Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_ksh-1_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

Лабораторна робота 6 формування та генерування цифрових сигналів

1. Мета

Ознайомлення з принципами побудови та функціонування схем часової затримки, формування та генерування цифрових сигналів.

2. Завдання по лабораторній роботі

2.1. Дослідження схем затримки сигналів.

2.1.1. На виході генератору отримати прямокутні імпульси з наступними параметрами: Amplitude = 4 V, Duty Cycle= 50, Frequency = 10 kHz

2.1.2. Дослідити схему затримки – SZ з буферним елементом LS*(елементом, що не інвертує) на виході (рис. 1) за допомогою RC-ланцюга, що інтегрує. Зняти та занести у звіт осцилограми Uin, Uс и Uout при різних значеннях С. Визначити та занести у звіт значення tз10, tз01 для кожного випадку. Порівняти отримані значення з очікуваними. Очікувані значення tз10, tз01 вказати у звіті.

*

SZ

Щоб встановити буферний елемент типу LS, необхідно два рази натиснути на елемент, далі у вікні "Library" вибрати "ttl" та у вікні "Model" – "LS", потім натиснути кнопку "Accept".

Рисунок 1

2.1.3. Дослідити схему затримки SZ з елементом, що інвертує, на виході (рисунок 2). Виконати всі ті ж дії, що й у підрозділі 2.1.2.

Рисунок 2

де: R = 5 + Ni (k), С = 5 + Ni (pF),

Ni – порядковий номер студента або бригади.

2.1.4. Створити у пакеті EWB 5.12 свій "макрос" схеми затримки з ім'ям "SZ".

Для створення складного елементу (наприклад, з ім'ям SZ) необхідно виділити ті елементи, які він буде включати. Далі вибрати меню "Circuit  Subcircuit" (або натиснути Ctrl+B). З'явиться наступне діалогове вікно, де потрібно:

Рекомендовані параметри осцилографу:

  • Time Base = 0.01 ms/div

  • Channel A = Channel B = 5 V/div

  • Channel A: Y Pos = 1.00

  • Channel B: Y Pos = –1.00

  • Синхронізацію осцилографу здійснити каналом "A", для чого на лицевій панелі осцилографу у вікні "Trigger" натиснути кнопку "A".

2.2. Дослідження схем формувачів.

2 .2.1. Зібрати схему, вказану на рис.3, використавши макрос "SZ". У звіті привести внутрішню структуру елементу затримки (тобто SZ), а також осцилограми з точок 1 та 2, 1 та 3, 1 та 4 (осцилограми знімати з однаковими параметрами осцилографу).

Рисунок 3

2.2.2. Параметри генератору:

  • Amplitude= 4 V

  • Duty Cycle= 50

  • Frequency= 1 MHz

Рекомендовані параметри осцилографу:

  • Time Base = 0.10 s/div

  • Channel A = Channel B = 5 V/div

  • Channel A: Y Pos = 1.00

  • Channel B: Y Pos = –1.00

  • Синхронізацію осцилографу здійснити каналом "A", для чого на лицевій панелі осцилографу у вікні "Trigger" натиснути кнопку "A".

2.2.2. Перевірити працездатність формувача при зменшенні тривалості вхідних імпульсів. Для цього, зменшуючи тривалість імпульсів, визначити та занести у звіт мінімальну тривалість імпульсів, при якій форма вихідного імпульсу не змінюється. Вказати, до чого призводить подальше зменшення тривалості вхідного імпульсу.

2 .2.3. Зібрати схему, вказану на рис.4. Привести у звіті осцилограми з точок 1 та 2, 1 та 3, 1 та 4 (осцилограми знімати з однаковими параметрами осцилографу).

Рисунок 4

2 .2.4. Зібрати схему, яка вказана на рис.5

Рисунок 5

2.2.6. Зняти та занести у звіт осцилограми у точках схеми Uin та U", Uin та Uout (осцилограми знімати з однаковими параметрами осцилографу). Визначити та вказати у звіті тривалість вихідного імпульсу та перепад вхідного сигналу, з котрим він з'являється.

2.3. Дослідити схеми формувачів імпульсів довільної тривалості.

2.3.1. Зібрати схему, вказану на рис.6.

2.3.2. Виконати пункт 2.2.2.

Рисунок 6

2.3.2. Зняти та занести у звіт осцилограми у точках схеми Uin та U', Uin та Uout (осцилограми знімати з однаковими параметрами осцилографу). Зменшуючи тривалість імпульсів на виході генератору, встановити, починаючи з якої величини тривалість імпульсів на обох виходах RS-тригера буде однаковою. Результат вказати у звіті.

2.3.3. Зібрати схему, вказану на рис.7.

2.2.5. Виконати пункт 2.2.2.

Р исунок 7

2.2.6. Зняти та занести у звіт осцилограми у точках схеми Uin та U', Uin та U", Uin та Uout (осцилограми знімати з однаковими параметрами осцилографу).

2.2.7. Дослідити схеми формувачів, які змінюють тривалість вхідних імпульсів.

2.2.8. Зібрати схему, вказану на рис.8.

2 .3.2. Виконати пункт 2.2.2.

Рисунок 8

2.3.4. Зняти та занести осцилограми у точках схеми Uin та U', Uin та Uout (осцилограми знімати з однаковими параметрами осцилографу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]