Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_2-7.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

6.1.27. Табулятори й інтервали

6.1.27.1. Що таке табулятори?

Табулятори керують відступами та вертикальним вирівнюванням тексту документа. В разі натискання клавіші Tab Word вставляє в документ символ табуляції і пересуває курсор (і весь текст, що знаходиться праворуч від нього) на наступну позицію табуляції. За замовчуванням Word встановлює позиції табуляції через 1/2 дюйма. Ви можете змінити цю відстань і встановити свої власні позиції табуляції.

Типи табуляторів. У програмі Word використовуються п’ять типів табуляторів для вирівнювання тексту.

  • По левому краю. Лівий край тексту вирівнюється за позиціями табуляції. За замовчуванням табулятори в програмі Word належать до цього типу.

  • По правому краю. Правий край тексту вирівнюється за позиціями табуляції.

  • По центру. Текст центрується за позиціями табуляції.

  • По разделителю. Десяткові крапки чисел чи тексту вирівнюються за позиціями табуляції. Використовуйте цей вид табуляторів для вирівнювання стовпчика чисел.

  • С чертой. Вставка вертикальної лінії у позиції табуляції.

6.1.27.2. Зміна табуляторів, використовуваних за замовчуванням

Табулятори, використовувані за замовчуванням, діють у всіх абзацах, крім тих, у яких ви встановили інші види табуляторів. Не можна знищити табулятор, використовуваний за замовчуванням, але можна змінити інтервал між його позиціями. Для цього:

1. Виберіть команду Формат/Табуляция..., щоб відкрити діалогове вікно Табуляция (рис. 6.28).

2. У текстовому полі По умолчанию клацайте на стрілках, щоб збільшити чи зменшити інтервал між позиціями табуляції, використовуваний за замовчуванням.

3. Натисніть кнопку ОК.

Рис. 6.28

6.1.27.3. Створення користувальницьких позицій табуляції

Якщо табулятори, що використовуються за замовчуванням, вас не влаштовують, додайте інші. Кількість, інтервали і типи інших табуляторів залежать тільки від вас.

1. Виділіть абзац, у якому ви хочете встановити інші табулятори. Якщо ви цього не зробите, нові табулятори будуть введені в дію в тому абзаці, в якому розташований курсор, і їх дія пошириться на новий текст, що ви наберете.

2. Клацайте на символі табуляції, що розташований на лівому краї лінійки, доти, доки не з’явиться маркер того табулятора, що ви хочете вставити.

3. Укажіть на лінійці приблизну позицію табулятора, натисніть і утримуйте ліву кнопку миші. З’явиться вертикальна пунктирна лінія, що проходить по документу і вкаже позицію табуляції для вашого тексту.

4. Пересувайте покажчик миші ліворуч чи праворуч доти, доки позиція табуляції не займе потрібне місце.

5. Відпустіть кнопку миші.

6.1.27.4. Переміщення і видалення встановлених позицій табуляції

Для переміщення позицій табуляції в нову позицію:

1. Виберіть мітку табулятора на лінійці.

2. Натисніть і утримуйте ліву кнопку миші.

3. Перетягніть табулятор у нову позицію.

4. Відпустіть кнопку миші.

Щоб видалити встановлену позицію табуляції, зробіть усе те саме, але на третьому кроці винесіть табулятор за межі лінійки, потім відпустіть кнопку миші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]