Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ методичний посібник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

Самостійна робота

  1. В зошиті або в спеціальному словнику термінів записати формулювання основних термінів, визначених програмою: верховний головнокомандувач, вето, відставка, вступ на посаду, глава держави, державна зрада, імпічмент, інавгурація підписання закону, послання президента парламенту, президент, президентська законодавча ініціатива, президентська присяга, президентський імунітет, президентські вибори, президентські комісії, президент України, промульгація, Рада національної безпеки і оборони України, санкціонування закону, Служба безпеки, указ, усунення з поста ,штандарт.

  2. Ознайомитися із змістом розділів Конституції України: Розділ IV Верховна Рада України (ст.84 п.7,8,9,10,12,18,21,25); Розділ V Президент України (ст.102-112); Розділ VI Кабінет Міністрів України інші органи виконавчої влади (ст. 114 ч.2,3; ст.115; ст.118 ч.3,4,8,9,10); Розділ VIII Правосуддя (ст.128 ч.1); Розділ Х Автономна Республіка Крим (ст.136 ч.3); Розділ ХІІ Конституційний Суд України (ст.148 ч.2; ст.150 ч.1; ст.151 ч.1); Розділ ХІІІ Внесення змін до Конституції України (ст.154,156); Розділ ХV Перехідні положення (п.3,4) та Конституції Автономної Республіки Крим : Розділ І Загальні положення (Глава 1. Ст.5 п.2,3,4,5); Розділ ІІІ Верховна Рада АРК, Рада Міністрів АРК, Правосуддя і прокуратура в Автономній Республіці Крим (Глава 7. Ст. 36; ст.37 п.1,3); Розділ IV Місцеве самоврядування в Автономній Республіці Крим ( Глава 9. Ст. 43 п.2).

Творчо-аналітичне завдання

Використовуючи конституції європейських країн, проведіть порівняльний аналіз повноважень Президента України і двох-трьох глав інших держав. Для порівняльного аналізу можна, зокрема, використання «Конституції нових держав Європи та Азії». Якою, на вашу думку є Україна сьогодні:

  • Парламентсько-президентська республіка;

  • Президентсько-парламентська республіка.

Яка форма республіки, як на Ваш погляд, була б більш вдалою для сьогоднішньої України?

ПРАКТИКУМ

ЗАДАЧА 1

24 грудня 2002 року Президент України видав роз­порядження про встановлення заборони на ввезення до України диких тварин із Сомалі у зв'язку із поширенням у цій місцевості інфекційної хвороби, носіями якої є дикі тварини.

Завдання

  1. Розгляньте постанову Президента України з точки зору її правомірності.

  2. Визначте коло осіб, які мають право встановлювати зазначені обмеження.

ЗАДАЧА 2

5 травня Голова Верховної Ради України підписав прийнятий парламентом закон "Про столицю України м. Київ". Того ж дня цей закон було передано на підпис Президенту України. За два дні до закінчення строку, передбаченого Конституцією України, Президент України повертає закон зі своїми пропозиціями до Верховної Ради 'України для повторного розгляду. Наступного дня, на ранковому засіданні парламенту під час повторного розгляду закону "Про столицю України м. Київ" за його прийняття проголосувало 398 народних депутатів України. Того ж дня закон було передано Президенту України.

Вкажіть дату (число і місяць), не пізніше якої Президент України зобов'язаний підписати закон "Про столицю України м. Київ". (….)

ЗАДАЧА 3

На засіданні Верховної Ради України "за" рішення про усунення Президента України, що розглядалось у цей день, проголосувала найменша кількість депутатів, необхідна за законом для прийняття такого рішення; утрималось 40 депутатів; "проти" проголосувало 20 депутатів; таких, що не брали участі у голосуванні, не було; відсутні на засіданні Верховної Ради були 13 депутатів.

Вкажіть, скільки було обрано до Верховної Ради депутатів?(….)

ЗАДАЧА 4

Ініціативу про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту висунули народні депутати України, кількість яких відповідала мінімальній кількості народних депутатів, необхідних для ініціювання цього питання, плюс ще один депутат. На засідання Верховної Ради України 14 червня, коли розглядались висновки і пропозиції тимчасової слідчої комісії, яка була створена Верховною Радою України, з'явились народні депутати України, які ініціювали питання про імпічмент - Президенту України, та ще дев'яносто депутатів. З них "за" рішення про звинувачення Президента України проголосувало на троє депутатів більше від мінімальної кількості голосів, необхідних для прийняття цього рішення, всі інші - "утримались".

Після перевірки справи Конституційним Судом України і отримання його висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент та отримання висновку Верховного Суду України про те, що діяння, в яких звинувачується Президент України, містять ознаки злочину, Верховна Рада України на засіданні 15 вересня розглядала питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту. За це рішення проголосували всі народні депутати, які ініціювали питання про відставку, та ще група народних депутатів, яка у три рази є меншою від кількості народних депутатів, які голосували за рішення про звинувачення Президента України.

Скільки голосів не вистачило для прийняття рішення про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту? (….)