які суб’єктивні права порушені в даному випадку? Який порядок вирішення спорів між батьками з питань виховання дітей передбачає діюче законодавство про шлюб та сім`ю? Чи може батько дитини в даному випадку безпосередньо звернутись до суду для вирішення питання про спілкування з сином? Відповідь мотивуйте посиланням на закон.

Завдання 6. Після смерті дружини громадянин Головко М. почав зловживати спиртними напоями, був звільнений з роботи, малолітньому сину, який навчався в 3-му класі уваги не приділяв. Хлопець часто хворів, був голодний, сумний та заляканий. Вчителька після неодноразової співбесіди з Головко М., звернулася до інспектора по охороні дитинства в районний відділ освіти з заявою, що учень її класу Сергій Головко після смерті матері проживає з батьком, але фактично позбавлений батьківського піклування.

Чи є в даному випадку підстави для позбавлення Головко М батьківських прав? Хто може бути ініціатором порушення справи про позбавлення батьківських прав Головко М.?

Завдання 7. Чуріков Петро - учень першого класу був затриманий директором школи у той час, коли він передавав наркотичні речовини Свірській Олені - учениці десятого класу. Директор виявила, що батько Петра завжди через нього передавав для батьків Олени наркотичні речовини. Олена знала, що її батьки хронічні наркомани, і якщо вона не принесе наркотики, вони помруть.

Чи може бути директор школи ініціатором порушення справи про позбавлення батьківських прав батька Чурікова Петра та батьків Свірської Олени? Чи може суд позбавити батька Чурікова Петра та батьків Свірської Олени батьківських прав? У чому полягає роль органу опіки і піклування при розгляді даної справи у суді? Відповідь мотивуйте посиланням на закон.

Завдання 8. Жидченко О. після розлучення з чоловіком стала зневажливо ставитись до восьмирічного сина, який зовнішнє та поведінкою нагадував їй колишнього чоловіка. Вона щодня ображала сина, говорила, що віддасть його до дитячого будинку, не виявляла турботи та уваги до нього, коли він хворів. Хлопчика забрала до себе бабуся (мати батька дитини). Саме вона звернулась до суду з позовом про позбавлення Жидченко О. батьківських прав. Але суддя відмовив бабусі у прийнятті позовної заяви.

Дайте правову оцінку діям судді. Хто може з такою позовною заявою у даному випадку звернутись до суду? Чи є підстави для позбавлення батьківських прав Жидченко О.?

Завдання 9. Батьки Роженко Галини - учениці другого класу відвідували релігійну секту та залучили до неї і доньку. Дитина покинула навчання в школі, цілими днями читала книжки, які розповсюджували сектанти, нічого не їла, знепритомніла. Сусіди викликали швидку допомогу і дитина була забрана до лікарні. Після одужання Галини, батьки відмовились забрати її додому.

Чи є підстави для позбавлення батьківських прав батьків Роженко Галини? Хто може звернутись до суду з заявою про позбавлення батьків Роженко Галини батьківських прав?

Завдання 10. Після розірвання шлюбу з Зощенко К. громадянка Зощенко Н. почала зловживати спиртним, залучала до цього старшого сина Андрія 1991 року народження, не турбувалася про стан здоров’я малолітнього Петра 1997 року народження, покинула роботу.

Чи є підстави для позбавлення батьківських прав громадянки Зощенко Н.? Чи може Зощенко К. бути ініціатором порушення в суді справи про позбавлення батьківських справ громадянки Зощенко Н.? Відповідь мотивуйте посиланням на закон.

Завдання 11. Після смерті дружини Голіков С., безпідставно ухилявся від обов’язків по вихованню малолітніх дітей – сина Петра, 1994 року народження і доньки Оксани, 1998 року народження. На декілька днів покинув їх одних в хаті. Сусіди годували і доглядали дітей, а коли батько через тиждень повернувся додому в стані алкогольного сп’яніння, вони звернулись в районний відділ освіти до інспектора по охороні дитинства з проханням оформити дітей до дитячого будинку як таких, що залишились без батьківського піклування.

Які дії в даному випадку повинен вчинити інспектор по охороні дитинства? Чи є підстави для позбавлення батьківських прав громадянина Голікова С?

Завдання 12. Проаналізуйте архівні матеріали судових справ про позбавлення батьківських прав та про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав, визначте коло осіб, які беруть участь у цих справах.

Завдання 13. Роженко З., звернулась до суду з позовною заявою про розірвання шлюбу з громадянином Роженко А. і сплату ним аліментів на 2 малолітніх дітей (Андрій був їх спільною дитиною, а Михайло – усиновлений подружжям Роженко )

Чи може суд задовольнити вимоги Роженко З. відносно сплати аліментів на 2 дітей? В якому розмірі будуть стягнені аліменти в даному випадку. Відповідь мотивуйте посиланням на закон.

Завдання 14. Зотов К. звернувся до адвоката за юридичною допомогою, повідомивши про таке: у квітні 1999р. з нього було стягнуто аліменти на сина Зотова І., 1992 року народження, за позовом матері дитини у розмірі 25% його заробітку. У вересні 2003 року заявниця віддала хлопчика до інтернату, проте продовжує отримувати аліменти.

Дайте оцінку законності стягнення аліментів з Зотова К. Які права має платник аліментів у даній ситуації.

Завдання 15. Після розірвання шлюбу між подружжям Смітенко син залишився з батьком. Мати сплачувала аліменти. У серпні 2007 року після закінчення загальноосвітньої школи син Смітенко працевлаштувався на роботу і поступив на заочну форму навчання до Донецького політехнічного університету. У липні 2007 року йому виповнилося 17 років.

Чи має мати право на зменшення розміру аліментів?

Завдання 16. У лютому 1995р.було постановлено судове рішення про стягнення з громадянина Лапікова С. аліментів на доньку, 1993 року народження. В грудні 2006 року Лапіков С. отримав виробничу травму. Він став інвалідом 1 групи.

Дайте юридичну консультацію Лапікову С. з питання можливості зменшення розміру аліментів та порядку вирішення цього питання.

Завдання 17. Після розірвання шлюбу між подружжям Бойко їх донька, 1998 року народження, залишилась проживати з матір’ю, а син 1992 року народження – з батьком. Опинившись у складному матеріальному становищі, Бойко С. подала до суду позовну заяву про стягнення аліментів на доньку. Бойко Г. заперечував проти стягнення з нього аліментів, посилаючись на те, що він утримає їхнього неповнолітнього сина.

Чи підлягає позовна заява Бойко С. задоволенню? Відповідь мотивуйте посиланням на закон.

Завдання 18. Студент першого курсу денного відділення математичного факультету ДонНУ Аристов О. після припинення одержання аліментів на його користь від батька в зв'язку з досягненням свого повноліття, звернувся до адвоката з питанням про можливість одержання матеріальної допомоги від батька і надалі, зазначивши, що місячний посадовий оклад батька складає 1450 гривень.

Ви адвокат. Дайте консультацію Аристову О., посилаючись на чинне законодавство.

Завдання 19. Пенсіонерка Яльцева Г. звернулася до адвоката з питанням про можливість утримання на її користь аліментів з повнолітнього працюючого сина, середньомісячний заробіток якого складає 500 гривень, якщо син проживає з нею, зловживає спиртними напоями і не надає їй матеріальної допомоги. Пенсія Яльцевої Г. складає 407 гривень.

Ви адвокат. Дайте консультацію Яльцевій Г., посилаючись на чинне законодавство.

Завдання 20. Після смерті дружини Андрєєв В. став зловживати спиртними напоями, а в стані алкогольного сп'яніння бити семирічного сина Андрєєва Миколу, що залишився з ним. Старша сестра покійної дружини Андрєєва В. забрала дитину до себе і звернулася до адвоката з питанням, чи може вона звернутися до суду з позовом про позбавлення Андрєєва В. батьківських прав у відношенні його сина Андрєєва Миколи і чи є для цього правові підстави.

Ви адвокат. Дайте консультацію, посилаючись на чинне законодавство.

Завдання 21. Подружжя Андрейченко за рішенням суду були позбавлені батьківських прав у відношенні свого сина внаслідок ухилення від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини. Через якийсь час дитину усиновила двоюрідна сестра дружини.

Через рік батьки звернулися до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Суд, з'ясувавши, що ставлення батьків до дитини та їхнє матеріальне становище змінилися на краще, прийняв рішення про поновлення батьківських прав.

Чи правомірне рішення суду?

Завдання 22. 28 травня 1998 р. Громов Л. познайомився з Носовою К. Через місяць вони стали жити разом, а 20 серпня 1998 р. уклали шлюб. 4 січня 1999 р. у Громової К. народилася дитина. Батьками дитини в актовому записі були зазначені подружжя Громови.

Після того як Громова повернулася з пологового будинку, її чоловік став сумніватися чи його це дитина, оскільки він вважав що дитина народилася раніше необхідного строку. Після численних скандалів і розпитів Громова зізналася чоловіку, що вона була вже вагітна на момент їхнього знайомства.

Які дії можуть вчинити Громов і Громова у відношенні зміни визначення юридичного походження дитини і внесення відповідних даних до актового запису?