Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programma_dek.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Розділ 3. Загальна теорія права.

Тема 10. Поняття, походження та сутність права.

Основні сучасні підходи до розуміння права. Теоретичні основи праворозуміння в юриспруденції. Суб’єкт праворозуміння. Об’єкт праворозуміння. Зміст праворозуміння. Природно-правовий підхід до розуміння права. Позитивістський підхід. Соціологічна теорія права. Інші сучасні підходи до розуміння права.

Об’єктивне та суб’єктивне право. Особливості розуміння терміну „право” в сучасній юриспруденції. Поняття та ознаки об’єктивного права. Поняття та особливості суб’єктивного права. Співвідношення об’єктивного та суб’єктивного права.

Об’єктивні властивості та ознаки права. Поняття та визначення права. Методологічні підходи до аналізу природи права. Нормативність, загальнообов’язковість, формальна визначеність, системність та інші ознаки і об’єктивні властивості права. Класове, загальносоціальне, релігійне, національне, расове у сутності права.

Походження та шляхи формування права. Загальна характеристика норм додержавного періоду. Особливості виникнення права. Переростання мононорм у норми звичаєвого права. Основні шляхи формування правових норм.

Співвідношення економіки, політики та права. Проблема взаємовідношення економіки, політики та права у державі. Відносна самостійність держави. Значення права у становленні ринкових відносин. Правове стимулювання в умовах ринкових відносин. Співвідношення політики і права у регулюванні соціальних інтересів.

Тема 11. Право в системі соціального регулювання.

Соціальні норми: поняття, види, ознаки. Система регулювання відносин у суспільстві: індивідуальний, соціальний та нормативний рівень. Соціальні та технічні норми, їх поняття, особливості та взаємозв’язок. Техніко-юридичні норми. Їх місце та роль у правовому регулюванні. Єдність та класифікація соціальних норм. Норми права, моралі, релігійні, політичні, естетичні, корпоративні та інші норми, звичай та звичаєве право.

Співвідношення норм права та інших соціальних норм. Співвідношення права і моралі: єдність, відмінність, взаємодія. Протиріччя між правом і мораллю та шляхи їх подолання. Роль права у розвитку та закріпленні моральних основ суспільства. Значення моралі у підвищенні правової культури і формуванні поваги до права.

Тема 12. Правосвідомість та правова культура.

Поняття, структура, види, рівні та функції правосвідомості. Поняття правосвідомості. Місце та роль правосвідомості у системі форм суспільної свідомості. Взаємозв’язок з політичною, економічною, моральною, релігійною та іншими формами свідомості. Структура правосвідомості. Правова психологія та правова ідеологія. Види та рівні правосвідомості. Індивідуальна, групова, масова правосвідомість. Повсякденна, професійна, наукова правосвідомість. Взаємодія права та правосвідомості. Функції правосвідомості.

Поняття та види правової культури. Форми правового виховання. Поняття, основні риси і функції правової культури. Структура правової культури суспільства та особи. Рівень розвитку правової культури суспільства. Правовий нігілізм та правовий ідеалізм. Правове виховання: поняття, форми і методи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]