Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ_теорія.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

54. Види конкурентної боротьби. Внутрішньогалузева та міжгалузева конкуренція, суть та наслідки

Розрізняють два види конкуренції: Внутрішньогалузева – це конкуренція між окремими підприємцями всередині кожної галузі щодо одержання прибутку. Міжгалузева конкуренція здійснюється між виробниками даної галузі й виробниками інших галузей. Об'єктом є більш висока норма прибутку в тій чи іншій галузі, отже, і боротьба за вигідніше вкладення капіталу.

Наслідки конкурентної боротьби: Позитивні:підвищення якості продукції; зменшення витрат виробництва на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу; економія всіх видів ресурсів; постійне оновлення асортименту продукції. Негативні: витіснення дрібних товаро-виробників; диференціація товаро-виробників; посилення соціального та майнового розташування населення; загострення безробіття.

55. Принципи підприємницької діяльності.

Підприємництво - ініціативна, новаторська діяльність господарюючого суб'єкта, спрямована на пошук і знаходження найбільш оптимальних економічних рішень з метою одержання максимальної вигоди. Воно здійснюється на основі таких принципів: 1) вільного вибору підприємцем видів підприємницької діяльності; 2) самостійного формування підприємцем програми діяльності, вибору постачальників і споживачів продукції, що виробляється, залучення матеріально-технічних, фінансових та інших видів ресурсів, використання яких не обмежено законом, встановлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону; 3) вільного найму підприємцем працівників;4)комерційного розрахунку та власного комерційного ризику; 5) вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.; 6) самостійного здійснення підприємцем зовнішньоекономічної діяльності, використання підприємцем належної йому частки валютної виручки на свій розсуд.

56. Суть та функції фінансів. Фінансова система України.

Фінанси - це система економічних відносин між державою, юридичними та фізичними особами щодо акумуляції та використання грошових засобів на основі розподілу й перерозподілу валового внутрішнього продукту (ВВП) і національного доходу.

Функції: Регулююча базується на правовій регламентації грошових відносин у суспільстві. Для забезпечення цієї функції застосовується набір фінансових інструментів, передусім податків. З їхньою допомогою держава впливає на різні сторони фінансово-економічного розвитку. Розподільча пов'язана з розподілом та перерозподілом суспільного продукту й національного доходу для задоволення різних потреб народного господарства й населення. Контрольну виконують у процесі утворення й використання грошових ресурсів. Цей контроль має встановлюватися за пропорціями в розподілі й раціональним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів шляхом з'ясування відповідності розміру фондів наміченим цілям.

Фiнансова система - це сукупнiсть окремих сфер фiнансових вiдносин, які пов'язані між собою, їм притаманні централізовані або децентралізовані фонди грошових коштів, є відповідний апарат управління та правове забезпечення.