Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НПАОП 63.21-1.25-07 ПРАВИЛА ОХОРОНИ ПРАЦІ.rtf
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

3.4. Вимоги безпеки під час виконання робіт із застосуванням пересувної рейкозварювальної машини (прзм)

3.4.1. Роботи із застосуванням пересувних рейкозварювальних машин виконуються на колії, закритій для руху поїздів відповідно до вимог чинного законодавства.

3.4.2. Перед початком роботи корпуси всіх механізмів з електроприводом заземлюються на металеву раму ПРЗМ, на заземлювальний затискач відповідно до вимог НПАОП 40.1-1.21-98.

3.4.3. Огляд устаткування, що знаходиться під платформою ПРЗМ, слід виконувати при загальмованій платформі та підкладених не менше двох гальмових башмаків.

На час огляду електрошафи повинні бути закриті.

3.4.4. Перед зварюванням стика рейкозварювальна машина має бути загальмована і під колісні пари підкладені гальмові башмаки.

3.4.5. Не дозволяється під час транспортування пересувної рейкозварювальної машини знаходитись обслуговувальному персоналу та іншим особам на відкритій частині платформи.

3.4.6. Не дозволяється під час підіймання або опускання зварювальної головки виконувати будь-які роботи на стику рейок, а також знаходитися в зоні поширення іскор і часток розплавленого металу.

3.4.7. У разі проходу поїзда по сусідній колії робота рейкозварювальної машини має бути припинена.

3.4.8. Під час переміщення рейкозварювальної машини по фронту робіт на відстань до 25 м зварювальна головка має бути піднята над рівнем головки рейки на 40-50 мм.

У разі переміщення на більшу відстань зварювальна головка встановлюється на платформу та закріплюється.

3.4.9. Не дозволяється під час підтягування рейок або рейко-шпальної решітки із застосуванням тягових лебідок знаходитися на відстані ближче 10 м від натягнутого каната.

3.4.10. Машиністу ПРЗМ слід знаходитися в кабіні машини і не брати безпосередню участь у роботах, які виконує зварювальна бригада.

3.4.11. Шлангові проводи електроінструменту підключаються до джерела живлення через штепсельні вилки.

3.4.12. Після закінчення зварювальних робіт від’єднання заземлювальних пристроїв дозволяється тільки після зняття напруги з електроінструменту та механізмів з електроприводом.

3.5. Вимоги безпеки під час термітного зварювання

3.5.1. Терміт, термітні сірники, тиглі-форми мають зберігатися в сухому приміщенні, що зачиняється на замок, та видаватися перед початком роботи бригадирові зварників із зазначенням їх кількості.

3.5.2. Термітне зварювання рейок слід виконувати об'єднаною бригадою, до складу якої входить бригада монтерів колії з 3-5 чол. (залежно від обсягів робіт), керована майстром шляховим, і група зварників у складі 2-3 чол.

Керівником об'єднаної бригади є майстер шляховий, а відповідальним за безпеку зварювальних робіт – керівник бригади зварників.

3.5.3. Запасні термітні патрони мають знаходитися в робочій сумці окремо від термітних сірників, що повинні бути в заводському упакуванні.

3.5.4. Окремі операції – околка грата, обробка стиків шліфувальною машиною – дозволяється виконувати в зоні зварювання бригадою монтерів колії, забезпеченою термостійким спецодягом та захисними окулярами під наглядом зварника.

3.5.5. Не дозволяється перебування людей у зоні зварювання під час і після попереднього нагрівання, установлення тигля-форми і надходження сплаву в рейковий стик та остигання стику.