Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_1_bak.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
122.88 Кб
Скачать

2. Виписати 50 таблеток кислоти фолієвої (Acidum folicum) по 0,0008 г і кислоти аскорбінової (Acidum ascorbinicum) по 0,1 г. Призначити всередину по 1 таблетці тричі на день.

Rp.: Ac. folici 0,0008 Ac. ascorbinici 0,1 D. t. d. N. 50 in tab. S. Приймати всередину

по 1 таблетці 3 рази

на день

При скороченій формі виписування після Rp. пишуть назву лікарської форми — Tabulettarum (у родовому відмінку множини), назву лікарської речовини,її дозу на один прийом і загальну кількість таблеток. Припис закінчують сигнатурою.

Приклад. Виписати 100 таблеток преднізолону (Prednizolonum) по 0,005 г. Призначити всередину по 2 таблетки 3 рази на день.

Rp.: Tabulettarum Prednizoloni

а 0,005 N. 100

D. S. Приймати всередину

по 2 таблетки 3 рази

на день

Деякі таблетки, до складу яких входить кіль'ка лікарських речовин, мають спеціальні (офіцинальні) назви, наприклад «Алохол», «Аспаркам», «Вікалін» та ін. Виписуючи рецепт на офіцинальні таблетки, після Rp. зазначають назву лікарської форми — Tabulettas (у знахідному відмінку множини), далі назву таблеток (у лапках), їх кількість, вказівку фармацевтові — Da. Signa. (Видай. Познач) і спосіб приймання.

Приклад. Виписати 50 таблеток «Алохол» (Allocholum). Призначити всередину по 1 таблетці тричі на день до їди.

Rp.: Tabulettas «Allocholum» N. 50 D. S. Приймати по 1 таблетці З рази на день до їди

Не слід призначати таблетки всередину малим дітям, хворим з розладами ковтання, тяжкохворим, психічно хворим і хворим у непритомному стані.

У педіатричній практиці, особливо дітям старшого віку, таблетки призначають досить часто. Не всі лікарські речовини в таблетках випускають у дозах для дітей. У таких випадках виписують таблетки, призначені для дорослих, а в сигнатурі зазначають, яку частину таблетки належить дати дитині відповідно до її віку і маси тіла. Дітям молодшого віку таблетку (або її частину) розтирають на порошок і дають з водою. Дітям молодшого віку лікарські речовини краще виписувати в порошках.

Виписуючи рецепт на таблетки дітям, в Inscriptio зазначають вік дитини і роблять позначення «Дитячий».

Приклад. Для однорічної дитини виписати 10 таблеток сульфадимезину (Sulfadimezinum) по 0,5 г. Призначити всередину по 1/2 таблетки через кожні 4 години.

Rp.: Sulfadimezini 0,5

D. t. d. N. 10 in tab. S. Приймати всередину

по 1/2 таблетки через

кожні 4 години

3.5.1.6. ГЛОСЕТИ (Glossettae, -arum)

Глосета (glossetta -ae; glossette, -s; glossette, -s; glossett, -s), або лінгвета — невелика таблетка, призначена для сублінг-вального (під язик) застосування. Вони легко розчиняються, а звільнена активна речовина швидко абсорбується (всмоктується) крізь слизову оболонку. Глосети виписують як звичайні таблетки.

Приклад.

Rp.: Glossettarum Nitroglycerins 0,0005 N. 10

D. S. Приймати по 1 глосеті під язик під час болю в ділянці серця

3.5.1.7. ПАСТИЛКИ (Trochisci, -arum)

Пастилка (trochisci, -orum; lorenge, -s; pastilla, -s; pastila, -s) — це тверда маса звичайно плоскої форми, яку отримують шляхом змішування лікарських речовин з цукром і слизом (пастилки — коржики), їх застосовують у стоматології для лікування хворих з патологією слизової оболонки рота. Пастилки повільно розчиняються у слині і діють на слизову оболонку протягом тривалого часу. Призначають також усередину при захворюваннях травного каналу.

Приклад.

Rp.: Trochiscorum Bronchici N. 10 D. S. По 1 настилці тримати в роті до повного розчинення

3.5.1.8. КАРАМЕЛІ (Carameles, -turn).

Карамель (caramel, -і; caramel, -s; cara-melo, -s) — тверда дозована лікарська форма, виготовлена у вигляді цукерок змішуванням лікарських речовин з цукром, патокою і з додаванням смакових ароматичних речовин, барвників. Карамелі призначені для лікування хворих із запальним процесом слизової оболонки порожнини рота та ясен. їх затримують у роті до повного розчинення. Карамелі виписують, як таблетки.

Приклад.

Rp.: Caramelum Decaraini a 0.00015 N. 20 D. S. По І карамелі під язик 4 рази на день

3.5.1.9. ДРАЖЕ (Dragee, -ее).

Драже (dragee, -ее; sugar coated pill, -s; dragee, -s; gragea, -s) — тверда дозована лікарська форма для приймання всередину. Отримують промисловим способом шляхом нашаровування (дражування) лікарських і додаткових речовин на гранули.

Допоміжними речовинами є цукор, крохмаль, пшеничне борошно, тальк, порошок какао, харчові лаки, барвники тощо.

Для захисту лікарських речовин від впливу шлункового соку драже вкриті оболонкою, яка розчиняється лише в тонкій кишці. Драже мають приємний вигляд, зручні для приймання.

Маса одного драже від 0,1 до 1 г.

Виписуючи рецепт, після Rp. зазначають назву лікарської форми (Dragee), далі назву лікарської речовини (у родовому відмінку однини), дозу на одне приймання, загальну кількість драже та сигнатуру — спосіб вживання.

Приклад. Виписати 20 драже діазоліну (Diazolinum) по 0,1 г. Призначити всередину по 1 драже двічі на день

Rp.: Dragee Diazolini 0,1 D. t. d. N. 20 S. Приймати всередину

по 1 драже 2 рази

на день після їди

Цей рецепт можна виписати так:

Rp.: Dragee Diazolini а 0,1 N. 20 D. S. Приймати всередину

по 1 драже 2 рази

на день після їди

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]