Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programma_dek.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Тема 8. Держава в політичній системі суспільства.

Поняття та структура політичної системи суспільства. Поняття, структура, методологічні основи аналізу політичної системи суспільства. Критерії визначення елементів політичної системи суспільства. Її основні суб’єкти: держава, політичні партії, рухи, громадські організації і об’єднання та інші. Політична свідомість. Право та інші соціальні норми як регулятивна основа політичної системи суспільства. Політичні відносини та політична практика. Види політичних систем. Співвідношення політичної, економічної, соціальної та правової системи в суспільстві. Функції та основні тенденції розвитку політичної системи Українського суспільства.

Об’єднання громадян в політичній системі суспільства: види, ознаки та функції. Загальна характеристика об’єднань громадян: політичних партій, рухів, громадських організації, об’єднань тощо. Їх співвідношення. Місце та роль об’єднань громадян в політичній системі суспільства. Взаємодія об’єднань громадян із державою.

Місце та роль держави в політичній системі суспільства. Її взаємодія з інститутами політичної системи (політичними партіями, громадськими організаціями, трудовими колективами тощо). Ознаки держави, що відрізняють її від інших організацій та установ суспільства. Держава та церква. Світська та теократична держави.

Тема 9. Громадянське суспільство та правова держава.

Характер зв’язку та форми взаємодії держави та суспільства. Поняття суспільства в широкому та вузькому значеннях. Співвідношення держави та суспільства. Форми взаємодії держави та суспільства. Механізм взаємодії держави та суспільства.

Поняття, ознаки та структура громадянського суспільства. Громадянське суспільство: поняття та ознаки. Генезис поняття „громадянське суспільство” в історії теоретичної правової думки. Рівні громадянського суспільства. Поняття та ознаки „середнього класу”. Ідея формування громадянського суспільства в Україні: теоретичні підходи та реальність.

Правова держава: основні принципи та умови формування. Виникнення ідеї правової держави і сучасне її розуміння. Принципи правової держави: найбільш повне забезпечення прав і свобод людини і громадянина, правове обмеження державної влади, розподіл влади, взаємна відповідальність держави та особи тощо. Співвідношення правової та соціальної держави. Проблеми становлення правової та соціальної держави в Україні.

Теорія розподілу влад. Історія виникнення теорії розподілу влад. Формування концепції розподілу влад в західноєвропейський правовій думці. Поняття системи розподілу влад у державі. Значення розподілу влад. Законодавча влада. Виконавча влада. Судова влада. Механізм взаємодії влад у сучасній демократичній державі. Система „стримань та противаг”. Розподіл влади як ознака правової держави.

Правовий статус людини та громадянина. „Людина”, „особа”, „індивід”, „громадянин”: співвідношення понять. Право та особа. Правовий статус особи: поняття, структура, види. Формально-юридичний та природно-правовий підходи до визначення правового статусу особи. Загальний, груповий та індивідуальний правовий статус особи. Правовий статус людини і громадянина в сучасній Україні як правовій та соціальній державі.

Основні права і свободи людини та громадянина. Співвідношення понять „основні права і свободи” та „конституційні права і свободи” людини і громадянина. Класифікація основних прав і свобод: плюралізм думок. Гарантії прав і свобод особи: поняття та види. Дотримання та захист прав і свобод людини і громадянина – обов’язок держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]