Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ_теорія.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

73. Суть ринкової інфраструктури та її функції.

Інфраструктура ринкуце система підприємств і організацій, які забезпечують рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили.

Функції: сприяння учасникам ринкових відносин у реалізації їх інтересів; прискорення оперативності та ефективності роботи ринкових суб’єктів на основі спеціалізації окремих суб’єктів економіки і видів діяльності; організаційне оформлення ринкових відносин; забезпечення форм юридичного й економічного контролю, державного і суспільного регулювання ділової практики

74. Міжнародна міграція капіталу та її сучасні особливості

Міжнародна міграція капіталу - це рух фінансових потоків між кредиторами і позичальниками в різних країнах, між власниками капіталу та їхніми фірмами, що знаходяться за кордоном.

Риси сучасної міграції капіталів: підвищення ролі держави у вивозі капіталу: держави самі стають активними фінансовими експортерами; посилення міграції приватного капіталу між промислово розвинутими країнами; збільшення частки прямих іноземних інвестицій, капіталовкладень у зарубіжні підприємства, що забезпечують контроль інвестора над ними.

75. Витрати виробництва: суть, види.

Витрати виробництва – вартісна оцінка затрат економічних ресурсів, здійснених підприємцями за для виробництва продукції. Витрати виробництва поділяються на: Зовнішні (явні або експліцитні) – витрати на оплату економічних ресурсів, постачальники яких не є власниками фірми (грошові витрати на придбання сировини, палива обладнання, трудових та транспортних послуг). Внутрішні (неявні або імпліцитні) – витрати фірми на використання власних (неоплачуваних) ресурсів.

Розрізняють також: Постійні - це такі витрати, що безпосередньо не змінюються при збільшенні або зменшенні масштабів виробництва в короткостроковому періоді. Змінні - витрати, величина яких безпосередньо залежить від масштабів виробництва продукції.

76. Особливості сучасної світової економіки.

Світова економіка або світове господарство – це сукупність національних господарств, пов'язаних один з одним системою міжнародного поділу праці, економічними і політичними відносинами. Універсальний зв'язок між національними господарствами здійснюють міжнародні економічні відносини. Міжнародні економічні відносини – це комплекс економічних відносин між окремими країнами, їхніми регіональними об'єднаннями, а також окремими підприємствами (транснаціональними, багатонаціональними корпораціями) у системі світового господарства.

Структура сучасної світової економіки – сукупність якісно однорідних груп господарських одиниць, що характеризуються особливими умовами виробництва в системі суспільного поділу праці і відіграють специфічну роль у процесі розширеного виробництва. Традиційно галузева структура світової економіки подається таким чином: Промисловість; Сільське господарство; Будівництво; Виробнича інфраструктура; Невиробнича інфраструктура (сфера послуг).

Суб'єктами світової економіки є: національні господарства, регіональні (зональні) інтеграційні угруповання країн, транснаціональні корпорації, міжнародні організації, інституціональні інвестори (інвестиційні фонди, банки, холдинги).