Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методрекомендации(кваліф.работа-специалисты-201...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
370.18 Кб
Скачать
    1. Дозвіл на захист

Дозвіл на захист студент отримує на кафедрі при наявності закінченої роботи, позитивного відзиву керівника та рецензії.

Дозвіл на захист надає завідувач кафедри або його заступник.

    1. Порядок захисту

Захист дипломної роботи починається з доповіді її автора.

Виклад основного змісту кваліфікаційної роботи – це головна частина доповіді. Вона повинна займати 6-7 хвилин. Перший лист ілюстративного матеріалу має містити мету, задачі, предмет, об’єкт, методи дослідження, останній – положення, що виносяться на захист.

Обсяг доповіді повинен включати до 6 сторінок або за часом викладення матеріалу – 10 хвилин.

Підготовка доповіді за дипломною роботою можлива лише при повній готовності роботи.

Структура доповіді така:

актуальність теми;

зв‘язок із науковими планами кафедри;

мета і завдання даної роботи;

об'єкт і предмет дослідження;

методи дослідження;

основний зміст роботи;

теоретична і практична цінність отриманих результатів роботи;

відомості про апробацію результатів дослідження та їхнє практичне використання (якщо вони є);

публікації (якщо є);

3-4 положення, що виносяться на захист.

Доповідь, як правило, починається наступними словами: "Шановний голово, шановні члени Державної екзаменаційної комісії, присутні! Вашій увазі пропонується короткий виклад кваліфікаційної роботи, виконаної на тему ”….”

У структурній частині доповіді ”Актуальність теми” слід коротко, двома-трьома реченнями викласти актуальність теми.

Об'єкт дослідження – це процес чи явище, яке створює проблемну ситуацію та обране для вивчення. Об'єкт і предмет дослідження рекомендується формулювати одним-двома реченнями. Наприклад, стосовно фінансів об'єктом може бути фінансове планування металургійних підприємств Донбасу.

Предмет дослідження міститься в межах об'єкта. У вказаному прикладі зазначаємо: ”Предметом дослідження є теоретичні і методичні основи формування фінансового планування металургійних підприємств”.

У структурній частині ”Мета даної роботи” одним реченням викладають сутність мети дослідження і те, що це дослідження дасть (забезпечить для конкретної галузі науки, наприклад, для економіки, її теорії тощо. Нижче необхідно викласти основні задачі дослідження. Їх, як правило, чотири-шість. Вони можуть бути представлені у наступній редакції: ”Для досягнення поставленої мети в кваліфікаційній роботі вирішено такі основні завдання:

проаналізовано... процеси...

розглянуто...

узагальнено...

виявлено...

сформульовано...

обґрунтовано...

аргументовано...

здійснено...

побудовано...

визначено... і ряд інших".

Далі необхідно кількома реченнями охарактеризувати основні методи дослідження із зазначенням, при розгляді (аналізі) якого явища (предмета) були використані і які саме методи аналізу, синтезу, узагальнення й т. і.

Нижче формулюється найголовніше – основний зміст роботи. У структурній частині доповіді ”Теоретична цінність результатів дослідження” коротко, бажано одним реченням, потрібно сформулювати сутність підходу, що розроблений у роботі. Наприклад, теоретична цінність результатів дослідження полягає в пропозиціях щодо удосконалювання певних форм і методів фінансового управління промисловими підприємствами (процесами, явищами і т.ін.).

Що стосується практичної цінності результатів дослідження, то про неї варто також сказати коротко. Наприклад, стосовно фінансів підприємств ця частина доповіді може звучати так:

ця частина доповіді може звучати так: ”Розроблені практичні рекомендації можуть бути використані у фінансовій діяльності промислових підприємств, що буде сприяти їхній адаптації до нових умов господарювання і забезпеченню одержання очікуваного прибутку”.

Основні положення роботи доповідалися на... (далі йде перерахування науково-практичних семінарів, конференцій тощо, із зазначенням їхньої назви, дати проведення, місця).

Рекомендації автора (якщо є довідка про впровадження) використані... (рік, місто, підприємство).

Закінчується доповідь підсумковим абзацом, складеним за висновками дипломної роботи: "Таким чином, на захист виносяться:

а) аналітичні докази...;

б) теоретичні розробки...;

в) методичні підходи до...;

г) методи вдосконалення або якісного поліпшення..."

У цьому абзаці лаконічно, без пояснення відзначити те нове, що заслуговує на увагу.

Завершальні слова: “Доповідь закінчено, дякую за увагу”

У тексті доповіді повинні бути посилання на роздавальні матеріали, оскільки вони більш повно та наочно переконують слухачів у логічності проведення дослідження.