Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент_ЖКГ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
240.64 Кб
Скачать

6.Основні завдання менеджера в організації діяльності підприємства жкг.

У сучасному розумінні менеджер — це керівник або керуючий, який займає постійну посаду й наділений повноваженнями в області прийняття рішень з конкретних видів діяльності фірми, що функціонує в ринкових умовах. Передбачається, що прийняті менеджером рішення є обґрунтованими й виробляються на базі використання новітніх методів керування. Менеджмент нерозривно пов'язаний з людьми, зайнятими керуванням. У порівнянні з іншими видами праці в організації, їхня праця має ряд особливостей, що виражаються в характері самої праці, його предметі, результатах і застосовуваних коштах. Специфіка розв'язуваних завдань визначає переважно розумовий, творчий характер управлінської праці, у якій постановка цілей, розробка способів і прийомів їхнього досягнення, а також організація спільної діяльності становлять головний сенс і зміст. У керівників особливий предмет праці — інформація, перетворюючи яку, вони приймають рішення, необхідні для зміни стану керованого об'єкта. Тому як знаряддя праці менеджерів виступають, насамперед, засоби роботи з інформацією. Результат же їхньої діяльності оцінюється за досягненням поставлених цілей. Щоб виконувати свої складні й відповідальні функції, менеджери повинні мати спеціальні знання й використати їх у повсякденній роботі з керування підприємством. Важливим фактором підвищення результативності менеджменту є поділ праці менеджерів, тобто спеціалізація управлінських працівників на виконанні певних видів діяльності (функцій), розмежування їхніх повноважень, прав і сфер відповідальності. Відповідно до цього, в організаціях виділяють наступні види поділу праці менеджерів: функціональне, структурне, технолоp;0o0гічне, професійно-кваліфікаційне.

7.Нові підходи у формуванні тарифної політики на підприємствах ЖКГ.

Передбачаються такі підходи у формуванні тарифної політики:

-надання з місцевих бюджетів одноразової фінансової допомоги

-спрощення процедури реєстрації

-надання допомоги на обладнання будинків приладами обліку

-фінансування робіт з капітального ремонту і розроблення статуту управління житловим фондом;

разом з цим передбачається вдосконалення системи управління шляхом створення служб єдиного замовника , керуючих житловим фондом організації. Завдяки цьому очікується створення умов для покращення якості житлово-комунального обслуговування та якості утримання житлових будинків.

8.Сутність управління житлово-комунальним комплексом.

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування не вживають необхідних заходів щодо здійснюється робота над створенням законодавчого та нормативного підгрунтя для розгортання будівництва соціального житла та житла, доступного для широких верств населення. Органами місцевого самоврядування не розпочато роботу щодо забезпечення такого будівництва земельними ділянками відповідного рівня.

Практично не проводиться робота щодо заміни та теплової реабілітації застарілого житла.

Повільно розгортається формування потужних вітчизняних будівельних компаній, здатних у повному обсязі забезпечити інвестиційні наміри забудовників.

Не спостерігається відчутних зрушень у реформуванні житлово-комунального господарства.

Фінансовий стан галузі залишається складним.

Значною є заборгованість підприємств галузі за енергоносії.

Заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах галузі.

Погіршується технічний стан комунальної інфраструктури. Старіє житловий фонд. Значна його частина потребує теплової санації та реконструкції. Кількість ветхих та аварійних житлових будинків збільшилась. Майже кожен третій ліфт відпрацював встановлений термін експлуатації і потребує модернізації або заміни.

Рівень зношеності трамваїв та тролейбусів становить 81%.

Половина вулиць та доріг у населених пунктах вимагають термінового капітального або поточного ремонту покриття проїжджої частини. Понад 15 відсотків мостів та шляхопроводів перебувають в аварійному стані.

Місцевими органами виконавчої влади не забезпечено прозорості встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги. oi

Сутність управління ЖК комплексом полягає у цілеспрямованому впливі на управлінський об’єкт за умов раціонального використання ресурсів починаючи від розробки завдань формулювання та керівної системи.

Для цього управлінська система ЖК комплексу виглядає як обєднання обов’язків, ролей, загальних та специфічних функцій зокрема:

1.Створення «виробничої єдності з існуючих ресурсів»

2.Аналіз перспектив розвитку та підвищення якості кінцевого продукта.

3.Функції регулятивного впливу:

-визначення цілй і її реалізація

-уздження роботи колективу

-організація процесів виробництва

-навчання кадрів і тд.

9.Обєднання співвласників багатоквартирних будинків, як інновація в реформуванні ЖКГ.

Зі створенням ОСББ у мешканців будинків виникає почуття господаря свого житла, зникає байдужість. На сьогоднішній день будинки в яких створено ОСББ біля 3-х -4-х років тому, вже значно відрізняється по рівню технічного етапу від іншого житла територіальних громад.

З метою стимулювання створення ОСББ за рахунок обласного та місцевих бюджетів здійснюються заходи щодо встановлення приладів обліку теплової енергії, холодної та гарячої води в будинках, де створюються  ОСББ.

10.Тенденції розвитку кадрового менеджменту на підприємствах ЖКГ.

Кадровий менеджмент - це менеджмент, направлений на розвиток і ефективне використовування кадрового потенціалу компанії.  В кадровому менеджменті виділяють: оперативний рівень, на якому домінує безпосередньо кадрова робота; тактичний рівень, на якому домінує управління персоналом; стратегічний рівень, на якому домінує управління людськими ресурсами; політичний рівень - розробка і контроль над реалізацією кадрової політики. Принципами кадрового менеджменту: дотримання законодавства про працю; забезпечення умов для впорядкування складу персоналу і мінімізації звільнень, що допоможе досягти стабільної роботи і матиме позитивний імідж на ринку; облік поточної і прогнозованої потреби організації в персоналі; дотримання балансу інтересів організації і її працівників; залучення до співпраці всіх працівників організації для створення згуртованого колективу. Ефективний кадровий менеджмент передбачає виконання таких ключових заходів:•·        підбір персоналу і формування бази кадрового потенціалу на основі використання сучасних технологій і методів роботи;•·        управління корпоративним навчанням;•·        управління ефективністю. На основі оцінки  ефективності діяльності співробітників керівництво може застосовувати методи управління  винагородами;•·        управління винагородами. Передбачають надання працівникам різноманітних стимулів (матеріальних і нематеріальних) в залежності від ефективності праці..

11.Методика планування чисельності і складу працівників підприємств ЖКГ.Для досягнення максимальної ефективності роботи підприємства чисельність працюючих на ньому має бути оптимальною.Достатня забезпеченість підприємств робітниками, що мають необхідні знання та навички, раціональне використання їх, високий рівень продуктивності праці, мають велике значення для повного переліку надання послуг та підвищення їх ефективності та якості. Від забезпеченості персоналом та ефективності використання його залежить обсяг та вчасність виконання всіх робіт та послуг, ступінь використання технічного обладнання, прозорість фактичного надання послуг.

12.Наведіть короткий опис внутрішньо будинкових мереж.

Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва в межах компетенції розглянуто звернення стосовно оплати витрат на обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Тому відповідно, пунктом 7 наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 06.03.2002 N 47 ( v0047241-02 ) "Про затвердження Методичних рекомендацій з планування, обліку та калькулювання собівартості робіт (послуг) на підприємствах і організаціях житлово-комунального господарства" встановлено, що витрати на обслуговування внутрішньобудинкових мереж та обладнання, в тому числі приладів обліку та регулювання споживання води та теплової енергії, включаються до складу квартирної плати.

Враховуючи викладене, слід зазначити, що витрати на обслуговування внутрішньобудинкових систем водо-, теплопостачання, водовідведення, зливної каналізації відшкодовуються за рахунок квартирної плати.

Тому, наданий у зверненні, щодо виключення витрат на обслуговування внутрішньобудинкових систем водо-, теплопостачання, водовідведення, зливної каналізації з квартирної плати є безпідставним.

Стосовно питання можливості передачі внутрішньобудинкових мереж на баланс підприємства, яке надає комунальні послуги, слід зазначити, що дане питання не відноситься до компетенції Держпідприємництва України і для його врегулювання необхідно звернутися до Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства.

13.Як впливає розподіл відносин у виробництві та наданні послуг на процес формування ринкових відносин у сфері ЖКГ?

14.Назвіть вимоги об'єктивного аналізу експлуатаційних витрат підприємств житлового господарства.

15.Що є об'єктом регулювання діяльності водо-каналізаційного господарства?

Організації по експлуатації водопровідних розподільних мереж і розподіленню води на комунально-побутові потреби і населенню, організації по експлуатації каналізаційних мереж (з очисними спорудами) для комунально-побутових потреб

16.Надайте оцінку стану житлового комплексу наведену у Програмі реформування ЖКГ.

Результати аналізу сучасного незадовільного стану об'єктів життєзабезпечення населених пунктів свідчать, що проблеми у сфері житлово-комунального господарства не тільки залишаються нерозв'язаними, а значно загострилися, особливо в останні роки. Це зумовлює необхідність проведення структурних реформ, які дадуть змогу створити нову економічну модель експлуатації та розвитку житлового фонду, забезпечити його надійне і високоякісне обслуговування з урахуванням інтересів споживачів.

Вирішення цього питання потребує удосконалення підходів до фінансового забезпечення виконання Програми, приведення її у відповідність із загальнодержавними пріоритетами, забезпечення додержання ефективного використання бюджетних коштів під час реалізації державної політики, розроблення ефективного механізму залучення позабюджетних коштів, зокрема коштів міжнародних фінансових установ та донорських організацій, для формування житлового фонду і реформування житлово-комунального господарства в рамках розвитку публічно-приватного партнерства.

17.Опишіть структуру та зміст Програми реформування галузі.

Загальнодержавна програма реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2008 - 2012 роки спрямована на розв'язання проблем, що існують у сфері житлово-комунального господарства. Реформування цього сектору національної економіки, забезпечення його сталого, динамічного та збалансованого розвитку є пріоритетом державної соціальної політики, яка спрямована на задоволення потреб держави, регіонів та окремих територіальних громад.

1. Основними завданнями Програми є:

1) формування нової житлової політики, орієнтованої на потреби людини та її можливості

2) удосконалення системи державного регулювання діяльності природних монополій на ринку комунальних

3) створення розвинутого конкурентного середовища на ринку обслуговування житла

4) удосконалення законодавчого регулювання діяльності на ринку житла і житлово-комунальних послуг, розроблення стандартів якості надання послуг та забезпечення контролю за їх додержанням;

5) оптимізація ресурсоспоживання у житловому фонді

6) модернізація комунальної інфраструктури шляхом впровадження енергоефективних технологій та обладнання

7) удосконалення метрологічного забезпечення ведення обліку та визначення якості енергоносіїв (теплової енергії та води);

8) забезпечення державного та громадського контролю за якістю житлово-комунальних послуг, насамперед у частині забезпечення населення високоякісною питною водою;

9) реформування та розвиток сфери поводження з твердими побутовими відходами шляхом створення умов для надання високоякісних послуг з вивезення та переробки таких відходів шляхом використанням сучасних методів і технологій із зменшенням екологічного навантаження на навколишнє природне середовище та здоров'я людини;

10) подолання корупції в галузі шляхом установлення порядку надання житла, організації публічного контролю з боку держави та органів місцевого самоврядування;

11) залучення громадськості до процесів формування житлової політики та реформування житлово-комунального господарства

18.Назвіть суть головних проблем розвитку житлової сфери.

Специфічність житлового господарства як підгалузі ЖКГ полягає в особливостях його розвитку, а саме:

- послуги ЖКГ надаються за місцями проживання та за місцями роботи й відпочинку людей, вони спрямовані на задоволення першочергових потреб населення і життєво необхідні людям. Від якості послуг, стану житлових будинків, комунікаційних мереж залежить не тільки зручність проживан­ня, а іноді здоров'я і життя людей. Для ефективної роботи в сфері надання послуг з обслуговування житла необхідна взаємоузгодженість діяльності житлових і комунальних підприємств у вигляді єдиного технологічного ланцюжка;

- працівниками ЖЕО обслуговуються великі площі, виконуються різні види робіт, що пов’язані з обслуговування великої кількості бу­динків на досить значній території. Все це зумовлює складність контролю за кількістю і якістю їх роботи, витрати ресурсів;

- контроль з боку держави за рівнем послуг – оскільки не­можливо жити без споживання послуг, пов’язаних з обслуговуванням та утриманням житлового фонду для більшості людей і піклування держави про рівень життя населення. У світовій практиці прийнято, що держава здійснює контроль за відпо­відністю житла і якістю житлово-комунальних послуг. Зви­чайно, рівень вимог до житла в різних країнах різ­ний. Наприклад, середній рівень забезпеченості житловою площею на 1 людину в Україні - 21 кв. м, в Європі – З0 - 35 кв. м, в США - до 45 кв. м. При цьому в Україні встановленому санітарному нормативу - 21 кв. м на 1 людину не відповідають умови проживання 17 млн. осіб;

- невідповідність житла вимогам, які висуваються до житлових приміщень — недостатні площі квартир, не­зручність планування, недостатність благоустрою, низькі тепло- і вологостійкість, погана звукоізоляція, недостатній набір комунальних послуг: такі недоліки або частина з них характерні для більшості багатоквартирних будинків Кожен третій житловий будинок потребує капітального ремонту, 0,5 % житлових будинків знаходяться у ветхому чи аварійному стані. Має місце низька забезпе­ченість житлом — черга на житло більше 1,5 млн. осіб, невисокий рівень житлового будів­ництва;

- технічна відсталість галузі: у галузі експлуатуються великі об'єкти основних засобів, котрі потребують значних витрат на ремонти і відновлення, а фінансування не виста­чає. Кількість повністю амортизованих основних засобів в 1,5—2 рази більше, ніж у інших галузях Нераціональне використання ресурсів пов'язане із зазначеною технічною відсталістю галузі;

- невизначеність питань власності нині обумовлена про­цесом приватизації і стосується в першу чергу житлового фонду. Приватизація житла зумовила ситуацію, коли влас­никами приватизованих квартир в житловому будинку є їхні мешканці, при цьому власником бу­динку залишається територіальна громада, а утримується будинок на балансі житлової організації. Вирішення питань власності на житло — одне з важливих завдань економіки житлово – комунального господарства.

Особливості та сучасний стан галузі житло­вого господарства дають змогу зробити висно­вок про те, що галузь працює в складних умовах дефіциту коштів.

19.Визначте які „вузькі місця" обумовлюють потребу реорганізації житлового господарства.

«Вузьким місцем» називають невідповідність потужностей окремих устаткування потужностям відповідних підрозділів, де встановлена потужність усього підприємства, цеху.

20.Назвіть послуги ЖКГ, які можуть бути ліцензовані.

Видача ліцензій може бути таким послугам, як: - централізоване водопостачання та водовідведення; - виробництво теплової енергії;

- постачання теплової енергії.

21.В чому суть впровадження Міжнародних стандартів якості у сферу ЖКГ.

Міжнародний стандарт якості є одним із важелів управління житлово-комунальним господарством, відіграє значну роль у виробництві конкурентоспроможної продукції для ЖКГ сприяє підвищенню якості послуг, які надаються ЖКГ, захисту навколишнього середовища, ощадному використанню ресурсів, забезпечує безпечність продукції та послуг.

Міжнародний стандарті якості в житлово-комунальному господарстві, як один із видів діяльності ЖКГ, передбачає розроблення, видання та впровадження нормативних документів, що встановлюють положення для загального і багаторазового застосування з метою розв'язання наявних чи можливих проблем галузі.

Суттєва перевага полягає у підвищенні відповідності продукції, процесів та послуг в ЖКГ, їхньому функціональному призначенні, усуненні бар'єрів у торгівлі та сприянні науково-технічному співробітництву.

Наявність розвиненої системи Міжнародних стандартів ЖКГ дозволить виконувати й таку важливу функцію ЖКГ, як забезпечення технічного регулювання у галузі.

22.Яка роль інфраструктурного забезпечення у формуванні планів виробництва послуг ЖКГ?

Роль інфраструктурного забезпечення у формуванні планів виробництва послуг ЖКГ:

  1. Вичерпаний перелік послуг ЖКП, тарифи та складові на кожні з цих послуг, загальна вартість послуг.

  2. Порядок оплати за споживчі ЖК послуги.

  3. Порядок перерахунків розміру плати за ЖК послуги в разі їх надання не в повному обсязі і зниження якості.

  4. Порядок вимірювання обсягів та визначення якості наданих послуг.

  5. Порядок ремонту.

23.Надайте поняття „Внутрішня виробнича інфраструктура" підприємства ЖКГ. Внутрішня виробнича інфраструктура підприємства ЖКГ – це сукупність підрозділів, які прямо не беруть участі у створенні профільної (основної) роботи, але своєю діяльністю створюють необхідні умови для успішного функціонування основних виробничих підрозділів.

24.Які проблеми розвитку підгалузей благоустрою, шляхового господарства потребують негайного вирішення?Проблема благоустрою, шляхового господарства потребує негайного вирішення це проблема вулично-дорожньої мережі. Тому що значна кількість вулиць та штучних споруд не відповідає вимогам нормативів з експлуатації, становить загрозу безпечному дорожньому руху, про що свідчить досить велика кількість дорожньо-транспортних пригод, які виникають через незадовільний стан вулично-дорожньої мережі.

25.Визначте основні параметри ефективності транспортних засобів МЕТ.

У світовій практиці перевага надається першочерговому розвитку міського електротранспорту. За даними Міжнародного союзу громадського транспорту, більш як у 100 країнах світу проектуються, будуються або реконструюються трамвайні і тролейбусні лінії. При цьому значна увага приділяється використанню новітніх технологій, які дають змогу збільшувати швидкість і плавність руху, знижувати рівень шуму та інші негативні наслідки впливу на навколишнє природне середовище.

Достатній обсяг електроенергії, що виробляється в Україні, створює необхідні умови для подальшого розвитку інфраструктури міського електротранспорту як найбільш сучасного та екологічно чистого виду транспорту. Проте постійне скорочення парку трамвайних вагонів і тролейбусів спричиняє щорічне зменшення обсягів споживання електроенергії міським електротранспортом на 63-65 млн. кВт.г та одночасне збільшення обсягів споживання бензину і дизельного палива пасажирським автотранспортом на 70-75 млн. тонн на рік.

26.Визначте роль водо-каналізаційної системи у формуванні належної екологічної безпеки України.

27.Перелічіть принципи побудови організаційної структури управління підприємств теплоенергетики. Організаційна структура управління -- це форма поділу праці, що закріплює певні функції управління за відповідними структурними підрозділами апарата управління. У широкому розумінні задача менеджерів полягає в тому, щоб обрати ту організаційну структуру, яка найкраще відповідає цілям і задачам підприємства, а також внутрішнім і зовнішнім факторам, що впливають на неї. Найкраща структура -- це та, яка найкращим чином дозволяє підприємству ефективно взаємодіяти із зовнішнім середовищем, продуктивно і доцільно розподіляти і спрямовувати зусилля своїх співробітників і таким чином задовольняти потреби клієнтів і досягати своїх цілей із високою ефективністю.Принципи: 1. Принцип єдності мети передбачає наявність чітко сформульованої мети або цілей фірми.2. Принцип первинності функцій і вторинності структури: побудова організаційної структури повинна базуватися на виявленні складу та змісту функцій управління. 3. Принцип функціональної замкнутості підрозділів апарату управ­ління: коло завдань для кожного структурного підрозділу повинно бути чітко орієнтоване на досягнення мети управління з відповідної функції. 4. Простота організаційної структури: чим простіше та чіткіше побу­дована структура управління, тим легше персоналові зрозуміти і пристосуватися до даної форми управління та активно брати участь у реалізації мети фірми. 5. Принцип єдності розпорядництва: працівник повинен отримувати накази лише від одного начальника. 6. Визначення оптимальної норми керованості: кількість підлеглих, що підпорядковані одному керівникові, повинна бути обмеженою. 7. Встановлення оптимального співвідношення централізованих і де­централізованих форм управління: у всіх організаціях існує певний рівень децентралізації, оскільки абсолютна централізація практично неможлива. 8. Принцип зворотного зв'язку: завдяки цьому принципу забезпечується можливість здійснення постійного контролю за результатами функціонування системи та створюються умови для її коригування.

28.Назвіть складові, які є пріоритетними при розробці системи планів у житловому господарстві. систему планування як ціле- орієнтовану взаємозв’язану сукупність процесів планування, допов- нену виконанням функцій контролю результатів. Суб’єктами систе- ми планування в цьому розумінні є процеси планування й контро- лю, а результатами — інформація, відображена в планах і звітах. Водночас, елементами системи планування варто вважати керівників-управлінців та інших професіоналів, котрі, власне, і здійснюють відповідні планово-контрольні розрахунки, результати яких містяться у планах та звітах.

29.Визначте головні напрямки прискорення реформування галузі ЖКГ.

Головні напрямки прискорення реформування галузі ЖКГ:

1.Розмежування функцій власного житлового фонду, управляючої організації і підприємств-виробників послуг. Надання допомоги органам місцевого самоврядування у створенні служб замовника, керуючих будинків, будинкових комітетів. Сприяння збільшенню кількості об`єднань співвласників багатоквартирних будинків.

2.Створення умов для економічної привабливої діяльності надавачів та виконавців комунальних послуг у сфері житлового фонду, в тому числі шляхом впровадження роздрібних та оптових тарифів на комунальні послуги.

3.Прийняття регіональних програм реконструкції житлових будинків перших масових серій.

4.Запровадження іпотечного кредитування реконструкції житлових будинків перших масових серій, створення умов для залучення не бюджетних коштів на реконструкцію житла.

5.прийняття регіональних програм модернізації, ремонту та реконструкції ліфтів.

30.Визначте проблеми, які є пріоритетними для менеджера у ринкових умовах роботи підприємства. Формування ринкових економічних відносин в Україні і загострення конкуренції змушують керівників та менеджерів кардинально змінювати систему поглядів на управління підприємством у нестабільному та важкопрогнозованому зовнішньому середовищі. Головним завданням сучасного підприємства є адаптація не до самих змін ринкових умов функціонування, а до швидкості цих змін. Тому необхідною є така система управління, яка була б здатна адекватно і своєчасно реагувати на зміни як внутрішнього, так і зовнішнього середовищ. Формування конкурентоспроможного трудового потенціалу підприємства, що відповідає умовам внутрішнього та зовнішнього середовища його функціонування, дасть підприємству змогу виживати, розвиватися та досягати своїх цілей.

31. Назвіть принципи побудови державної житлово-комунальної політики.

Державна політика у сферах ЖК послуг базується:

1.Забезпечення раціональними ресурсами.

2.Створення та підтримання конкурентного середовища при виробленні та наданні ЖК послуг, забезпечення контролю у сфері діяльності природних монополій.

3.Забезпечення функціонування підприємств виконують ЖК послуг на умовах самофінансування.

4.Регулювання цін, тарифів на ЖК послуги з урахуванням досягнутого рівня соціально-економічного розвитку, природних особливостей, відповідного регіону та технічних можливостей.

5.Забезпечення рівня можливостей доступу до мінімальних норм ЖК послуг для споживачів незалежно від соціального, майнового стану, віку, місця перебування та фірми власності юридичних осіб.

6.Вирішення питань що до відповідного інформування споживачів що до норм кількості, якості, режиму надання ЖК послуг, контролю за дотриманням законодавством що до захисту прав споживачів ЖК послуг.

32.Визначте особливість планування у сфері житлового господарства.

Планування є однією з головних функцій житлового господарства. Стратегічні і тактичні плани підприємства і організації житлового господарства повинні бути спрямовані на:

1.Поліпшення якості послуг.

2.Забезпечення належного утворення та утримання житлового фонду.

3.Забезпечення збереження житлового фонду.

4.Підвищення рівня благоустрою житла і прибудинкових територій.

5.Раціональне використання ресурсів експлуатації та ремонту житлового фонду.

6.Найбільш повне задоволення потреб споживачів на житлово комунальні послуги. З урахуванням удосконалення і розвитку попиту споживачів на житлові послуги.

7юзабезпечення фінансової стабільності за умов формування фінансових ресурсів подальшого розвитку діяльності підприємства.

33.Наведіть структуру собівартості витрат водозабезпечення та водовідведення.

Структура собівартості витрат водо забезпечення та водовідведення групуються за такими елементами:

  • -матеріальні витрати;

  • -витрати на оплату праці;

  • -відрахування на соціальні заходи;

  • -амортизація основних фондів та нематеріальних активів;

  • -інші витрати.

34.Назвіть перелік функцій та завдань властивих системі теплозабезпечення.

В умовах здорожчання природного газу, який є наразі основним енергоносієм для опалення, питання теплозабезпечення будинків стає все більш гострим. Вартість опалення стає все тяжчим тягарем для сімейного бюджету. Це призводить до зниження купівельної спроможності населення, зростання соціальної напруги, рівня злочинності тощо. Переважна більшість багатоквартирних будинків є енергоНЕефективними. Особливо це стосується «хрущовок» з їхніми залізобетонними стінами і величезними віконними прорізами. Тепломережі і котельні теж переважно застарілі як морально, так і фізично. Будинки є енергоефективними. Віконні прорізи де можливо зменшені. Вікна енергозберігаючі як самі по собі, так і мають додаткове теплоізолююче обладнання. Стіни, дахи і підвали утеплені теплоізоляційними матеріалами (пінопласт, пінобетон, мінеральна вата,піноскло). Котельні і ТЕЦ , які працюють на газі, вугіллі і мазуті обслуговують не більше ніж 20 – 25 % загальної житлової площі усіх багатоквартирних будинків. Інші не менш як 75 – 80 % припадають на котельні, які працюють на відновлювальних енергоресурсах. Багато з таких котелень є індивідуальними для будинку і розташовані в підвалі або на першому поверсі або прибудові до будинку. Ті котельні, які не є індивідуальними для будинку мають тепломережу з ізольованих труб. Основна частина паливних ресурсів (подрібнена і пеллетована деревина) виробляється на спеціальних підприємствах, які складаються з технічного лісу, майстерень-пилорам для подрібнення деревини і екструдерів для виробництва пеллет. Технічні ліси складаються з порід дерев, які швидко ростуть. Інші джерела деревини – повалені вітром дерева і гілки, деревина отримана шляхом прорідження природніх лісів і лісосмуг, старі непотрібні меблі тощо. Також паливом є солома і горюче побутове сміття, яке мешканці будинків скидають в спеціальний контейнер або приносять прямо на котельню (якщо вона є індивідуальною для будинку). Попіл використовується як добриво або сировина для промисловості.

35.Назвіть фактори, які обумовили потребу у реформуванні сфери міського електротранспорту /МЕТ/.

Основними причинами кризового стану міського електротранспорту є нечітке визначення статусу, недосконалість законодавчої бази і структури управління експлуатаційними підприємствами, не вирішення питань фінансування і їх діяльності. Завдяки цьому назріла нагальна потреба у реформування МЕТ.

36.Визначте об'єкти менеджменту у діяльності ремонтно-будівельних служб.

На сучасному етапі розвитку національної економіки України використання надбань вітчизняного та зарубіжного менеджменту дасть змогу підприємцям та управлінцям забезпечити зростання ефективності діяльності організацій, підвищити якість інституційних та структурних змін, сприяти формуванню гнучкості шляхом нарощення здатності до адаптивності в умовах жорсткої конкуренції. З розвитком людства виникла необхідність забезпечувати його зростаючі потреби, що супроводжувалося зменшенням сировинних ресурсів. Цей процес передбачав підвищення ефективності всіх видів діяльності на засадах мінімізації витрат І оптимізації результатів, що зумовило поділ і спеціалізацію праці, тобто виникнення різновидів трудових процесів (функцій).

37.Що покладено в основу класифікації послуг ЖКГ?

Житлово-комунальні послуги поділяються за:

1) функціональним призначенням;

2) порядком затвердження цін/тарифів.

Залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на:

1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо);

2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо);

3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо);

4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Залежно від порядку затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги вони поділяються на три групи:

1)житлово-комунальні послуги, ціни/тарифи на які затверджують спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади;

2)житлово-комунальні послуги, ціни/тарифи на які затверджують органи місцевого самоврядування для надання на відповідній території;

3)житлово-комунальні послуги, ціни/тарифи на які визначаються виключно за договором (домовленістю сторін).

38.Визначте доцільність ліцензування житлово-комунальних послуг.

Орган ліцензування приймає рішення про видачу ліцензії або про відмову в її видачі у строк не пізніше ніж 10 робочих днів з дати надходження заяви про видачу ліцензії та документів, що додаються до заяви. Повідомлення про видачу ліцензії або про відмову у видачі ліцензії надсилається (видається) заявникові в письмовій формі протягом 3-х робочих днів з дати прийняття відповідного рішення. Суб'єкт господарювання, який має намір проводити ліцензування звертається до органу ліцензування із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії. Заява про видачу ліцензії залишається без розгляду, якщо: - заява подана (підписана) особою, яка не має на це повноважень; - документи оформлені з порушенням вимог Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності". Пільги при видачі ліцензії не враховуються.