Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programma_dek.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Т е м а 5. Кримінальна відповідальність та її підстави

Поняття кримінальної відповідальності та її реалізація. Поняття позитивної, негативної (ретроспективної) відповідальності. Підстави кримінальної відповідальності: правова, фактична. Кримінальна відповідальність і кримінальне покарання. Дискусійні питання відносно початку, змісту та реалізації кримінальної відповідальності.

Тема 6. Склад злочину та його види

Поняття та значення складу злочину. Функції складу злочину: фундаментальна, процесуальна, розмежувальна, гарантійна.

Елементи складу злочину та їх ознаки. Обов’язкові та факультативні ознаки складу злочину. Види ознак складу злочину: конкретно визначені, оціночні, постійні, перемінні. Види складів злочину. Види складів злочину за ступенем суспільної небезпеки (основний, кваліфікований, особливо кваліфікований, привілейований). Види складів злочину в залежності від способу описання злочину в законі (простий, складний). Види складів злочину залежно від конструкції: злочин з формальним, матеріальним, усіченим складом злочину.

Склад злочину і кваліфікація злочину.

Т е м а 7. Об’єкт злочину

Поняття об'єкта злочину. Розвиток кримінально-правової науки щодо визначення поняття та змісту об’єкту злочину. Класифікація (види) об'єктів злочину по “вертикалі”: загальний, родовий, безпосередній об’єкти. Види складів злочину по “горизонталі”: основний (головний) і додатковий безпосередні об'єкти. Види додаткового безпосереднього об’єкту: додатковий необхідний та додатковий факультативний об’єкт.

Поняття предмета злочину та його місце у структурі складу злочину. Поняття потерпілого від злочину та його кримінально-правове значення.

Т е м а 8. Об’єктивна сторона злочину.

Поняття об'єктивної сторони злочину. Ознаки складу злочину, які характеризують об'єктивну сторону: обов'язкові та факультативні. Суспільно небезпечна дія чи бездіяльність (діяння) як зовнішні акти поведінки людей, які вчинюються в реальній дійсності.

Поняття та ознаки дії у кримінальному праві. Поняття та ознаки бездіяльності. Суспільно небезпечні наслідки як ознака об'єктивної сторони злочину; поняття суспільне небезпечних наслідків, їх види та значення у кримінальному праві.

Причинний зв'язок у кримінальному праві та його значення. Встановлення причинного зв'язку за наявності так званих особливих умов з боку потерпілого. Особливості причинного зв'язку при злочинній бездіяльності.

Спосіб, знаряддя, засоби, обставини, місце, час вчинення злочину як факультативні ознаки, що характеризують об'єктивну сторону злочину; їх значення. Спосіб, засоби, обставини, місце, час вчинення злочину як конститутивні (конструктивні) ознаки конкретного складу злочину; як кваліфікуючі ознаки; як обставини, що пом'якшують або обтяжують відповідальність при призначенні покарання.

Т е м а 9. Особа, яка підлягає кримінальній відповідальності (суб’єкт злочину)

Поняття суб'єкта злочину в кримінальному праві. Обов'язкові та факультативні ознаки суб'єкта злочину. Загальний і спеціальний суб'єкт злочину в кримінальному праві. Ознаки та види спеціального суб'єкта, його значення для кваліфікації злочину. Загальний та знижений вік кримінальної відповідальності. Осудність як обов'язкова ознака суб'єкта злочину. Поняття осудності та її значення, формула неосудності та її види. Формула неосудності за чинним Кримінальним кодексом України.

Поняття неосудності за кримінальним правом. Критерії неосудності. Кримінальна відповідальність обмежено осудних осіб (ст.20 КК).Застосування примусових заходів медичного характеру до неосудних осіб, які скоїли суспільно-небезпечне діяння. Обмежена осудність як підстава застосування примусових заходів медичного характеру.

Кримінальна відповідальність за злочини, вчинені у стані сп'яніння внаслідок вживання алкоголю, наркотичних засобів або інших одурманюючих речовин.

Спеціальний суб’єкт злочину. Відповідальність осіб за шкоду, спричинену тваринами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]