Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_z_diplomnoyi_roboti.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.21 Mб
Скачать

2 Функціональна структура підсистеми

2.1 Функціонально-структурна схема підсистеми

Тенденції розвитку сучасних інформаційних технологій приводять до постійного зростання складності інформаційних систем (ІС), що створюються в різних галузях економіки. Сучасні великі проекти ИС характеризуються, як правило, такими особливостями:

- складність опису (досить велика кількість функцій, процесів, елементів даних і складні взаємозв'язки між ними), що вимагає ретельного моделювання і аналізу даних і процесів;

- наявність сукупності тісно взаємодіючих компонентів (підсистем), що мають свої локальні завдання і цілі функціонування (наприклад, традиційних додатків, пов'язаних з обробкою транзакцій і рішенням регламентних завдань, та програм аналітичної обробки (підтримки прийняття рішень), що використовують нерегламентовані запити до даних великого обсягу);

- відсутність прямих аналогів, що обмежує можливість використання будь-яких типових проектних рішень і прикладних систем;

- необхідність інтеграції існуючих і розроблених нових додатків;

- функціонування в неоднорідному середовищі на декількох апаратних платформах;

- роз'єднаність та різнорідність окремих груп розробників за рівнем кваліфікації і сформованим традиціям використання тих чи інших інструментальних засобів;

- суттєва тимчасова протяжність проекту, обумовлена, з одного боку, обмеженими можливостями колективу розробників, і, з іншого боку, масштабами організації-замовника та різним ступенем готовності окремих її підрозділів до впровадження ІС.

Для урахування всих цих особливостей створені CASE-технології. Таким чином, CASE-технологія являє собою методологію проектування ІС, а також набір інструментальних засобів, що дозволяють в наочній формі моделювати предметну область, аналізувати цю модель на всіх етапах розробки і супроводу ІС і розробляти програми відповідно до потреб користувачів. Велика частина CASE-засобів використовує методологію структурного (в основному) або орієнтованого аналізу і проектування, що використовують специфікації у вигляді діаграм або текстів для опису зовнішніх вимог, зв'язків між моделями системи, динаміки поводження системи та архітектури програмних засобів. В основі CASE-технологій покладе методологія SADT.

Методологія SADT являє собою сукупність методів, правил і процедур, призначених для побудови функціональної моделі об'єкта будь-якої предметної області. Функціональна модель SADT відображає функціональну структуру об'єкта, тобто вироблені їм дії та зв'язку між цими діями. На її основі розроблена, зокрема, відома методологія IDEF0 (Icam DEFinition), яка є основною частиною програми ICAM (Інтеграція комп'ютерних та промислових технологій), що проводиться за ініціативою ВПС США.

Для побудови функціонального опису підсистеми було використано пакет BPWin, за допомогою якого було побудовано діаграми у відповідністю із вищезгаданою методологією [4]:

- контекстна діаграма;

- діаграми декомпозиції.

Контекстна діаграма, яка представлена на рисунку 2.1, дає загальний опис підсистеми і її взаємодії із зовнішнім середовищем.

Основні входи: інформація про обладнання, супровідні документи.

Управління: Статут ПАТ «Ясиновський коксохімічний завод», Положення про Правління.

Механізми: начальники виробничого та технічного відділів, спеціаліст з обладнання, оператор.

Виходи: БД «Облік обладнання», реєстр документів.

Рисунок 2.1 – Контекстна діаграма

Для детальнішого опису підсистеми, що розробляється, була розроблена діаграма декомпозиції, наведена на рисунку 2.2.

На діаграмі декомпозиції виділені крупні функції підсистеми. На цій діаграмі видно які входи, механізми та управління відносяться до кожної з функцій підсистеми, а також які вихідні дані ми отримаємо після кожної з функцій.

2.2 Опис функції «Облік обладнання підприємства»

Ця функція повинна забезпечувати збір, обробку та внесення до БД інформації про обладнання. Також повинен забезпечуватися пошук конкретного прилада за найменуванням.

На рисунку 2.3 відображена діаграма декомпозиції для функції «Облік обладнання підприємства», яка детальніше описує дану функцію. На цьому рисунку видно послідовність надходження та обробки інформації: збір даних про обладнання, внесення зібраної інформації до бази даних, пошук певного прилада за найменуванням, вивод знайденої інформації на екран.

Призначення і характеристика: за допомогою програмного забезпечення здійснюється процес пошуку даних про обладнання на підприємстві та формування звітів.

Використовувана інформація: дані отримані з технічного паспорту прилада.

Результати рішення: результатами роботи є вихідна інформація у вигляді таблиць бази даних.

Рисунок 2.2 – Діаграма декомпозиції

2.3 Опис функції «Облік супровідних документів»

На рисунку 2.4 відображена діаграма декомпозиції для функції «Облік супровідних документів», яка детальніше описує дану функцію.

Призначення і характеристика: за допомогою програмного забезпечення здійснюється внесення, пошук і представлення інформації у потрібному вигляді (на екран або у роздрукованому вигляді) про документи які характеризують обладнання.

Використовувана інформація: дані отримані від спеціалістів з обладнання, начальників технічного та виробничого відділів.

Результати рішення: новий запис в БД, виведення реєстру документів на екран та формування потрібної звітності.

Рисунок 2.3 – Діаграма декомпозиції для функції «Облік персоналу підприємства»

Рисунок 2.4 - Діаграма декомпозиції для функції «Облік супровідних документів установи»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]