Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

Завдання 3. Сполуки Феруму (ііі)

3.1. Одержання та властивості феруму (ІІІ) гідроксиду

У дві пробірки налийте по 0,5 см3 розчину феруму (ІІІ) хлориду і додайте по 5-10 крапель 2н розчину натрію гідроксиду. Який колір осаду? В одну пробірку прилийте 0,5-1 см3 2н розчину НСl, в другу - 1-2 см3 конц. NaOH. В якій пробірці розчинився осад? Напишіть відповідні рівняння реакцій.

3.2. Оксидаційні властивості сполук Феруму (ІІІ)

У дві пробірки прилийте по 0,5-1,0 см3 розчину феруму (ІІІ) хлориду. В першу пробірку додайте 1-2 см3 сірководневої води, а в другу – 0,5-1,0 см3 розчину йодиду калію. Які зміни спостерігаються? Складіть відповідні рівняння реакцій.

3.3. Якісні реакції на йони Феруму (ІІІ)

3.3.1.Взаємодія з калію гексаціанофератом (II)

До 0,5 см3 розчину феруму (ІІІ) хлориду прилийте 5-10 крапель розчину K4[Fe(CN)6]. Який колір утвореного осаду? Напишіть рівняння реакції та назвіть утворену сполуку.

3.3.2.Взаємодія з амонію роданідом

До 0,5 см3 розчину феруму (ІІІ) хлориду прилийте 5-10 крапель розчину амонію роданіду. Такий же дослід зробіть з розчином феруму (ІІ) сульфату. Який колір розчину в одному і другому випадку? Напишіть рівняння реакцій.

Завдання 4.Гідроліз солей Fe2+ і Fe3+

Налийте в одну пробірку 0,5-1 см3 розчину солі Fe2+, в другу – таку ж кількість солі Fe3+ і визначіть реакцію середовища за допомогою нейтрального розчину лакмусу. Нагрійте пробірки. Що спостерігається? Розбавивши розчин в 3-5 раз, спостерігайте, що відбувається. Яка сіль у більшій мірі зазнає гідролізу? Добавлянням якої речовини можна зменшити ступінь гідролізу? Напишіть рівняння гідролізу і вираз для константи гідролізу.

Завдання 5. Комплексні сполуки Fe2+ і Fe3+

5.1.Дослідження стійкості калію гексаціанофератів

Помістіть у дві пробірки по 0,5-1 см3 розчину калію гексаціаноферату (ІІ) K4[Fe(CN)6]. В одну пробірку додайте дві краплини амонію сульфіду, в другу – дві краплі 2н розчину натрію гідроксиду. Чи випадають осади феруму (ІІ) сульфіду і феруму (ІІ) гідроксиду?

Повторіть дослід з калію гексаціанофератом (ІІІ) (K3[Fe(CN)6]. Чи випадають осади феруму (ІІІ) сульфіду і феруму (ІІІ) гідроксиду? Який висновок можна зробити про стійкість йонів [Fe(CN)6]4- і [Fe(CN)6]3-?

На розчин калію гексаціаноферату (ІІІ) подійте розчином калію чи амонію роданіду. Чи спостерігається утворення червоного забарвлення, характерного для йона Fe3+? Напишіть рівняння дисоціації комплексних сполук Феруму і комплексних йонів. Напишіть вирази для констант нестійкості і випишіть із таблиці їх чисельне значення.

5.2.Одержання комплексного феруму (ііі) фосфату

Налийте у пробірку з 0,5-1 см3 розчину FeCl3 декілька крапель 0,01н амонію (чи калію) роданіду і спостерігайте характерне для Fe(SCN)3 червоне забарвлення. Потім додайте краплями 2н розчин ортофосфатної кислоти до зникнення червоного забарвлення.

Напишіть рівняння одержання амонію дифосфатоферату (ІІІ) (NH4)3[Fe(PO4)2] і поясніть протікання реакції, враховуючи, що взаємодія перших крапель H3PO4 і Fe(SCN)3 приводить до випадання в осад середнього феруму (ІІІ) фосфату, який в надлишку H3PO4 розчиняється з утворенням безбарвного комплексного йону.