Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
география.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
102.68 Кб
Скачать

34. Завдання на контурній карті.

Зобразіть на контурній карті за допомогою умовних позначень поширення несприятливих явищ і процесів (сейсмічні зони, лавинонебезпечні території, посухи, карстоутворення, суховії)

Варіант 23

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Б

А

В

Г

Б

А

В

В

А

А

В

Б

А

А

Г

В

Г

А

Г

В

21.

1- В

2- Г

3- Б

4- А

22.

1- А

2- Д

3- Б

4- Г

23.

1- Б

2- А

3- Г

4- В

24.

1- Г

2- Б

3- А

4- В

25.

1- В

2- Б

3- Г

4- А

26.

ГВБА

27.

ГВАБ

28.

БВГА

29.

БГАВ

30.

ГВАБ

31. Назвіть відомі вам методи географічних досліджень, охарактеризуйте один з них (за вибором).

Для пізнання навколишнього середовища застосовують географічні методи дослідження. Серед них одним з основних є методи спостереження та вимірювання. Їх широко застосовують під час експедицій або на спеціальних майданчиках, наприклад на метеорологічних станціях. Спостереження та вимірювання здійснюють за допомогою науково-дослідницьких суден, штучних супутників Землі, з літаків-лабораторій тощо. При цьому традиційно використовують метод опису окремих характеристик географічних об’єктів, у тому числі засобами фото- та відеозйомки.

Зібрані первинні географічні дані дають змогу застосовувати методи аналізу та порівняння. Наприклад, для пошуку корисних копалин порівнюють потужність шару осадових порід та їхній склад у різних частинах території країни. Аналіз і порівняння можуть бути основою для використання методу моделювання. Він передбачає створення моделей. Наприклад, формування характерних для території України циклонів або атмосферних фронтів. Не менше значення мають графічні методи, зокрема створення різноманітних графіків і діа­грам. Серед таких, наприклад, побудова багаторічного графіка зміни кількості атмосферних опадів або діаграми вітрів на території України.

Для упорядкування географічної інформації використову­ють метод таблиць, прикладом яких є геохронологічна шкала. Під час створення такої таблиці не обійтися без палеогеографічного методу, що дає змогу дізнатися про природні умови мину­лого на нашій території. Водночас таку таблицю не створити без засто­сування геохімічного методу, тобто вивчення поширення хімічних елементів у земній корі. Не менш важливим є у даному разі і геофізичний метод, що вивчає фізичні властивості гірських порід та н..

Особливий метод – картографічний, за допомогою якого вдається відобразити просторове розміщення і взаємозв’язки різних природ­них об’єктів, явищ або процесів. Результати засто­сування цього методу – це географічні атласи.

Одним із сучасних методів є застосування географічних інформаційних систем (ГІС). ГІС – це спеціальні комп’ютерні програми, які дають змогу не лише відстежувати та аналізувати різні географічні явища і процеси, а й регулярно поповнювати інформацію про них.

Метод моделювання дає змогу вивчати розвиток географічних об’єктів, процесів і явищ за допомогою їхніх моделей. Виділяють моделювання графічне, математичне і машинне (за допомогою комп’ютерної техніки). Головним джерелом географічної інформації були і залишаються географічні карти, хоча зараз вони часто зберігаються в пам’яті комп’ютера і є частинами геоінформаційних систем, що одержують інформацію із супутників і з численних метеостанцій, що включають банки даних, що містять звіти про результати багатьох досліджень.