Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет. рек. для практ бакалавр.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІНАНСІВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

ДОНЕЦЬКА ФІЛІЯ

КАФЕДРА ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВА

Плани семінарських і практичних занять

та методичні вказівки щодо самостійної роботи студентів

з дисципліни „Економіка підприємства”

(ЗА ВИМОГАМИ КРЕДИТНО – МОДУЛЬНОЇ СИСТЕМИ)

ДЛЯ СТУДЕНТІВ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ:

за освітньо – кваліфікаційний рівнем

БАКАЛАВРА

Галузь знань - 0501 ЕКОНОМІКА ТА ПІДПРИЄМНИЦТВО

Напрям – 6.030508 „ФІНАНСИ І КРЕДИТ”

6.030509 „ОБЛІК ТА АУДИТ”

Донецьк 2011

Економіка підприємства // Плани семінарських і практичних занять та методичні вказівки щодо самостійної роботи студентів з дисципліни „Економіка підприємства”– Донецька філія Українського державного університету фінансів і міжнародної торгівлі, м. Донецьк, 2011 р. – с. 139

Розробники: Мінгалеєва Л.М., старший викладач УДУФМТ, Лисенко Н.М., викладач вищої категорії.

Рецензент: Гордон М.В., к.е.н., викладач ДонТУ

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

економіки і права

Протокол № ___ від „___” ______ 20__р.

Зав. кафедрою ____ к.е.н., Васильєва В.В.

ЗМІСТ

  1. Навчальна програма дисципліни ………………………………….......…….. 4

  2. Навчально – тематичний план дисципліни ……………………………....... 14

  3. Розподіл балів, що присвоюються студентам …………………………....... 16

  4. План семінарських занять та методичні поради

щодо самостійної роботи........................................................................................18

5. Список літератури ………………………………………………………..…. 135

1. Зміст навчальної дисципліни Модуль 1. Підприємство у сучасній ринковій системі

Тема 1. Теорії підприємств і основи підприємництва

Місце та роль підприємства в економічній системі суспільства. Поняття підприємства та його ознаки. Місія і множинні цілі діяльності під­приємства. Головні напрями діяльності підприємства. Основні теорії (концепції) підприємств.

Загальна характеристика правового середовища функціонування підприємств. Юридичні акти, що слугують законодавчою базою функціонування підпри­ємства (організації). Статут підприємства. Колективний договір. Інші правові документи, що регулюють окремі напрями діяльності підпри­ємства.

Підприємницька діяльність як сучасна форма господарювання. Принципи здійснення. основні функції, і види підприємництва. Кла­сична та інноваційна моделі підприємництва. Основні організаційно-правові форми підприємницької діяльності. Загальна типологія виробничої і посере­дницької підприємницької діяльності. Підприємства фінансових інституцій. Формування належного підприємницького середовища. Державна політика активізації під­приємницької діяльності в Україні.

Підприємницькі договори (контракти, угоди) як визначальна правова форма партнерських взаємин. Структуризація і порядок укладання договорів. Типовий зміст, загальні та специфічні умови договору. Формування конкретних умов договору. Партнерські зв'язки та основні напрями співпраці партнерів. Форми співробітництва у сферах виробництва, товарообміну і торгівлі, фінансових відносин.

Сучасні тенденції розвитку міжнародних економічних відносин. Міжнарод­ний бізнес: поняття, суб'єкти, типи і види. Форми міжнародної підприємницької дія­льності. Регулювання міжнародної підприємницької діяльності.

Тема 2. Види підприємств, їх організаційно-правові форми

Практичне значення класифікації підприємств. Виокремлення підприємств за такими ознаками: мета і характер діяльності; форма власності майна; за часткою іноземного капіталу; правовий статус і форма господарювання; галузево-функціональний вид дія­льності; технологічна (територіальна) цілісність і ступінь підпорядкування; розміри за чисельністю працівників та обсягом валового доходу. Організаційно-правові форми створення підприємств. Особливості функціонування одноосібних, кооперативних, орендних підприємств та господарських товариств. Види господарських товариств. Акціонерне товариство як найбільш розвинута форма господарських товариств.

Об’єктивна обумовленість та економічно-соціальна доцільність різних за принципами і цілями об'єднання підприємств та організацій виробничої і невироб­ничої сфер діяльності. Сучасні форми добровільного та інституційного об'єднання підприємств та організацій. Мета їх створення, особливості та ефективність діяльності.

Тема 3. Зовнішнє середовище господарювання підприємств.

Поняття і складові компоненти зовнішнього середовища господарювання підприємств. Вплив зовнішнього оточення на діяльність підприємств.

Характеристика окремих суб’єктів мікросередовища. Особливості дії факторів мікросередовища підприємств. Макросередовище господарювання, його основні фактори та особливості їх дії. Природні, соціально-демографічні, науково-технічні, економічні, екологічні, політичні і міжнародні фактори макросередовища.

Вивчення і прогнозування зовнішнього середовища, його кількісна оцінка.