Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
география.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
102.68 Кб
Скачать

32. Назвіть галузі спеціалізації Придніпровського району. Поясніть причини такої спеціалізації.

Провідною галуззю економіки є промисловість. Галузі спеціалізації: чорна металургія, машинобудування та металообробка, хімічна промисловість та електроенергетика.

Найбільш розвиненою галуззю промисловості є чорна металургія. За виробництвом чорних металів район посідає перше місце в Україні. Тут виник цикл виробництв, що складається з видобування коксівного вугілля (Західний Донбас), залізної і манганової руд, нерудної сировини, виробництва коксу, вогнетривів, чавуну, сталі, сплавів, прокату. На території району розташовані 4 з 5-ти вузлів чорної металургії України, що входять до Придніпровського металургійного району (Дніпропетровський, Запорізький, Нікопольський та Криворізький). Найбільшими підприємствами є металургійні комбінати «Арселор Міттал Кривий Ріг», «Запоріжсталь», електросталеплавильний комбінат «Дніпроспецсталь» тощо.

У комплексі з чорною металургією розвивається коксохімія. Основними її центрами є Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Запоріжжя, Новомосковськ, Нікополь.

Кольорова металургія представлена виробництвом алюмінію, магнію та титану (Запоріжжя).

Машинобудування і металообробка поступається тільки чорній металургії. Провідну роль відіграє важке металомістке машинобудування. Металургійне і гірничо-шахтне устаткування виробляють у Дніпропетровську, Кривому Розі, Марганці, електротехнічне – у Запоріжжі і Бердянську, будівельно-шахтне – у Бердянську, Дніпропетровську, Нікополі. Транспортне машинобудування зосереджено в Дніпродзержинську і Запоріжжі, виробництво металоконструкцій – у Кривому Розі і Дніпропетровську.

Підприємства хімічної промисловості в районі порівняно небагато, але їх продукція значна за обсягом. Головні центри: Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ та Кривий Ріг.

У Придніпровському економічному районі розвинена будівельна індустрія, розвиткові якої сприяє потужна сировинна база.

Природні умови району сприяють розвиткові сільського господарства. Рослинництво переважає над тваринництвом. У рослинництві переважають зернові (близько 50% посівних площ, більша частина яких припадає на озиму пшеницю). Провідні технічні культури – соняшник і цукрові буряки. Поблизу великих міст – приміське господарство. Провідну роль у тваринництві відіграє молочно-м’ясне скотарство. Досить розвиненими є свинарство, птахівництво, вівчарство. У Азовському морі та водосховищ Дніпра виловлюють рибу.

Придніпровський район є одним з найрозвиненіших в Україні, чому сприяє вигідне економіко-географічне положення та наявність потужної сировинної бази для промисловості, родючі ґрунти та сприятливі агрокліматичні умови.

34. Завдання на контурній карті.

Нанесіть на контурну карту об’єкти природно-заповідного фонду України: біосферні і природні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки (всього 10 об’єктів).

Варіант 27

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

А

Б

Г

Б

А

Г

А

Б

Г

А

Б

Б

В

Г

Г

Б

А

Г

Б

А

21.

1- Г

2-А

3- Д

4-Б

22.

1- А

2- В

3- Г

4- Б

23.

1- Г

2- Д

3- А

4- Б

24.

1- Д

2- А

3- Б

4- Г

25.

1- Д

2- В

3- Г

4- Б

26.

БАВГ

27.

БГВА

28.

ВБГА

29.

БВАГ

30.

БВГА