Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ_теорія.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

18. Соціально-економічні причини та наслідки інфляції.

Інфляція – процес знецінення грошей в наслідок їх надмірного випуску та переповнення ними каналів грошового обігу, тобто процес, що пояснюється як постійне підвищення загального рівня цін в результаті перенавантаження сфери обігу грошовою масою незабезпеченою матеріальними цінностями.

Причини інфляції:1) порушення пропорцій суспільного виробництва; 2) надмірна емісія паперових грошей; 3) дефіцит держбюджету; 4) значне зростання внутрішнього та зовнішнього держ.боргу; 5) недосконалість податкової системи; 6) кризові явища у фінвнсово-кредитній системі; 7) монополізація виробництва; 8) зовнішньоекономічні фактори.

Соціально-економічні наслідки інфляції: дезорганізує внутрішні і зовнішні зв’язки; викликає кризу державних фінансів; сприяє інтенсивному підвищенню цін практично на всі товари, що знижує життєвий рівень населення; знецінює трудові заощадження; негативно впливає на процес товарного обміну; послаблює мотивацію високопродуктивної праці; посилює соціальну і політичну напруженість у суспільстві.

19. Обмеженість економічних ресурсів та шляхи подолання суперечності між обмеженістю ресурсів та зростаючими потребами населення.

Ресурси виробництва - це сукупність тих природних, соціальних, духовних сил, які можуть бути використані в процесі створення товарів, послуг та інших цінностей. Обмеженість трудових ресурсів зумовлена загальною кількістю населення країни і часткою працездатних людей у його складі. Обмеженість матеріальних (капітальних) ресурсів визначена всім попереднім економічним розвитком кожної країни, досягненим технологічним рівнем виробництва, наявними можливостями імпорту капітальних ресурсів. Щодо обмеженості підприємницьких здібностей, то не всім людям властиві підприємницькі здібності, то кількість таких людей обмежена. Таким чином, про обмеженість ресурсів свідчить проблема абсолютного вичерпання ресурсів та їх кількісної визначеності в певному місці й у певний час, а також їх одночасно в будь-який визначений момент. Граничність ресурсів. їх кількісна обмеженість, а також рідкісність деяких особливо цінних ресурсів зумовлюють певні межі виробничої діяльності. Від наявних у суспільстві ресурсів можливо отримати визначений обсяг матеріальних благ та послуг. Суспільство не здатне виробити весь той обсяг товарів та послуг, який відповідає абсолютним (ідеальним) потребам людей у країні. У самій серцевині економіки є безперечна істина, яку називаємо законом рідкості ресурсів. Цей закон стверджує: блага є обмеженими, оскільки немає достатньо ресурсів, щоб виробити всі блага, які потребують люди для споживання.

20. Еволюція грошей та їх види.

Гроші пройшли тривалий і складний шлях розвитку від звичайних товарів до сучасних електронних грошей. Зміна форм грошей зумовлювалася більш високим рівнем розвитку суспільних відносин та вимог ринку до грошового еквівалента. Переломним моментом у розвитку форм грошей стала демонетизація (втрата золотом фукції грошей і міри вартості), внаслідок якої закінчилась епоха повноцінних грошей і розпочалась епоха неповноцінних, які є сучасними грошима.

Гроші – це особливий товар, який виконує роль загального еквівалента, виступає посередником в обміні товарів і виражає економічні відносини між людьми з приводу виробництва та обміну товарів.

Повноцінні гроші – це гроші, номінальна вартість яких відповідає вартості металу, з якого вони виготовлені (золоті та срібні монети).

Неповноцінні гроші або заступники справжніх грошей – гроші, які набувають своєї вартості виключно в обігу, номінальна вартість яких значно нижча за вартість матеріалу з якого вони виготовлені (це представники дійсних грошей, що немають власної вартості; всі сучасні засоби платежу).

Види грошей:

Товарні (металеві) гроші – певний товар, який у будь-який час можна обміняти на іншу спожичу вартість, у суспільному розвитку мали найбільший термін функціонування.

Символічні (паперові) гроші – це знаки справжніх грошей випущених державою в обіг, що наділені примусовим курсом і заміняють товарні гроші в обігу.

Кредитні гроші – це неповноцінні знаки вартості, які виникають і функціонують в обігу на основі кредитних відносин та є борговим зобов’язанням певних суб’єктів ринкової економіки.

Кредитно-електронні гроші – безпаперові гроші, різновид депозитних грошей, які існують у пам’яті комп’ютерів (електронної системи) і здійснюють свій рух автоматично за безпосереднім розпорядженням власників поточних рахунків, тобто використовуються на основі електронної системи банківських послуг.